Rozvoj poradenských služeb pro mimořádně nadané žáky SŠ se speciálními vzdělávacími potřebami Realizace projektu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Kariérové poradenství
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Minimální preventivní program školy
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií INVESTICE DO ROZVOJE.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa 1 Počáteční vzdělávání Oblast podpory 1.3. Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Individuální vzdělávací plán
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI, PROBLEMATIKA PÉČE O NADANÉ ŽÁKY Projekt v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2 Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Kariérové poradenství v českém středním školství
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Statutární město Ostrava
Ing. Stanislava Správková
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Centrum kolegiální podpory CKP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Rozvoj poradenských služeb pro mimořádně nadané žáky SŠ se speciálními vzdělávacími potřebami Realizace projektu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Reg.č. CZ.1.07/1.2.00/

Realizační tým projektu Příjemce podpory VŠB-TU Ostrava : Doc. Mgr. Tomáš Hauer, Dr. – ved. katedry společenských věd Ing. Jiří Žebrák – manažer projektu Ing. Jaroslav Broulík – metodik projektu Ing. Martin Pokorný – finanční řízení Viera Wilčková - administrativní asistent Partner projektu: Slezská diakonie Český Těšín Odborné poradenství:  Ostravská univerzita, katedra speciální pedagogiky  Pedagogicko-psychologická poradna Nový Jičín

Základní údaje o projektu I. Prioritní osa 1 – Počáteční vzdělávání Oblast podpory 1.2 – Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Doba trvání projektu: 09/2009 – 07/2012 (35 měsíců) Celkové náklady: 1,942 tis. Kč Cíl projektu: Rozšíření nabídky poradenských služeb pro mimořádně nadané žáky SŠ se speciálními vzdělávacími potřebami, jejich rodiče, pedagogické pracovníky spolupracujících škol a pracovníky působící v oblasti asistenčních služeb

Základní údaje o projektu II. Cílové skupiny projektu 1) Žáci SŠ mimořádně nadaní podle vyhlášky č. 73/2005 Sb. 2) Žáci SŠ se zdravotním postižením, specif. poruchami učení 3) Rodiče dětí těchto žáků 4) Pedagogičtí pracovníci škol pečující o tyto žáky 5) Pracovníci organizací působících v oblasti asistenčních služeb Monitorovací indikátory * Počet osob poskytujících služby celkem 35. * Počet podpořených osob v počátečním vzdělávání - děti a žáci celkem 80. * Počet podpořených osob - pracovníků v dalším vzdělávání celkem 65. * Počet vytvořených produktů - 2.

Základní údaje o projektu III. Klíčové aktivity projektu: 1. Příprava lektorů pro specifické potřeby školení pedagogů. 2. Zpracování autorských materiálů pro vzdělávací aktivity pedagogů-specialistů. 3. Realizace vzdělávacích aktivit – workshopů, seminářů 4. Asistenční činnost, individuální koučování nadaných žáků SŠ 5. Pilotní ověření, evaluace dosažených výsledků po každém školním roce Webová stránka projektu:

Role partnera projektu Slezská diakonie Český Těšín - spolupráce při zajišťování cílové skupiny z oblasti lidských zdrojů, zprostředkování kontaktu s cílovou skupinou (zajištění přenosu informací mezi cílovou skupinou a Příjemcem), realizace lektorské činnosti v oblasti poradenství pro handicapované žáky, jejich rodiče, pedagogy a osoby z neziskových organizací poskytující služby realizace aktivit osobní asistence pro nadané žáky se zdravotním postižením při pořádání vzdělávacích aktivit ve školských zařízeních podle Zákona č. 108/2006 Sb. (MPSV)

Vazby na jiné projekty Moravskoslezský kraj : Zkvalitnění systému péče o žáky se speciálními vzdělávacími potřebami v Moravskoslezském kraji – 14,2 mil. Kč Univerzita Palackého v Olomouci : Centra podpory integrace – 9,5 mil. Kč Univerzita Palackého v Olomouci - Standardy speciální edukace – 5,6 mil. Kč Ostravská Univerzita - katedra pedagogické a školní psychologie, Metodické a evaluační centrum : Technický talent Pedagogicko-psychologická poradna Nový Jičín : Rozvoj podpory rovných vzdělávacích příležitostí žáků v MSK rozšířením a zdokonalením poradenských služeb v pedagogicko-psychologických poradnách MSK – 2,9 mil. Kč

Co je talent Nadané a talentované jsou ty děti, které jsou identifikovány kvalifikovanou osobou, a které jsou díky výrazným předpokladům schopny podávat vynikající výkony. Tyto děti potřebují diferencované vzdělávací programy a služby nad rámec běžných služeb, poskytovaných běžnou třídou, aby tak mohly přinést příspěvek sobě i společnosti.“ (Passow, A. Harry: International Handbook of Research and Development of Giftedness and Talent. Oxford: Pergamon 1993, str.30) Práce s talentovanou mládeží – Sborník příspěvků z mezinárodní konference září 2008 v Brně ISBN Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Východiska projektu Zpráva České školní inspekce – srpen 2008 Šetření ve školách - soubor 1148 škol z toho 204 středních Jen 36 % škol identifikovalo nadané žáky Největší podpora nadaným je u víceletých gymnázií a výběrových škol Učitelé mnohdy neumějí nadané žáky učit Mimořádně nadaní představují 2-3% dětské populace Potenciálně nadaných dětí je asi 25 až 30%, ale jen desetina z nich se ve svém nadání realizuje a to většinou v uměleckých oborech Podpora není všestranná ve školních i mimoškolních činnostech Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Vyhláška č.73/2005 Sb. § 12 Mimořádně nadaný žák je jedinec, jehož rozložení schopností dosahuje mimořádné úrovně při vysoké tvořivosti v celém okruhu činností nebo v jednotlivých rozumových oblastech, pohybových, uměleckých a sociálních dovednostech §13 Zjišťování mimořádného nadání žáka provádí školské poradenské zařízení Nadání se může kombinovat se specifickými poruchami učení, hyperaktivitou tj. dalšími specifickými vzdělávacími potřebami Vzdělávací opatření – individuální vzdělávací plán (IVP) v souladu se školním vzdělávacím programem (ŠVP) Navrhuje školské poradenské zařízení, vytváří škola ve spolupráci s rodinou žáka

