D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Advertisements

Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
Neurózy, psychózy, rané poruchy
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
Nemoci oběhové soustavy
Koncepce péče o staré občany
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
Prionové choroby a lidská výživa
- definice, charakteristika, průběh
Alkoholismus.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Alzheimerova nemoc.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TETANUS.
První prenatální diagnostika u choroby Charcot-Marie-Tooth typ 1A v ČR. P. Seeman 1, M. Čtvrtečková 1, A. Lipková 2 1-Klinika dětské neurologie 2. LF UK.
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
SCHIZOFRENIE schizein (σχίζειν, "rozštěpit„), fren- (φρήν, φρεν-; "mysl") Anna Křemenáková, V7A.
Schizofrenie Jan Decker – 3A.
Potřeba spánku a odpočinku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Didaktická část diplomové práce
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Potravinové alergie a dietní režimy
Genetické poruchy - obecně
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Základy speciální pedagogiky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_12B_14_Nervová soustava - mozek Téma:
Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Lidově „nemoc šílených krav“  Prionové onemocnění ◦ Infekční prionová bílkovina (PrPsc) – vzniká mutací z přirozeně se.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
DMO dětská mozková obrna
Duševní poruchy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
Prionové choroby aneb Šílené krávy Drbající se ovce
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
DMO (dětská mozková obrna)
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Základní pojmy speciální pedagogiky
F00-F09 Organické duševní poruchy
Podvirové jednotky Michaela Pekařová, 3.B.
Transkript prezentace:

D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková

H UNTINGTONOVA CHOROBA Vzácné dědičné neurodegenerativní onemocnění mozku Příznaky nemoci: nekoordinované trhavé pohyby těla a snížené mentální schopnosti postihující jedince obojího pohlaví Nemoc není smrtelná, ale oslabuje imunitní systém a snižuje průměrnou délku života. Jedinci potřebují ošetřovatelskou péči. Nemocí trpí 7 ze lidí. Nejčastější výskyt mezi 20. – 40.rokem života. Nemoc je způsobena jediným genem.

H UNTINGTONOVA CHOROBA v České republice jí trpí asi tisícovka pacientů. Příznaky se začínají objevovat ve středním věku - jde o záškuby a kroutivé pohyby končetin, postižení řeči, úbytek intelektu. Pacient postupně ztrácí schopnost sám se o sebe postarat a zůstává plně závislý na okolí. Kontakty: Společnost pro pomoc při Huntingtonově chorobě, FP Karlovo náměstí 32, Praha 2, tel diagnoza/31-huntingtonova-choroba/video/

CREUTZFELDT-JAKOBOVA NEMOC ( NEMOC ŠÍLENÝCH KRAV ) Vzácné a smrtelné, neurodegenerativní onemocnění mozku Příčina: neovladatelné množení infekční prionové bílkoviny, neboli prionem v mozkové tkáni Příznaky nemoci: porucha zraku, paměti, rovnováhy, změna osobnosti, halucinace a schizofrenie, mozečkové-nervosvalové poruchy a postupující demence Třídění CJD familiární, sporadická, variantní, iatrogenní

S ENATOR -M ARIEOVA CHOROBA Postupná degenerace mozečku někdy i míchy, nemoc je dědičná. Příznaky nemoci: vrávoravá chůze, poruchy zraku a řeči. Postihuje jednu nebo obě hemisféry. Prognóza je nepříznivá. Důležitá rehabilitace a působení na intelekt.

Z DROJE INFORMACÍ n.cz/start.htm cz Pipeková, J. a kol., 1998, s.134) Internetové zdrojeLiteratura