Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní platforma na podporu udržitelného rozvoje
Advertisements

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Aktéři udržitelného rozvoje Zapojování aktérů a sociální aspekty UR.
AKVŠ – nová témata – nové výzvy Marta Machytková předsedkyně VV.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Dr. Braulio F. de Souza Dias: „If you ask what my three priorities are for the Convention, my answer is implementation, implementation and implementation.“
Celostátní síť pro venkov
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Co nového v Karpatské úmluvě? Mgr. Jana Vavřinová Ministerstvo životního prostředí Rožnov pod Radhoštěm, 9. – 10. června 2008.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
European Urban Knowledge Network
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Aktivity Centra EUROGUIDANCE Jitka Morčušová, Alice Müllerová Centrum Euroguidance Praha,
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Úmluva o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat Mgr. Jana Brožová Ministerstvo životního prostředí.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Evropský program Monika Mrňávková Silvie Pýchová Centrum Euroguidance NAEP.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Subjekty a objekty veřejných politik
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Odbor pro udržitelný rozvoj
Transkript prezentace:

Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.

.Smluvní strany provádějí politiky, strategie, koncepce a programy zaměřené na zvyšování povědomí o životním prostředí a na zlepšení přístupu veřejnosti k informacím o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat a na podporu s tím souvisejících vzdělávacích studijních plánů a programů.Smluvní strany provádějí politiky, strategie, koncepce, programy a plány zaručující účast veřejnosti při rozhodování ve vztahu k ochraně a udržitelném rozvoji Karpat a provádění této smlouvy.. Článek 13 Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat (Karpatské úmluvy)

Mission Statement - ANPED, the Northern Alliance for Sustainability works to empower Northern civil society in creating and protecting sustainable communities and societies world-wide. posilování kapacit, sdílení informací a znalostí (přenos zkušeností a praxe), posilování úlohy občanského sektoru v rozhodovacích procesech souvisejících s politikou a směřováním k udržitelnému rozvoji - na místní, národní, regionální a mezinárodní úrovni (mezinárodní procesy, kampaně, publikace, společné projekty) ANPED je platformou pro členy s podobnými zájmy a posláním Pracovní skupiny ANPED kontaktuje asociace místních a regionálních správ - ICLEI, CEMR

Smyslem projektu- vytvořit podmínky pro naplňování CC Nástrojem je zvýšení kapacity a zapojení “stakeholderů” – relevantních klíčových institucí a skupin – představitelé regionálních a místních správ, nevládní organizace, vědecké instituce, správy chráněných oblastí, informační a kulturní centra, soukromý sektor (místní firmy), komunity,.. Projekt zdůrazňuje výhody a důležitost účasti veřejnosti, která je podle něj klíčová pro naplnění úmluvy – máme úmluvu – jak uspějeme?

Co dobrého přinese? Důvěryhodnost, důvěra, čitelnost, motivace Větší legitimita CC Větší odpovědnost institucí zapojených do procesu naplňování úmluvy Jasnější přístup k informacím Přenos příkladů dobré praxe

JAK NA TO? POSTUPNĚ.. - I. fáze -  Identifikovat klíčové „stakeholdery“  Zahájit kontakt s MŽP  Setkání stakeholderů u kulatého stolu s cílem stanovit priority pro CC - z hlediska regionu - „hlas z Karpat“  doporučení a návrhy pro aktivity/projekty v rámci úmluvy  Prezentace výstupů na mezivládním setkání (COP)  ANPED vytvoří Praktického průvodce Karpatskou úmluvou  Networking