Členství ČR v EU II. Pozice ČR v regionální politice EU (do roku 2006) 9. března 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
1 VŠFS KS LS 2004/05 SF a FK Rámec podpory společenství ČR
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
FONDY EU Programové období
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
Regionální politika RP ČR.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
FONDY EU Programové období
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální politika EU Vědomé zásahy regulativní povahy do autonomního fungování tržních sil Cíl: –Dosáhnout strukturálních změn, které by trh sám vytvořil.
ministryně pro místní rozvoj
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Viktorie Klímová Cíle politiky HSS Cíl 1 - Podpora rozvoje zaostávajících regionů Cíl 2 - Podpora oblastí potýkajících.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 6 základních etap RP: 1958 – – – – –
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika ČR
Regionální politika EU v období
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Podpora podnikání ze SF
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Členství ČR v EU II. Pozice ČR v regionální politice EU (do roku 2006) 9. března 2009

Regionální politika v ČR dilema mezi strategickou a pojišťovací verzí regionální politiky

komunistické praktiky- snaha o nivelizaci po pádu komunismu období nadšení opadnutí zájmu v letech pravicové vlády –částečná pomoc SME (měkké úvěry) –aktivní politika zaměstnanosti následná situace –rozvoj po roce 1996 ekonomická recese, rozdíly v regionální nezaměstnanosti, příprava na vstup do EU –vznik Ministerstva pro místní rozvoj, Centra pro regionální rozvoj, Regionální rozvojové agentury –příslušná legislativa přijata (hlavně z.č. 248/2000 o podpoře regionálního rozvoje) Regionální politika v ČR

proč snaha pomáhat postkomunistickým zemím? –morální odpovědnost –vlastní zájmy –náhražka členství důležitý prvek vstupní strategie program Phare –založen již 1989 –projekty vybírány Komisí, ta odpovídala i za administrativu –v prvním období hlavním cílem snaha o demokratizaci a podporu tržního hospodářství –druhá fáze- příprava na vstup cílem napomoci přijetí acquis posílení právního státu, lidských práv, soudnictví a vnitro, reforma veřejné správy, ale i hard projekty –Phare CBC, twinning –příprava na čerpání pomoci ze strukturálních fondů –celkem dostala ČR zhruba 1 milardu eur Předvstupní pomoc EU

Pomoc ve fondu Phare

program SAPARD –hlavně pro přípravu na SZP –podpora strukturálních změn v zemědělství, rozvoj venkova (2:1 prostředky) –programový přístup (odpovědnost na Agentuře SAPARD) –od roku 2000, celkem kolem 60 milionů eur program ISPA –plnění standardů životního prostředí a zlepšení infrastruktury –hlavně velké projekty (nad 5 milonů eur) –využití od roku 2000, celkem získáno kolem 400 milionů eur v roce 2002 mimořádný příspěvek v rámci Kohezního fondu na úhradu škod způsobených záplavami (129 milionů eur) půjčky Evropské investiční banky projekty již ukončeny Předvstupní pomoc EU

Propojení předvstupních a strukturálních fondů

situace v přistupujících státech následky pro regionální politiku EU historie přípravy plné zapojení do strukturální politiky konečné podmínky pro období dojednány na summitu v Kodani (prosinec 2002) Nové členské státy a regionální politika EU

Kohezní státy v EU ( )

CountryObj 1Obj 2Obj 3InterregEqual Cohesion Fun d Total Czech Rep Cyprus Estonia Hungary Latvia Lithuania Malta Poland Slovenia Slovakia Total Celkový objem pomoci v letech

Celkový objem pomoci v milionech eur

Srovnání pomoci na obyvatele (eur/rok)

ČR a strukturální politika EU- NUTS II/III

ČR a strukturální politika EU- podle cílů

ČR = 100 % (2000) EU-15 = 100 %(%, ) EU-25 = 100 %(%, ) Praha Střední Čechy Jihozápad Severozápad Severových od Jihovýchod Střední Morava Moravsko- slezsko Česká republika

