Morálka a mravnost Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2216_VO8 PRÁVO – právní minimum
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁKLADNÍ ETICKÉ KATEGORIE II
Etika v podnikání Business Ethics
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Vítám vás! Školní rok 2006/2007 Gymnázium a SOŠ Orlová Lutyně JUDr. Ladislav Hýža.
Právní řád České republiky. Obsah právo právní norma morálka právní vztahy právní řád právní předpisy právní způsobilost právní odvětví právní ochrana.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Judaismus Petr Machala.
6. Je dobro dáno povinností?
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Trestní právo procesní II.
Sociální kontrola Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Konflikt sociálních rolí
Jsem občanem státu Petr Machala.
VY_32_INOVACE_SVF34160DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Rodina jako vzor a příklad
Moc soudní Pavel Šuranský.
Orgány právní ochrany a sankce
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
Všeobecná deklarace lidských práv
Mravní výchova.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Význam práva Petr Machala.
Právní odpovědnost.
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
I ve škole s pravidly Petr Machala.
Kalendář - květen Petr Machala.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Právní normy Pavel Šuranský.
Ochrana majetku Petr Machala.
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Charakter Pavel Šuranský.
např.  závislost dětí, starých lidí, nemocných a zdravotně postižených na těch, kdo se o ně dokáže postarat  společenská nerovnost – v minulosti měli.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.MORÁLKA Autorka:
Právní normy Petr Machala. závazné pravidlo chování, vydané příslušným státním orgánem v předepsané formě právní řád se skládá z: předpis se skládá z.
Odpovědnost za škodu Petr Machala.
Norma, právo, forma zákonů
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Rodina Petr Machala. Co se vám vybaví při vyslovení slova – rodina?
Starověká Palestina Petr Machala.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Pravidla chování, právo a morálka
Správa sociálního zabezpečení
ČLOVĚK A PRÁVO Základní právní pojmy
Morálka a mravnost Mgr. Michal Oblouk.
Rodina, příbuzenství.
Lidská práva.
Morálka 1 – Morálka VY_32_INOVACE_ 42_836
Vývoj pojetí hodnot: HODNOTY A MORÁLKA
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Dobrý den, prosím a děkuji
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Etika – rozbor dokumentu, filmu
Transkript prezentace:

Morálka a mravnost Petr Machala

Víte co je to morálka a mravnost? morálka – to, co nás naučila společnost – představa, jak by jsme se měli chovat mrav – obvyklé vzorce chování v dané společnosti

mravní normy si osvojujeme výchovou – vliv na utváření morálky má náboženství a filozofie

MRAVNÍ ZÁKON měl by ukazovat na to, co je dobré např. desatero, buddhistické ctnosti, Kantova filozofie…

Co je správné jednání? Jak dokážu, že jedno je správné a druhé ne? MORÁLNÍ VOLBA Co je správné jednání? Jak dokážu, že jedno je správné a druhé ne? Co je morální? ANO NE Potrat, když se má narodit poškozené dítě msta, odplata Matka se stane prostitutkou, aby uživila své děti Říct pravdu o zdravotním stavu pacienta trest smrti Dát facku za pomluvu Přiznat partnerovi nevěru euthanasie

Kdyby jste byli hasičem a věděli, že můžete z hořícího domu zachránit jen 5 osob, koho byste zvolili a proč? Dvouletý chlapec Padesátiletá žena trpící rakovinou Těhotná žena Dvacetiletý muž na vozíku Třicetiletý politik Čtyřicetiletý lékař Šedesátiletý zedník Padesátiletý farář Osmdesátiletá babička Šedesátiletý univerzitní prof. Ředitelka nadace pro postižené děti Dvanáctiletá dívka Slavný fotbalista Manželka hasiče Třicetiletý otec dvou dětí Dvacetiletý ekologický aktivista Třicetiletá ošetřovatelka tělesně postižených Čtyřicetiletý vědec

plnění mravních norem je spojeno s přesvědčením o jejich správnosti – pomáhá nám svědomí svědomí je vnitřní hlas, který nás nabádá ke správnému jednání, ale i varuje

Víte jaký je rozdíl mezi morálkou a právem? právní normy – jsou všeobecně závazné, dodržování si vynucuje stát „Právo je minimum morálky“ morálka nemá stanovené sankce – nejúčinnější je veřejné mínění Znáte nějaké morální sankce?

Děkuji za pozornost