Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Organická chemie Téma: Bílkoviny Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – složení, vlastnosti bílkovin, esenciální, neesenciální aminokyseliny, důkaz bílkovin, funkce bílkovin. Text slouží i jako zápis do sešitu. Červeně psaný text slouží k doplnění učiva. K prezentaci lze využít i pracovní list bílkoviny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
BÍLKOVINY
makromolekuly vzniklé spojením aminokyselin peptidovou vazbou – CO – NH - Jsou základní látkou všech organismů. Pojem makromolekula: makromolekula je rozsáhlá molekula s velkou molární hmotností Bílkoviny byly prokázány jako složka buněk všech organismů. Jsou např. obsaženy ve svalech, kůži, vlasech, srsti a krvi živočichů. Tvoří přibližně 19% hmotnosti člověka.
Bílkoviny vznikají v organismech z aminokyselin. Ke spojování aminokyselin dochází tak, že karboxylová skupina jedné molekuly reaguje s aminoskupinou druhé molekuly a odštěpuje se voda. Počet, druh a pořadí vázaných aminokyselin určuje vlastnosti bílkovin. Aminokyseliny Deriváty karboxylových kyselin – obsahují aminoskupinu a karboxylovou skupinu. Dnes je známo více než 300 aminokyselin. V bílkovinách se jich vyskytuje jen 20.
Aminokyseliny jsou: nepostradatelné – esenciální organismus není schopen je vytvořit sám, musí je přijímat v potravě postradatelné – neesenciální organismus je schopen si je vytvořit sám Aminokyseliny v bílkovinách: glycin, alanin, valin, leucin, isileucin, fenylalanin, prolin, serin, threonin, cystein, methionon, tryptofan, tyrosin, asparagin, glutamin…
Složka potravy živočichů (rostliny si je vytváří samy). Poškozují se: za vyšší teploty – sráží se = denaturace Denaturace – nevratný proces, kdy dochází ke změně vnitřní struktury bílkoviny. např. smažení vajíček ve styku s kyselinami a hydroxidy.
Funkce bílkovin katalytické, řídící – enzymy, hormony zajišťující pohyb – aktin a myosin (sval) transportní - hemoglobin ochrannou – imunita, fibrin, fibrinogen stavební – keratin, kolagen
Důkaz bílkovin Biuretova reakce Bílkovina se dokazuje pomocí směsí roztoků hydroxidu sodného a síranu měďnatého. Bílkovina se zbarví modrofialově, dokážeme peptidovou vazbu. Xantoproteinová reakce Bílkovina se smísí s kyselinou dusičnou a zahřívá se k bodu varu. Po zahřátí vzniká žluté zbarvení.
Zdroje: Přehled chemie pro základní školy: Doc. RNDr. Hana Čtrnáctková, CSc., Prof. Ing. Karel Kolář, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, vydalo v Praze roku 2006 SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN Přehled středoškolské chemie – Prof. RNDr. Jiří Vacík, DrSc., Doc. RNDr. Jana Barthová, CSc., Prof. RNDr. Josef Pacák, DrSc., Doc., RNDr. Bohuslav Strauch, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, SPN Praha 1995, ISBN Základy praktické chemie 2 – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc., PhDr. Václav Pumpr, CSc., doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc., nakladatelství Fortuna, 2000, ISBN – video, denaturace bílkovin – biuretova reakce – video, xantoproteinová reakce