Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Administrativní členění ČR
Advertisements

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Sociální správa - prosinec
Veřejná moc a veřejná správa
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Územně správní členění České republiky
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Sídla ČR.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Bezpečnostní systém České republiky
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
ZEMĚPIS KRAJE ČR - ADMINISTRATIVNÍ ROZDĚLENÍ 9. roč.
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Členění území naší vlasti
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Finanční a rozpočtové právo
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 4 Územní státní správa
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Organizační struktura kraje
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová
Územní správa Česku.
Vývoj administrativního členění čr
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Územní samospráva Obce
Členění území naší vlasti
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Jakub Alexa Zita Dostálová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Struktura soudů v ČR.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Územní samospráva a její organizace
Regionální politika ČR
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Česká republika Členění státního území ČR.
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
Regionální a strukturální politika
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 4 Územní státní správa
Hospodářská a sociální soudržnost EU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Obecná část rozpočtového práva III
Členění území naší vlasti
Samospráva a její organizace, zájmová samospráva; územní samospráva a její organizace MP313K Úvod do studia veřejné správy 6. přednáška Stanislav.
Česká republika Členění státního území ČR.
zpracovaný v rámci projektu
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák Uzemní vymezení ČR Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák

Veřejnou správu tvoří: Státní správa Územní samospráva Dvoustupňový systém Základní samosprávní celky Vyšší územní samosprávní celky

Kraje České republiky Podobné charakteristiky jako obce Orgány kraje: Zastupitelstvo kraje Rada kraje Hejtman Krajský úřad Zvláštní orgány kraje

Zdroj:http://www.pixy.cz/pixylophone/2003_10_archiv.html

Zdroj: http://www.zemepis.com/images/mapycr/krajecr.jpg

Obce Tři kategorie obcí: Obce Obce s pověřeným obecním úřadem Obce s rozšířenou působností

Obce s rozšířenou působností Zdroj: http://www.risy.cz/mapy_jihomoravsky_kraj

NUTS statistické monitorování analýzy sociální a ekonomické situace v regionech potřeby přípravy, realizace a hodnocení regionální politiky Čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU

Jednotky NUTS Územní jednotky NUTS 1 – území celé ČR Územní jednotky NUTS 2 – regiony soudržnosti Územní jednotky NUTS 3 – kraje Územní jednotky NUTS 4 – okresy Územní jednotky NUTS 5 - obce

Regiony soudržnosti Region Odpovídá správnímu členění NUTS 2 V ČR je 8 regionů soudržnosti Účel zřízení

Regiony soudržnosti Zdroj: http://www.jihovychod.cz/cs/regionalni-rada/region-soudrznosti-jihovychod

Region soudržnosti Jihovýchod Tvořen dvěma územními jednotkami Orgány regionální rady předseda Místopředseda Výbor Úřad regionální rady Hlavní cíle Regionálního Operačního Programu Příklad

Zdroj: http://www. e-salina

DSO – Dobrovolný svazek obcí Základní a nejtypičtější forma spolupráce obcí Členy mohou být pouze obce Svazky se liší účelem, intenzitou a náplní spolupráce Dobrovolný svazek obcí Cyklistická stezka Brno – Vídeň

Mikroregiony Euroregiony Formou Dobrovolného svazku obcí Účelové sdružení obcí Euroregiony Nadnárodní typ svazků či sdružení měst a obcí Členství je dobrovolné

Územní členění policie ČR Od 2009 nový zákon – možnost začít zřizovat 6 nových krajských ředistelství Současné územní uspořádání 8 krajských policejních správ Plánované územní uspořádání 14 krajských policejních správ

Územní členění finančních ředitelství Dle Územních („starých“) krajů (z roku 1960): FŘ pro hl. město Prahu FŘ v Praze (Středočeský kraj) FŘ v Ústí nad Labem (Severočeský kraj) FŘ v Plzni (Západočeský kraj) FŘ v Českých Budějovicích (Jihočeský kraj) FŘ v Hradci Králové (Východočeský kraj ) FŘ v Brně (Jihomoravský kraj) FŘ v Ostravě (Severomoravský kraj)

Struktura soudů Soustava obecných soudů v České republice je čtyřčlánková Nejvyšší soud (Brno) Nejvyšší správní soud (Brno) Vrchní soudy (Vrchní soud v Praze,Vrchní soud v Olomouci) krajské soudy a okresní soudy

Soudní obvody Vycházejí ze „starých krajů“ Máme 7+1 krajských soudů Okresní soudy zachovány Obvody krajských soudů se nebudou křížit se správními obvody krajů Finanční důvody

Kauza Změna hranic Jihomoravského kraje Platnost 1.1. 2005 24 obcí přešlo z kraje Vysočina Dojíždění za prací, do škol, k lékaři atd.

Otázky Jaké jsou orgány kraje? Kolik je stupňů jednotek NUTS? Jakému správnímu členění NUTS odpovídají regiony soudržnosti? Co je to DSO? Kdo může být členem DSO? Co jsou to Euroregiony? Existují stále okresní soudy?

Odpovědi Zastupitelstvo kraje, Rada kraje, Hejtman, Krajský úřad, Zvláštní orgány kraje 5 NUTS 2 Dobrovolný svazek obcí Pouze obce nadnárodním typem svazků či sdružení měst a obcí ano

Zdroje REFORMA POLICIE ČR - služba v nových podmínkách - Policie České republiky [online]. 2009 [cit. 2010-11-16]. Reforma policie ČR. Dostupné z WWW: <http://www.policie.cz/clanek/reforma-policie-cr-sluzba-v-novych-podminkach-191470.aspx>. Portál územního plánování - Obce [online]. 2009 [cit. 2010-11-16]. Portál územního plánování. Dostupné z WWW: <http://portal.uur.cz/organy-uzemniho-planovani/obce.asp>. Http://denik.obce.cz/go/clanek.asp?id=6160934 [online]. 2009 [cit. 2010-11-18]. Deník Veřejné správy. Dostupné z WWW: <http://denik.obce.cz/>.

Zdroje Http://www.jihovychod.cz/cs/tiskove-centrum/strucne-o-rop-jv [online]. 2010 [cit. 2010-11-18]. Region soudržnosti jihovýchod. Dostupné z WWW: <http://www.jihovychod.cz/>. Http://ec.europa.eu/ceskarepublika/cr_eu/euroregions/index_cs.htm [online]. 23/8/2007 [cit. 2010-11-18]. Euroregiony. Dostupné z WWW: <http://ec.europa.eu>. Http://www.risy.cz/mikroregiony_jihomoravsky_kraj [online]. 2008 [cit. 2010-11-18]. Mikroregiony. Dostupné z WWW: <http://www.risy.cz/>.

Děkujeme za pozornost