Ruské pravoslavné Vánoce. Na Rusi se objevily již po příchodu křesťanství v 10.století Několik set let trvalo než se prosadily Vítězstvím těchto svátků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce ve světĚ DUM 16/1.
Advertisements

Vánoce v Řecku.
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Liturgický rok.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Vypracoval: Michal Klaus
Ve světě.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
ŘÍMSKÝ KALENDÁŘ Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Projekt Sedmikráska
Vánoce v Rusku.
Ruské Vánoce.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Svátky a tradice v Kanadě
Vánoce ve Velké Británii.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
 Vánoční dny- jsou 6. prosince, 20. prosince, 24. prosince  Před Vánocemi- děti si vyleští boty, dají je poblíž okna a očekávají příchod Mikuláše. 20.prosince.
Vánoce v Africe Vypracoval David Šereda 9.A.
Průlet liturgickým rokem
Konec republiky.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Cyklus přírody Petr Machala.
Vytvořil: Dominik Maršík: Simona Hořavová: Daniel Slavětínský:
Čas nezastavíš Výchova k občanství 6. ročník ZŠ
1 POHYBY ZEMĚ (žáci mají otevřený Školní atlas světa nebo Školní atlas dnešního světa – v obou případech strany 10-11)
 1 hod = 60 min  1 min = 60 s  Čas měříme také na dny, týdny, měsíce,roky - kalendář.
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Počátky české literatury opakování Mgr. Ludmila Růžičková.
ŽIDOVSKÉ SVÁTKY.
Kalendář a jeho vývoj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_ ČR – Státní svátky. Název: ČR- Státní svátky Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
VÁNOCE - RUSKO.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3_09_ Kalendář Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
V České republice: Ježíšek Ve spojených Státech Amerických: Santa Klaus V Rusku: Děda Mráz Ve Velké Británii: Otec Vánoc O Ježíši Kristu v některých Zemí.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO6 - 2 Datum ověření ve výuce: Téma: Cyklus přírody - kalendář Tématický okruh: Člověk v rytmu času Vzdělávací.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
KMT/ASTR1 – Astronomie pro 1. stupeň ZŠ
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Vánoce VY_32_INOVACE_5A_15
KALENDÁŘ.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Christmas calendar English VY_32_INOVACE_09.3/05
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_12_ Vánoční zvyky
Transkript prezentace:

Ruské pravoslavné Vánoce

Na Rusi se objevily již po příchodu křesťanství v 10.století Několik set let trvalo než se prosadily Vítězstvím těchto svátků byla reforma Petra I. Připadají na 6.a 7. ledna Štedrý den je obyčejným pracovním den Byly spojovány s mnoha zvyky a tradicemi Které po zákazu Sovětským svazem upadají v zapomnění

Trvá od 28.listopadu do 6. ledna ( tedy 40 dní)‏ Od 2.ledna se půst zpřísňuje V podvečer je nejpřísnější prakticky hladovění Netýká se pouze jídla, ale i hříšných vášní Potrava se přijímá až večer po zvláštní bohoslužbě Konkrétně po vysvitnutí první hvězdy Bohoslužba je nazývána Carskije časy

Dárky nosí Děda Mráz Sněhurka v bílém kožíšku ušitém z hranostajů Trojice tažných koní Děda Mráz přijíždí se saněmi ze vzdálené Čukotky Dárky dává pod stromeček

Kut´ja (kaše z ječmene, vařená s medem rozinkami, mákem, ořechy )‏ Vzvar (kompot ze sušeného ovoce)‏ Ruský salát Oliver ( úplne stejný jako bramborový, ale má svou legendu)‏ Speciální kuře (ani na medu, másle nebo kari, ale na láhvi)‏

V roce 45 př.n.l. zavedený Juliem Caesarem Byl reformou starořímského kalendáře ( jako sluneční)‏ Respektoval např. počet dní v jednotlivých měsících Což přešlo později do Gregoriánského kalendáře Používaný do roku 1582 ( pak nahrazen Gregoriánským)‏ Má přísné řazení obyčejných a přestupných let (zákonitosti) 28 letech opakování vztahu mezi dnem v týdnu a datem Po 19 letech opak vztahu mezi dny v měsíci a lunárním cyklem Význam z náboženského hlediska Velikonoce se stávají periodickými s periodou 532 let (vlevo Juliánský kalendář a vpravo Gregoriánský kalendář)‏

Made by Annamarie Mrázová 2008

 id=  C3  BD_kalend  C3  A1  C5  99