Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miriam Zralá Název materiálu: Onemocnění centrálního nervového systému Označení materiálu: VY_32_INOVACE_MP.M4.1115 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Aplikovaná masáž Ročník: čtvrtý – Sportovní a rekondiční masér Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Úvod do problematiky, anatomie a patologie kortikospinální dráhy, příznaky centrální obrny, lokalizace místa poškození.

3 Metodické pokyny Jedná se o teoretickou výuku, které musí předcházet znalost anatomie nervového systému člověka. K využití materiálu je nutný počítač s MS PowerPoint a projektor. Zrakově postiženým přenést prezentaci do ozvučených čtecích zařízení.

4 Zdroje PFEIFFER, Jan. Neurologie v rehabilitaci. Vyd. 1. Praha: Grada Publishing, a.s. 2007, 351 s. ISBN BERLIT, Peter. Memorix neurologie. [4. vyd.]. Praha: Grada Publishing, a.s , c2007, 447 s. ISBN Fotografie z archivu autorky

5 Onemocnění centrálního nervového systému

6 Kortikospinální dráha
Onemocnění vzniká poškozením kortikospinální drahy (centrální motoneuron, pyramidový). Kortikospinální dráha začíná v gyrus precentralis frontálního laloku, prochází mozkovou hemisférou (capsula interna) a celým mozkovým kmenem. Na hranici mezi prodlouženou míchou a míchou se větší část 90% kříží a část 10% probíhá nezkříženě v předním míšním provazci. Tato menší část se rovněž kříží, ale až na úrovni segmentů. Kortikospinální dráha postupně končí ve výši určitých míšních segmentů u buněk zadního míšního rohu.

7 Kortikospinální dráha
Neurity těchto buněk směřují do předních míšních rohů, kde končí u velkých motorických buněk. Při poškození dráhy vzniká centrální obrna.

8 Příznaky centrální obrny
Snížení až ztráta svalové síly Snížení až vyhasnutí aktivní hybnosti Hyperreflexie svalová (zvýšené šlachové reflexy) Klonus – je projevem zvýšené reflexní dráždivosti Patologické reflexy Zvýšený svalový tonus ve smyslu spastické hypertonie Svalové atrofie nejsou přítomny nebo se objevují teprve při delším trvání poruchy. Jsou však jen malé.

9 Lokalizace místa poškození
V závislosti od lokalizace místa poškození vznikají tyto příznaky: 1. Poškození mozkové kůry – vyvolává kontralaterálně tonicko – klonické křeče tzv. Jacsonovu motorickou epilepsii. Jde o křečovité, mimovolní záškuby začínající na jedné končetině (HK nebo DK) anebo na tváři při plném vědomí nemocného. Od epilepsie se liší tím, že křeče jsou vždy jednostranné a bez poruchy vědomí. Při poškození vzniká monoparéza anebo monoplegie. Při poškození dominantní hemisféry vzniká porucha řeči – motorická afázie = rozumí, ale nemluví. Nebo senzorická afázie = nerozumí ani nemluví.

10 Lokalizace místa poškození
2. Poškození capsula interna – vzniká centrální hemiplegie a příznaky centrální léze tvářového nervu. Ochrnutí jedné poloviny těla. 3. Poškození mozkového kmenu – vznikají hemiparézy, při kterých je na poškozené straně porucha některého hlavového nervu (3,7,12) a na druhé straně je hemiplegie. Tento klinický obraz vzniká protože kortikospinální dráha je poškozená ještě před zkřížením. Přítomné jsou i poruchy citlivosti.

11 Lokalizace místa poškození
4. Poškození míchy – dle výškové lokalizace vzniká obraz pentaplegie, tetraplegie, paraplegie.

12 Opakování Jak se nazývá dráha hybnosti? Kortikospinální dráha
Ve kterém místě se kříží kortikospinální dráha? Na hranici prodloužené míchy a míchy U centrální obrny dochází k hypertonii nebo k hypotonii_ K hypertonii


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google