ČR a strukturální politika EU Celkem Fond soudržnosti průměr945,3316,9266,1362,3 Strukturální fondy1584,4381,5528,9674,0 Cíl 11454,3339,0485,5629,8 Cíl 271,323,323,824,2 Cíl 358,819,219,620,0 Iniciativy Společenství100,828,632,140,1 INTERREG68,721,021,426,3 EQUAL32,17,610,713,8 Strukturální operace celkem2630,5727,0827,11076,3

postup dle zásady programování podpora jen v rámci rozvojových programů, priorit a opatření postup (partnerství) –první krok Rada na návrh Komise (pravidla pro strukturální fondy) –členské státy vypracují základní programové dokumenty- Komise schválí –detaily zajišťuje členský stát (Komise informována) –teprve po chválení všech dokumentů se začne s realizací projektů v každé zemi jiné administrativní rozdělení vícero možností programování –zjednodušený systém: Jednotný programový dokument –vícestupňový systém: Národní rozvojový plán Rámec podpory Společenství Operační programy Příprava ČR na využití prostředků ze strukturálních fondů

Národní rozvojový plán ČR pro léta –základní strategický dokument ČR pro získání podpory ze strukturálních fondů i Kohezního fondu –schváleno vládou v roce 2002 (příprava již od roku 1999), Komise schválila 2003 obsah NRP –popis současné situace (všeobecná charakteristika ČR) silné a slabé stránky, hrozby a příležitosti (SWOT) –definice další strategie rozvoje, výběr priorit –zaměření jednotlivých operačních programů, finanční rámec podpory (ohodnocení spolufinancování) –přítomno i hodnocení NRP na životní prostředí a vliv na budoucí vývoj ČR Příprava ČR na využití prostředků ze strukturálních fondů

cíle NRP –globální: udržitelný rozvoj založený na konkurenceschopnosti (vyrovnávat životní úroveň EU) –specifické cíle: vytvoření podmínek pro růst ekonomiky zvýšení kvalifikace a konkurenceschopnosti pracovní síly (+ vyrovnávat špatnou situaci znevýhodněných skupin) přiblížit se standardům EU v oblasti životního prostředí vyvážený rozvoj regionů jak cílů dosáhnout? –pomocí základních oblastí rozvoje, tzv. prioritních os posílení konkurenceschopnosti průmyslu a podnikatelských služeb rozvoj dopravní infrastruktury rozvoj lidských zdrojů ochrana a zkvalitňování životního prostředí rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství rozvoj cestovního ruchu –první a třetí osa hlavní (nejvíce přispěji k dosažení globálního cíle), ostatní sekundární Příprava ČR na využití prostředků ze strukturálních fondů

Rámec podpory Společenství –připravuje Komise na základě priorit NRP a vzájemných konzultací –stanovení možných cílů a jejich kvantifikace –navázání priorit do operačních programů –orientační finanční plány pro jednotlivé OP –opatření pro realizaci (administrativní zajištění, řídící orgány, monitoring) –odsouhlasené předběžné financování –určení řídícího orgánu (nese celkovou zodpovědnost) stává se jím MMR, zajišťuje i komunikaci s Komisí Jednotný programový dokument –pro Prahu v rámci Cílů 2 a 3 Kohezní fond –strategie pro něj schválena v roce 2004 podobné i pro Iniciativy Společenství Příprava ČR na využití prostředků ze strukturálních fondů

OP Infrastruktura OP Průmysl a podnikání OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství OP Rozvoj lidských zdrojů Společný regionální operační program Přehled operačních programů

Operační programy/ Specifické cíle Vytvoření podmínek pro růst ekonomiky posilováním vnitřních faktorů Zvýšení kvalifikační úrovně, konkurenceschopnosti a mobility pracovní síly při současném vyrovnávání dopadů růstu ekonomiky na znevýhodněné skupiny obyvatel Přiblížení se standardů m EU v oblasti životního prostředí Vyvážený rozvoj regionů OP Průmysl a podnikání XXXXXXX OP Infrastruktura XXXXXXXX OP Rozvoj lidských zdrojů XXX XXX OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství XX Společný regionální operační program XX XXX

nejprve dost problémů –nepřipravenost žadatelů i administrativy –vysoká očekávání Zhodnocení úspěšnosti období v čase zlepšení –hlavně průmysl, infrastruktura –naopak OP RLZ pozadu

Stav čerpání prostředků k lednu 2009