GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/ 23.6.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Advertisements

Jak využít programy EU v oblasti vzdělávání
VOICE of European TeacherS (VOICES) je partnerská síť, která spojuje akademické pracovníky, učitele z praxe, studenty učitelských oborů a instituce, které.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
PROGRAM LEONARDO DA VINCI aktivity programu Seminář pro žadatele Výzva 2012.
PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ ( ) Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
ZAHRANIČNÍ AKCE. ŠKOLNÍ AKCE – povinná cestovné učitelů ubytování učitelů stravné učitelů pracovní doba (nepřímá ped. činnost) dozor nad žáky kryto pojištěním.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Co vám nabízíme v oblasti partnerské spolupráce měst a obcí Praha, 19. června 2012.
GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Evropa pro občany Obecné informace Ústí nad Labem.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Komunitní a otevřená škola
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ NAEP Hradec Králové, Pardubice.
PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ ( ) Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) ________________________________________________.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová Svaz měst a obcí ČR.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Dům zahraničních služeb. Dům zahraničních služeb (DZS)  Příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
1 Grundtvig v ČR Grundtvig v ČR v rámci EU programu Socrates I v rámci EU programu Socrates II v rámci.
Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava Program ERASMUS+ - základní přehled - odborné vzdělávání a příprava
Program Mládež v akci Program Evropské unie na podporu neformálního vzdělávání.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Program celoživotního učení Comenius
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/

Grundtvig součást LLP (Programu celoživotního učení) Comenius MŠ, ZŠ, SŠ Erasmus VŠ Leonardo da Vinci odborné vzdělávání Grundtvig vzdělávání dospělých Průřezový program Evropská jazyková cena Label Studijní návštěvy pro experty v oblasti vzdělávání (SVES)‏ Program Jean Monnet podporu výuky, výzkumu a diskuze v oblasti studií evropské integrace na úrovni vysokoškolských institucí

Cíl programu Grundtvig podporovat: spolupráci mezi organizacemi vzdělávající dospělé mobilitu osob zapojených do dalšího vzdělávání v celé Evropě rozvoj inovačních postupů ve vzdělávání dospělých a jejich předávání zlepšení pedagogických přístupů a řízení

Komu je program určen? Jednotlivcům: Školitelé, učitelé dospělých Řídící a administrativní pracovníci Studenti vzdělávání dospělých (andragogiky)‏ Institucím: školy všech typů včetně vysokých další instituce a subjekty zabývající se vzděláváním nadace, firmy, úřady práce, asociace apod. kulturní instituce, muzea, knihovny atd. výzkumná centra, poradenské a konzultační servisy neziskové organizace, dobrovolné organizace, nevládní organizace

Aktivity Decentralizované( Mobility osob pro jednotlivce (vzdělávací kurzy, stáže a konference, asistentské pobyty)‏ Projekty partnerství Workshopy Dobrovolnické projekty Centralizované ( Multilaterální projekty Tematické sítě odborníků

Workshopy grant na organizaci workshopu pro zahraniční účastníky (ze zemí LLP)‏ délka workshopu: dní počet účastníků: osob (ze zemí LLP)‏ téma workshopu: jakékoli téma související se vzdělávacími potřebami dospělých cílem je zapojit dospělé do neformálních vzdělávacích aktivit

Kdo může o grant žádat? Jakákoli organizace, která je právnickou osobou a věnuje se vzdělávání dospělých. Účastníci workshopu Kdokoli, kdo je starší 18ti let a je občanem země zapojené do LLP (nebo má trvalý pobyt či status uprchlíka). Grant získává pouze organizátor: grant na organizaci workshopu grant na úhradu cestovních a pobytových nákladů pro účastníky

Schvalování Workshopů organizátor workshopu podá v lednu/únoru žádost Národní agentura provede výběrové řízení EK vytvoří centrální databázi schválených workshopů (květen-červen)‏  publikace i na zájemci o workshop posílají svou přihlášku přímo organizátorovi workshop s nedostatkem účastníků (min. 10) je zrušen datum konání workshopů:

Projekty partnerství vzdělávací proces (postupy, metody a způsoby práce)‏ zapojení nejméně 3 institucí ze 3 zemí doba trvání 2 roky termín pro podávání žádostí: únor 2010 grant je stanoven jako paušál v závislosti na počtu mobilit realizovaných během projektu hledání partnerů: možnost využít přípravné návštěvy/kontaktního semináře

Příklady projektů na kulturní téma Městská knihovna Kraslice Old Skills to Wider Use Partneři z DE, IT seznámení se s tradičními ručními technikami různých evropských regionů; partnerská setkání s prezentací místních tradičních řemesel (paličkování, drátování, šitá krajka, tkaní,…) organizace veletrhů a výstav; předávání kulturního dědictví.

Příklady projektů na kulturní téma

ATHENA - Společnost pro vzdělávání a rozvoj žen CYRIL - Culture in Your Region in Informal Learning partneři: UK, IS, LT, RO výměna zkušeností o evropské kultuře a kultuře etnických minorit žijících v Evropě efektivní metody, využívající prvky informálního učení, které působí jako motivační faktor k učení způsoby výuky, zaměřené na aktivní euro-občanství, se zapojením nějaké místní kulturní organizace (muzea, divadla) nebo se zapojením kulturních aktivit (řemesel, tanců atd.)

Příklady projektů na kulturní téma Euroface Consulting, s.r.o. Evropské rozměry ve vzdělávání v kulturním managementu Partneři: IT (The Cultural Association Il Filo D'Arianna), AT (B-project - association for theatre, art and culture); překonávání sociálních a kulturních rozdílů venkovských a znevýhodněných oblastí snaha o porozumění a propagace Evropských modelů na poli vzdělávání dospělých v kulturním managementu

DĚKUJI ZA POZORNOST