Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV.4511.2H Stupeň a typ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV.4511.2H Stupeň a typ."— Transkript prezentace:

1 Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV.4511.2H Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Reprodukce koní Vzdělávací obor Odborný výcvik Vzdělávací okruh Říje a připouštění klisen Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Materiál umožní žákům seznámení s metodami zjišťování příznaků říje, metodami vyšetřování říje a přípravy říjící klisny na připuštění. Druhy připouštění, umělá inseminace. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Reprodukce, ovulace, ovulační cyklus, umělé ovlivnění ovulace, připouštění, inseminace. Datum 11. 11. 2012

2

3  Pohlavní cyklus se u klisen aktivuje na jaře a na podzim většinou ustává.  Říje se opakují u každé klisny individuálně, ale ve většině případů po 21 dnech.  Hlavním faktorem ovlivňujícím pohlavní činnost je teplota, světlo – prodlužující se délka dne, a kvality výživy.  Pohlavní cyklus probíhá přirozeně nebo může být vyvolán v případě potřeby uměle užitím hormonu Progesteronu.

4  K ovulaci dochází asi 24 hod. před skončením vnějších příznaků říje, vodítkem je chování klisny nebo hřebce využití valacha.  Vyšetření sliznice poševní, tažnosti hlenu, krystalizace, vnitřní vyšetření dělohy a vaječníků.  Detekce Graafova folikulu – rychlost vývoje folikulu – síla stěny – fluktuace folikulární tekutiny (prostřednictvím veterinárního vyšetření).  Nejpřesnější odhad začátku další říje = připočítat k datu skončení jedné říje 16 dní.

5

6  Poporodní říje – kolem 9. dne (5. – 15. den).  Zapuštění je vhodné v případě že:  klisna má říji,  na vaječníku je Graafův folikul a cervikální hlen je čistý  porod proběhl normálním způsobem a klisna se zčistila do 2 hodin po porodu  involuce dělohy proběhla normálním způsobem  Zapuštění by mělo předcházet době ovulace.  K určení doby ovulace lze využít:  rektálního vyšetření růstu a vývoje folikulu  konzistence cervikálního hlenu  délku a intenzitu vnějších říjových projevů klisny

7  Přirozená plemenitba – z ruky volně. U plemen A1/1 a Arabský plnokrevník se používá výhradně přirozená plemenitba.  Klisny jsou zapouštěny na jaře (A 1/1, Arab) nebo po celý rok (ostatní plemena).  Umělá plemenitba – inseminace mraženým spermatem, čerstvým spermatem, embryotransfer.  Divoké připouštění v přírodě, skupinové – používá se při stádovém chovu.  Během říje je klisna zapouštěna několikrát. Nejvhodnější dobou pro připouštění je čas krátce před ovulací.  Pro správné určení ovulace se provádí vyšetření sonografem a palpací  - posuzuje se konzistence folikulu, tvar a velikost, síla stěny folikulu.

8 Přirozená plemenitba Inseminace Inseminace – průřez

9 Citace – tištěná media: CHOV KONÍ, Jaromír Dušek, DrSc.,doc.,ing., a kolektiv,1.vydání, 1999, Praha, nakladatelství Brázda, 352 STR.,ISBN 80-209-0282-1 Citace – foto: http://lovekoneponici.blog.cz/1111/konske-slovicka-lekce-1 vlastní archív autorky


Stáhnout ppt "Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV.4511.2H Stupeň a typ."

Podobné prezentace


Reklamy Google