Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Liberalizace energetického trhu a vazby na podnikatelské prostředí ČR
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
ENERGETICKÁ A SUROVINOVÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Současný stav aktualizace SEK v návaznosti na činnost tzv. Pačesovy komise Ing. Drahomír Šelong Most, 20. listopad 2008.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Aktualizace státní energetické koncepce komplexní pohled na budoucnost Pavel Šolc, vedoucí poradců ministra © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
1 Vliv „balíčku“ EU na bezpečnost a dostupnost elektřiny a tepla v ČR, úloha jaderné energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Ing. Josef Votruba Poděbrady.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Trh bez konkurence neexistuje Energetická bezpečnost - pohled lídra na trhu s hnědým uhlím.
Energetická společnost ČEZ, a. s. Petr Vobořil výkonný ředitel pro strategický rozvoj Tisková konference k výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Trh bez konkurence neexistuje
Transkript prezentace:

Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Priority České republiky při dlouhodobém rozvoji energetiky a Vize Státní energetické koncepce

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Naplňování Státní energetické koncepce Byla zpracována 2 vyhodnocení plnění cílů SEK; prosinec 2005, leden Výsledky vyhodnocení plnění cílů SEK; nejsou plněny cíle v OZE a disponibilitě hnědého uhlí, návrh na změnu SEK. Vláda České republiky rozhodla vytvořit nezávislou odbornou komisi pod vedením prof. Václava Pačese s úkolem posouzení energetických potřeb České republiky v dlouhodobém horizontu.

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Aktuální problematika Státní energetické koncepce Současné problémy jsou v oblasti rozporu mezi „Programovým prohlášením vlády“ a stále platnou Státní energetickou koncepcí. Rozpor je v tom, že platná Státní energetická koncepce předpokládá další rozvoj jaderné energetiky a výstavbu 2 jaderných bloků po roce 2020 a těžbu hnědého uhlí za územními ekologickými limity, stanovenými v roce „Programové prohlášení vlády“ z ledna 2007 uvádí: „Zůstanou zachovány limity hnědého uhlí. Vláda nebude plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků“.

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 Důsledky rozporu mezi současně platnou Státní energetickou koncepcí a Programovým prohlášením vlády Při respektování „Programového prohlášení vlády“ může dojít již v příštím desetiletí: k poklesu ve využívání tuzemských energetických zdrojů ke zvyšování dovozní energetické závislosti k problémům ve spolehlivosti dodávek nejen elektřiny, ale zejména tepla Pro ilustraci Vám v závěru promítnu graf, jaký by mohl být dopad na výrobu a spotřebu elektřiny (černé uhlí, zemní plyn, elektřina) při teoretickém uplatnění zásad vyplývajících z programového prohlášení vlády, který by bylo možno řešit pouze dovozem energií.

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu Zajištění výroby elektřiny v [TWh] (dva nové jaderné bloky a pokračování v těžbě uhlí)

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu Celková aktualizovaná poptávka po teple [PJ]

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu Těžba hnědého uhlí (mil. t)

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu Těžba černého uhlí (mil. t)

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu Potenciál využití OZE celkem do roku 2050 [v PJ/rok], podle studie MŽP z roku 2004

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 Privatizace energetických společností Podíl státu v ČEZ: 65,71% akcií (únor 2008, SCP) Tržní kapitalizace ČEZ: 730 mld. Kč (k , BCPP) Předběžné neauditované výsledky za rok 2007: čistý zisk 42,8 mld. Kč hlavní vlivy: nárůst výroby ve zdrojích ČEZ – uhelné elektrárny o 4,1 TWh, jaderné o 0,2 TWh; nárůst cen; plné zapojení nových akvizic, zejména v zahraničí;

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 Nástroje státu k zajištění bezpečného zásobování energií dořešení problematiky využívání tuzemských zdrojů využití tuzemských zdrojů energie (uhlí, uran, OZE) bude pozitivně ovlivňovat dovozní energetickou náročnost dokončení rozhodování o dalším rozvoji jaderné energetiky vzhledem k tomu, že příprava nového jaderného zdroje je mnohaletou záležitostí, je nutno rozhodnout o dalším rozvoji v co nejkratší době

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 13 Nástroje státu k zajištění bezpečného zásobování energií výraznější snižování energetické náročnosti je dáno podílem primárních energetických zdrojů a hrubého domácího produktu výraznější zvýšení úspor energie úspory mají podstatný vliv na snižování energetické náročnosti úspor lze dosáhnout zejména uplatňováním moderních technologií

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 14 Nástroje státu k zajištění bezpečného zásobování energií nezvyšovat dovozní závislost naše dovozní energetická závislost (cca 42%), včetně dovozu ropy, která nemá žádný vliv na výrobu elektřiny a tepla, je nižší oproti zemím Evropské unie (cca 60%); udržet dovozní závislost na přijatelné úrovni lze pouze důsledným využíváním tuzemských zdrojů energie;

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu Důsledky rozporu (těžba hnědého uhlí do územních ekologických limitů a nepokračování v další výstavbě jaderných bloků a bez prodloužení životnosti JE Temelín) -47TWh potřeba krytí nespecifi- kovaným dovozem energií

 2008  Ministerstvo průmyslu a obchodu 16 Děkuji Vám za pozornost. Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1