Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ODBORNÝ VÝCVIK - OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ODBORNÝ VÝCVIK - OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU"— Transkript prezentace:

1 ODBORNÝ VÝCVIK - OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV H Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Ošetřování hříbat Vzdělávací obor Odborný výcvik Vzdělávací okruh Ošetření hříběte po porodu Druh učebního materiálu Test Cílová skupina Žák, let Anotace Seznámení žáků se správnými postupy při ošetřování narozených hříbat. Kontrola placenty, ošetření pupku po porodu.Přístup ošetřovatele k narozeným hříbatům. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Porodní cesty, pupeční šňůra, pomůcky k ošetření po porodu. Datum

2 OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU

3 OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU
Stává se, že se hříbě narodí a je ještě v plodových blanách. Musíme ihned plodový vak u hlavy hříběte roztrhnout, aby se neudusilo. Hleny a plodovou vodu, které někdy vniknou do nozder a huby hříběte, musíme odstranit. Pokud hříbě nedýchá, namočíme mu mozkovou část hlavy, případně i srdeční krajinu studenou vodou a provádíme umělé dýchání. Hříbě položíme na pravý bok hlavou dolů. Uchopíme levou nohu a zvedáme ji ve vodorovné poloze nad hlavu hříběte. Rychlým pohybem ji vracíme zpět, téměř k zadním nohám. Současně vytáhneme jazyk a pro oživení krevního oběhu třeme hříbě věchty slámy.

4 OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU
Velkou péči věnujeme po porodu pupku, protože jde o otevřenou ránu do krevního oběhu a vnitřních orgánů. Bývá také nejčastější vstupní branou nákaz, případně i úhynů hříbat. Po porodu položíme hříbě ke klisně tak, aby mohla nejdříve olízat hrudník a slabiny. Vemínko klisny před prvním sáním omyjeme vlažnou vodou a z každého struku oddojíme trochu mleziva, kvůli nečistotám. Hříbě by se mělo poprvé napít nejpozději do 2. hodin po porodu. Hříbě staré 1. týden pije cca 4x za hodinu. Za 14 – 21 dní se začínají hříbata přikrmovat. Koncem 2. měsíce podáváme hříbatům 1 kg mačkaného ovsa a 1 kg kvalitního sena. Hříbata se odstavují ve věku 4 – 6 měsíců.

5 OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU - TEST
1. Co provedeme s hříbětem ihned po porodu? Nejprve vyčistíme nozdry a hubu, aby mohlo hříbě dýchat. 2. Co je nutné udělat ihned po porodu, aby nedošlo k zadušení hříběte? Ihned roztrhnout plodový vak a pomoci tak hříběti se nadechnout. 3. Jak budeš postupovat, pokud hříbě po porodu nedýchá? Pokud hříbě nedýchá, namočíme mu mozkovou část hlavy, případně i srdeční krajinu studenou vodou a zahájíme umělé dýchání. 4. Jak se ošetřuje pupek hříběte po porodu? Pupek vydezinfikujeme, v případě silného krvácení podvážeme.

6 OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU - TEST
5. Jakým způsobem pokládáme hříbě po porodu ke klisně? Hříbě přiložíme ke klisně tak, aby jej mohla olízat na hrudníku a slabinách. 6. Jakou barvu, chuť a konzistenci má mlezivo a kdy přechází v mateřské mléko? Mlezivo je zbarvené žlutě, husté konzistence, lepkavé, slané, nahořklé. V mléko přechází asi po 6. dnech. 7. Do jakého časového limitu by se mělo hříbě po porodu napít? Hříbě by se mělo napít do 2.hodin po porodu. 8. Kolikrát saje týden staré hříbě za hodinu? Týdenní hříbě pije 4x za hodinu.

7 OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU - TEST
9. Kdy měříme hříbě po porodu a jaké jsou jeho průměrné míry? Hříbata měříme 3. den po porodu. Obvyklé míry jsou: KVP (kohoutková výška pásková) 105 - 110 cm OHr (obvod hrudníku) – 95 cm OH (obvod holeně) ,5 – 11,5 cm Hmotnost – 58 kg 10. Kdy začínáme přikrmovat hříbata po porodu? Hříbata začínáme přikrmovat za 14 – 21 dní (individuálně). Koncem 2. měsíce podáváme hříbatům 1 kg mačkaného ovsa a 1 kg kvalitního sena. 11. V jakém věku jsou hříbata odstavována od klisen? Hříbata se odstavují ve věku 4 – 6 měsíců.

8 Citace – tištěná media: CHOV KONÍ, Jaromír Dušek, DrSc. ,doc. ,ing
Citace – tištěná media: CHOV KONÍ, Jaromír Dušek, DrSc.,doc.,ing., a kolektiv,1.vydání, 1999, Praha, nakladatelství Brázda, 352 STR.,ISBN


Stáhnout ppt "ODBORNÝ VÝCVIK - OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU"

Podobné prezentace


Reklamy Google