Poradenské služby Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Poradenská zařízení A/ Pedagogicko – psychologické poradny Vykonávají psychologickou a speciálně pedagogickou diagnostiku, intervenci a informačně-metodickou činnost pro školy a rodiče žáků MS kraj : Ostrava, Nový Jičín, Bruntál, Frýdek-Místek, Karviná, Opava Krajští koordinátoři péče o nadané žáky: (Institut pedagogicko-psychologického poradenství v ČR – ) Mgr. Marek Khýr – zást. ředitele PPP Nový Jičín PhDr. Věra Podhorná – ředitelka PPP Karviná B/ Speciální pedagogická centra Vykonávají depistáž, diagnostiku a přímou práci klientů se zdravotním postižením

PPP Ostrava - rozdělení škol

Poradenská péče ve školách Identifikace nadaných Metodická podpora úpravám učiva Psychologická péče žákům a jeho rodině Vytváření IVP Realizuje školní psycholog, školní speciální pedagog, výchovný poradce, učitel a vychovatel ve spolupráci se školskými poradenskými zařízeními zejména s pedagogicko- psychologickými poradnami (PPP) resp. Speciálně pedagogickými centry (SPC) U větších škol je učitel – metodik pro práci s nadanými žáky obvykle kumulován s pracovníkem připravujícím školní vzdělávací program (pro gymnázia doporučen název mentor)

Školní psycholog

Speciální pedagog

Metodik péče o nadané Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Formy vzdělávání nadaných - Speciální seminář pro nadané žáky - Podpora účasti na vědomostních soutěžích, olympiádách - Zapojení žáků do SOČ - Podpora spolupráce s univerzitami, praxe, stáže - Tvorba vlastních projektů, příprava na vědeckou činnost - Individuální metody a formy práce – tutoring, funkce mentora - Zapojení do předávání vědomostí spolužákům - On-line vzdělávání, webové poradny, e-learning - Využití zkušeností externích organizací (Mensa, Talnet, Výzkumný ústav pedagogický, Národní institut dětí a mládeže, Centrum nadání, Institut pedag.-psycholog. poradenství ČR, občanská sdružení apod.)

Metodické materiály- návrh A/ Pro nadané žáky a jejich rodiče - Základní osvěta (legislativa, pojmy) - Formy a metody práce s nadanými (školní a mimoškolní činnost) - Komunikace rodičů s pedagogy (rozvoj žáků, spolupráce s psychologem, potřeby) - Příklady dobré praxe B/ Pro výchovné a pedagogické pracovníky - Školská legislativa - Identifikace a diagnostika (PPP, rozhodnutí ředitele, depistáž, testování) - Školní vzdělávací program (tvorba IVP, motivace a zapojení pedagogů, SOČ) - Speciální vzdělávací potřeby (vzhledem k psychologickým charakteristikám žáka) - Příklady dobré praxe

Harmonogram prací 09/2009 – 10/2009 Výběr autorů a lektorů z řad odborníků, jejich příprava, nákup a studium literatury 10/2009 – 11/2009 Vyhledávání cílových skupin projektu 11/2009 – 02/2010 Zpracování autorských materiálů 12/2009 – 02/2010 Diagnostika nadaných žáků, tvorba podpůrných vzdělávacích aktivit 02/2010 – 06/2010 Realizace seminářů, asistenční činnost, individuální koučování žáků, realizace vědomostních soutěží a mimoškolních aktivit, výměna zkušeností

Úkoly na nejbližší období 1)Výběr a příprava lektorů – autorů vzdělávacích opor nákup literatury, resp. účast na konferenci, semináři apod. Termín: ihned Z: členové týmu z OU 2)Stanovení obsahu metodických příruček, příprava a uzavření autorských smluv (dohod o provedení práce) T: Z: manažer projektu 3)Vyhledávání osob z cílových skupin, nabídky k zařazení do projektu pro: - žáky SŠ a jejich rodiče, ředitele školských zařízení, vychovatele, školní psychology, speciální pedagogy T: Z: Slezská diakonie, metodik projektu

Úkoly na nejbližší období 4) V návaznosti na bod 3 připravit formu a rozsah diagnostiky vyhledaných cílových osob ze skupiny žáků SŠ a navrhnout způsob provedení T: Z: zástupce PPP Nový Jičín 5) Provést diagnostiku nominovaných nadaných žáků v pedagogicko-psychologické poradně T: Z: příslušná PPP 6) Zahájit publicitu projektu – tvorba samostatné web stránky, nákup propagačních pomůcek, vybavení kanceláře projektu,nákup techniky T: Z: ing.Pokorný, Wilčková

Kontaktní údaje Kancelář projektu: Ing. Jiří Žebrák, manažer projektu VŠB-TU Ostrava, katedra společenských věd Dr. Malého 17, Moravská Ostrava Místnost B 204 telef.: mobil: Webové stránky: