Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Látkové složení lidského těla- prvky
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
Didaktické testy pro ověřování znalostí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Minerály a stopové prvky
Stopové prvky Olivia Stamates.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Minerální látky a stopové prvky.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Obor: 65-41-L/01 Gastronomie Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Minerální látky, Energetická a biologická hodnota, Voda Vypracoval: Ing. A. Říhová Materiál: VY_32_INOVACE_326 Datum: Anotace:

Minerální látky Název Zdroj Význam Železo (Fe) Význam: - výstavba tkání - biokatalyzátor Dělení: - makroelementy - příjem >100 mg - mikroelementy - příjem < 100 mg/ den (Fe, I, F) - stopové prvky - v μg (Se, Co, Cr, F, Mo, Si) Fortifikace = záměrné obohacování potravin o vitaminy a minerální látky (sůl – jód, tuky – vit. A, E, ovocné výrobky – vit. C) Název Zdroj Význam Železo (Fe) Maso, rostlinné p. špatně využitelné Krevní a svalové barvivo Jód (I) Mořští živočichové, NaCl Štítná žláza Fluór (F) Voda, minerálka Tvorba kostí a zubů Selen (Se) Houby, mořští živočichové Antioxidant

Název Zdroj Význam Vápník (Ca) Mléko a mléčné výrobky, z rostlinných zdrojů hůře využitelný Tvorba kostí a zubů (osteoporóza), sráženlivost krve, metabolismus Ca bilance s věkem horší Fosfor (P) Mléko, ml. výrobky, ryby maso, vejce Kosti, zuby, metabolismus (poměr P:Ca 1,5:1 - nyní vysoký, díky cole, tav. sýrům, šunce - správný poměr je důležitý kvůli vstřebávání Ca) Hořčík (Mg) Zelené části rostlin, maso, mléko Součást kostí, aktivátor enzymů Sodík (Na) NaCl (spotřeba 12g, optimum 3g) Zvyšuje krevní tlak Draslík (K) Rostlinné potraviny Pro fci svalů a srdce Chlór (Cl) NaCl Žaludeční šťáva

Voda - tělo dospělého člověka cca 70% - rozpouštědlo živin, které prostřednictvím vody putují do buněk - odvádí zplodiny metabolismu - regulátor tělesné teploty Nedostatek: - pocit žízně, únava a vyčerpanost Ztráty: dýcháním, pocením, vylučováním Denní příjem: 2 – 3 l denně (včetně potravy) !!! Voda z vlastních zdrojů musí být v pravidelných intervalech kontrolována HS

Energetická a biologická hodnota EH = sleduje přísun energie KJ (kcal,1kcal = 4,18 KJ) - alkohol 1g = 32 KJ - energetická potřeba na os./den 8.000 – 12.000 KJ nerovováha => obezita, podvýživa BH = sleduje přísun V, ML, eAMK, eMK, vlákniny a poměry rostlinných zdrojů k živočišným Nutriční hodnota = EH + BH - uvedena: Tabulky výživových hodnot potravin DVD – nutriční potřeba člověka dle věku, pohlaví, zaměstnání ukázka: http://www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/konecne-zneni-vyzivovycdoporuceni.html

KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 2 KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 2. díl: Učebnice pro střední odborná učiliště. Probulov 20, PSČ 398 07: Orlík, 1995. PÁNEK, Jan, POKORNÝ, Jan, DOSTÁLOVÁ Jana, KOHOUT, Pavel. Základy výživy. Vydání první. Praha: Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. Obrazový materiál čerpaný z otevřené galerie na www – http://office.microsoft.com (biftek MC900089938, plody moře MP900422213, voda MP900400015, houby MC900348993, voda MP900400105, sůl MP900400592, mléčné výrobky MP900177957)