Jak vznikají soli.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce a teplo
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Výpočty podle chemických rovnic
Typy chemických reakcí
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Druhy chemických reakcí
Neutralizace Mgr. Helena Roubalová
Analytická chemie Kvalitativní analýza
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Halogenidy.
Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI.
Reakce anorganické Chemie I
Neutralizace.
SOLI RZ
Typy chemických reakcí
Názvosloví solí.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Neutralizace.
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Chemická reakce a její rovnice
Chemická reakce a její rovnice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Neutralizace Vznik solí
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 24 Autor: Lenka Poláková
Redoxní reakce.
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kyslíkaté kyseliny.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Neutralizace.
Pracovní list č. 3 Rovnice s kovy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Zjednodušené sestavování a dopočítávání chemických rovnic.
1) Napište chemické názvy sloučenin nebo iontů:
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 2
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Lucie Tuhá ČísloVY_32_Inovace_3073 NázevNázvosloví anorganických a organických sloučenin Téma hodinyNázvosloví.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Neutralizace Vznik solí
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soli a jejich chemické vlastnosti
10. Test z anorganické chemie Obecná a anorganická chemie
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soli.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Přehled chemických vzorců
NEUTRALIZACE.
Transkript prezentace:

Jak vznikají soli

Přímé slučování kovu a nekovu 1 3 Úkol 1: a/ Napiš pomocí chemických značek reaktanty a pomocí vzorce produkt chemické reakce: b/ Napiš rovnici reakce: 2 1/ Směs síry a zinku 2/ Reakce síry a zinku videoklip 3/ Sulfid zinečnatý

Kontrola úkolu 1 a/ Reaktanty: S, Zn Produkt: ZnS b/ Zn + S → ZnS

Reakce kovu s kyselinou 4 5 Reakce zinku s kyselinou chlorovodíkovou Odpařením vzniklého roztoku získáme chlorid zinečnatý Úkol 2: a/ Napiš vzorec chloridu zinečnatého: b/ Napiš rovnici reakce:

Kontrola úkolu 2: a/ ZnCl2 b/ Zn + 2 HCl → H2 + ZnCl2

Neutralizace Obrázek 6: Roztok KOH s několika kapkami indikátoru Obrázek 5: Tentýž roztok po přidání HCl (poslední kapka HCl odbarvila indikátor) Úkol 3: a/ Napiš název indikátoru: b/ Napiš rovnici neutralizace: 6 7

Kontrola úkolu 3 a/ fenolftalein b/ KOH + HCl → KCl + H2O

Reakce oxidu nekovu s hydroxidem 8 Úkol 4: a/ Napiš vzorce obou reaktantů a uhličitanu vápenatého: b/ Napiš rovnici reakce: 9 7 Obr. 8: Roztok vápenné vody Videoklip 9: Vznik bílého zákalu uhličitanu vápenatého /videoklip)

Kontrola úkolu 4 a/ Reaktanty: Ca(OH)2, CO2 Uhličitan vápenatý: CaCO3 b/ Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + 2 H2O

Reakce oxidu kovu s kyselinou Oxid vápenatý a kyselina dusičná Videoklip: Reakce oxidu vápenatého a kyseliny dusičné 10 11 Odparek vzniklého dusičnanu vápenatého 12 Úkol 5: a/ Napiš vzorce reaktantů a dusičnanu vápenatého: b/ Napiš rovnici reakce:

Kontrola úkolu 5 a/ CaO, HNO3, Ca(NO3)2 b/ CaO + 2 HNO3 → Ca(NO3)2 + H2O

Srážecí reakce Smícháním roztoků dvou solí, Roztoky dusičnanu stříbrného a chloridu sodného Smícháním roztoků dvou solí, jejichž ionty vytvářejí látku ve vodě nerozpustnou, vzniká sraženina solí. Tyto reakce používáme k důkazu iontů v roztoku. Úkol 6: a/ Napiš vzorce reaktantů: b/ Napiš rovnici reakce: 13 Vznik sraženiny chloridu stříbrného smícháním obou roztoků 14

Kontrola úkolu 6 a/ Ag(NO)3, NaCl b/ Ag(NO)3 + NaCl → AgCl + NaNO3

Úkol 7: Shrnutí učiva Doplň text: Soli můžeme v laboratoři připravit několika způsoby: přímým slučováním …. a ……, reakcí kovu s ………, …………, reakcí oxidu …… s hydroxidem, reakcí oxidu …. s kyselinou a ……… reakcemi, při kterých vznikají nerozpustné ……… a používáme je k …… iontů.

Kontrola úkolu 7 Soli můžeme v laboratoři připravit několika způsoby: Přímým slučováním kovu a nekovu, reakcí kovu s kyselinou, neutralizací, reakcí oxidu nekovu s hydroxidem, reakcí oxidu kovu s kyselinou a srážecími reakcemi, při kterých vznikají nerozpustné sraženiny a používáme je k důkazu iontů.

Veškerá fotodokumentace a videoklipy pochází z vlastních zdrojů. Mgr. Vaněk Vlastimil, autor