KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Obecný vzorec: R - COOH jsou organické kyseliny, ve kterých je vázána karboxylová skupina –COOH Obecný vzorec: R - COOH název karboxyl je složen z karbonyl a hydroxyl karboxylové kyseliny, tvoří nezbytnou součást všech živých organismů VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
jsou slabší kyseliny než minerální (anorganické) kyseliny KARBOXYLOVÉ KYSELINY jsou slabší kyseliny než minerální (anorganické) kyseliny při disociaci se odštěpuje vodíkový kation: R-COOH → R-COO− + H+ neutralizace R-COOH + NaOH → R-COONa + H2O vznikají z uhlovodíků postupnou oxidací přes alkohol a aldehyd: R-CH3 → R-CH2-OH → R-CH=O → R-COOH VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Z domácnosti známe několik karboxylových kyselin: mravenčí (mravenci) octová (ocet) citronová (v citrusových plodech) vinná (hroznové víno) mléčná (kyselé mléko a kyselé zelí) benzoová (konzervace hořčice) VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Názvosloví KARBOXYLOVÝCH KYSELIN název se skládá ze slova kyselina a přídavného jména odvozeného z uhlovodíku s koncovkou –ová. V praxi se používají i triviální názvy. triviální název HCOOH kyselina methanová kys. mravenčí CH3COOH kyselina ethanová kys. octová CH3(CH2)2COOH kys. butanová kys. máselná (COOH)2 kys. ethandiová kys. šťavelová COOH(CH2)2COOH kys. butandiová kys. jantarová CH2=CH-COOH kys. propenová kys. akrylová VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Vznik Karboxylové kyseliny vznikají z uhlovodíků postupnou oxidací přes alkohol a aldehyd. R-CH3 → R-CH2-OH → R-CH=O → R-COOH VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Využití Využívají se v : Potravinářství Výroba léčiv Textilní průmysl Kyselina mléčná-> VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Výskyt v přírodě Karboxylové kyseliny jsou nepostradatelnou složkou živých organismů. Aminokyseliny jsou základem proteinů, tedy i enzymů, které umožňují složité metabolické procesy. <- enzym VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
PŘÍKLAD KYSELINY Kyselina mravenčí je obsažena v kopřivá ch a jako svůj jed ji používají mravenci, včely a vosy. VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
PŘÍKLAD KYSELINY Kyselina octová vzniká při hnití rostlinných i živočišných produktů. Mnoho těchto kyselin je obsaženo také v ovoci a zelenině, např. kyselina šťavelová, jablečná nebo vinná. VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Zdroje: Snímek č. 1: http://office.microsoft.com/cs- cz/images/results.aspx?qu=chemie&ex=2#ai:MP900390126| Snímek č. 7: - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lactic-acid-3D-balls.png - Ben Mills,vlastní dílo, Wikimedia Commons, 8.1.2007 Snímek č. 8: - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Carbonic_anhydrase.png - Labrador2, vlastní dílo, Wikimedia Commons Snímek č. 9: - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Formic-acid-3D- vdW.png - Ben Mills, vlastní dílo, Wikimedia Commons, 16.3.2008 Snímek č. 10: - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Acetic-acid-3D- vdW.png - Ben Mills, vlastní dílo, Wikipedia Commons, 23.5.2007 VY_32_INOVACE_14 - KARBOXYLOVÉ KYSELINY