Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba."— Transkript prezentace:

1 Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba

2 MOZEK VELKÉ ŘÍDÍCÍ CENTRUM autor: Dominik Šíba, Aleš Jůn

3 OBSAH Základní funkce Velký mozek Střední mozek Mozeček
Prodloužená mícha Varolův most Mozková kůra Neurony Zajímavosti Závěr Zdroje

4 ZÁKLADNÍ FUNKCE mozek je řídící orgán nervové soustavy
u vyšších obratlovců je uložen v dutině lebeční řídí a kontroluje tělesné funkce skládá se z několika částí Řídí a kontroluje tělesné funkce jako je činnost srdce, trávení, schopnost pohybu, řeči, ale i samotného myšlení či vnímání emocí.

5 VELKÝ MOZEK největší část mozku
vývojově je koncový mozek nejmladší částí CNS skládá se ze dvou polokoulí – levá a pravá pravá hemisféra kontroluje levou část našeho těla a levá naopak pravou část našeho těla Skládá se ze dvou polokoulí – hemisfér Pravá hemisféra současně u většiny lidí obsahuje centra zpracovávající informace o prostoru kolem nás, má vliv na umělecké a hudební vnímání a kreativitu

6 pravá hemisféra současně u většiny lidí obsahuje centra zpracovávající informace o prostoru kolem nás naopak levá hemisfér u většiny lidí obsahuje centra porozumění a tvorby řeči a jazyka

7 STŘEDNÍ MOZEK je oddílem centrální nervové soustavy
umožňuje zprostředkování důležitých reflexů umožňuje zprostředkování důležitých reflexů a procházejí jím dráhy, které vedou signály z páteřní míchy do mozečku a mozkové kůry.

8 MOZEČEK přiléhá k střednímu mozku, Varolově mostu a prodloužené míše
mozeček zajišťuje koordinaci pohybů a udržování rovnováhy hmotnost mozečku odpovídá asi 1/10 hmotnosti velkého mozku není pokládán za nezbytný orgán pro život jeho povrch je velký asi jako 3/4 povrchu velkého mozku Mozeček zajišťuje koordinaci pohybů (jemných, přesných, rychlých) a udržování rovnováhy

9 PRODLOUŽENÁ MÍCHA je spojovacím článkem mezi některými oddíly mozku a páteřní míchou jsou v ní uložená centra, která regulují krevní oběh a dýchání řídí činnost cév, srdce a ovlivňuje dýchání podílí se i na řízení trávení, žvýkání a polykání po oddělení prodloužené míchy od Varolova mostu je nadále zachováno dýchání i krevní oběh Po oddělení prodloužené míchy od mostu je nadále zachováno dýchání i krevní oběh. Pokud však dojde k jejímu poškození úrazem či jinak, pak se okamžitě srdeční činnost i dýchání zastaví. Podílí se i na řízení trávení, žvýkání a polykání, je centrem řízení některých obranných reflexů, jako je kašel, kýchání,a zvracení.

10 VAROLŮV MOST je částí zadního mozku
navazuje na prodlouženou míchu a na střední mozek → dohromady tvoří tzv. mozkový kmen vystupuje z něj trojklaný nerv - ovládá některé reflexivní činnosti Tyto 3 části dohromady tvoří tzv. mozkový kmen - jím procházejí všechny dráhy nervů z mozku do míchy. Vystupuje z něj trojklaný nerv. To je nerv, který zajišťuje citlivost obličeje a přilehlých částí hlavy. Ovládá některé reflexivní činnosti – u člověka konkrétně slzení, slinění a reflex zužování zornice.

11 MOZKOVÁ KŮRA je to nejmladší a nejdokonalejší část celého mozku
je silná 2 – 5 mm a skládá se ze šesti vrstev nervových buněk

12 NEURONY Základním prvkem, z něhož se skládá stavba mozku, je nervová buňka, jinak nazývaná neuron centrální buněčné tělo, víceméně kulovité

13 ZAJÍMAVOSTI mozek máme plný vody
je v něm více než jeden bilion neuronů mozek dospělého člověka váží až 1500 g šedá kůra mozková by po rozvinutí pokryla podlahu o ploše 20 m2 mozek průměrného člověka uchovává tolik informací jako průměrně velkých slovníků celková délka nervů činí km! mozek máme plný vody – 80% Pokud by všechny byly v aktivním stavu, jejich energie by dokázala rozsvítit žárovku. mozek dospělého člověka váží až 1500 g – což je 1/50 hmotnosti celého těla a spotřebuje více než pětinu energie Celková délka nervů činí km! (Pro porovnání: Střední vzdálenost ze Země na Měsíc je km)

14 Signál od mozku letí nervem rychlostí cca 360 km/h
Signál od mozku letí nervem rychlostí cca 360 km/hod. Z mozku do prstů nohou tak dorazí za méně než padesátinu vteřiny! Signál od mozku letí nervem rychlostí cca 360 km/hod. Z mozku do prstů nohou tak dorazí za méně než padesátinu vteřiny!

15 ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Mozek (3. 10. 2008)
( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )


Stáhnout ppt "Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba."

Podobné prezentace


Reklamy Google