FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematická a kompoziční složka literárního díla
Advertisements

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT Strukturovaná písemná práce Součást maturitní zkoušky z českého jazyka.
Studentská inovace praxí
Slohové postupy.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na obohacování slovní zásoby slovy jednoznačnými, mnohoznačnými a citově zabarvenými. V závěru.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Osnova rozboru uměleckého textu
PROJEKT 5.ročník - anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: Rok – měsíce – dny.
Rozbor uměleckého textu
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
15. ESEJE Cíl : připravit osnovu eseje a poté esej napsat
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
POPIS teorie.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu statického a dynamického. Vzdělávací.
Efektivní učení.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
PPíšeme vědecký článek. Jaký článek – domácí úkol o dvou brožurách o jaderné fyzice a zkušenostech z jejich použití (ověření použitelnosti, expertní posouzení)
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Tlačítka akcí. Do prezentací můžeme vkládat tzv. tlačítka akcí.
Úvod do studia.
Prezentace.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.01 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici inzerátu, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru je cvičení, na kterém si žáci.
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici oznámení a zprávy, jejich hlavní znaky a funkci. Ke každému slohovému útvaru.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Slohové postupy.
Diplomový seminář 3. Company LOGO "Analýza problému" jako typ textu něco se tam venku děje nějaký pohyb(nebo ticho), trend, jev (fenomén)... my na to.
Autor: Mgr. Dana Forýtková
Nigel Warburton The Basics of Essay Writings. O co jde? ● číst o tom, jak psát, nestačí ● psaní esejů je základem studia ● psaní je způsobem myšlení ●
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
RLA66, Eleonóra Hamar Position paper Aneb písemný podklad k diskusi.
Funkční styly I. Styl prostěsdělovací - výměna informací neodborného rázu, funkce neodborně zpravovací a) mluvené úvary: představování, omluva, blahopřání,
CO JE TO VESMÍR slovní druhy ohebné Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_20 Název materiáluSloh-Charakteristika.
Tomáš Seidl 1 c. Prezentace Podání většího množství informací v krátkém čase. Co je k dobré prezentaci třeba? Kvalitní vystupování Dokonalá prezentace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_2C_08_POPIS_UMELECKEHO_DILA Popis listopadu 2011 Popis – úvod, co vše můžeme popisovat, specifika popisu uměleckého.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
Využití obrazového materiálu v hodinách Čj „Učit se znamená objevovat to, co už víš. Konat znamená demonstrovat, že to víš. Učit druhé znamená připomínat.
PREZENTACE.  Základní principy prezentace  Příprava prezentace  Struktura prezentace  Závěr.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Strukturace učiva Příprava učitelova.
7. ročník Michaela Hantková
Vedení poznámek.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Kritéria hodnocení písemné práce
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
Vzor individuální prezentace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Esej Definice druh úvahy na odborné téma. Nebývá rozsáhlá, je psána většinou s estetickým záměrem. Od úvahy se liší tím, že zobecňuje a syntetizuje poznatky.
Publicistický styl Reportáž. Publicistický styl Reportáž.
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Koherence textu   - koherence textu: soudržnost textu, provázanost.
TVORBA POSTERU V MICROSOFT POWERPOINT
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU

FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU Chceme-li dosáhnout určitého slohového postupu, měli bychom dodržet fáze nácviku slohového projevu: - to je nějak se žáky začít, - nějak pokračovat - a nějak nechat žáky pracovat samotné.

Invenční fáze Fáze přípravy, fáze, která je možná nejdůležitější.

Invenční fáze Nejdříve věnujeme žákům potřebnou teoretickou přípravu (co je popis, jaké by se v popisu měly vyskytovat jazykové prostředky apod., stejně tak s ostatními slohovými útvary).

Invenční fáze Stylizační cvičení – je vhodné se žáky vyzkoušet nejprve tzv. stylizační cvičení: synonymická cvičení, antonymická cvičení, zkrácené formy popisu, charakteristiky apod. Pokud víme, že by v charakteristice mělo být velké množství příznaků (přídavných jmen, bylo by dobré ověřit si, jak je žáci ovládají, případně jim je osvěžit). – tato cvičení by měla probíhat v předchozí hodině (v hodině před tvorbou souvislého slohového projevu).

Invenční fáze Motivace – záležitost používaná bezprostředně před činností. Jakkoliv strhnout žáky k výkonu (př. popis: hra na popis – myslím si předmět tady ve třídě; charakteristika – kdo je kdo?)

Kompoziční fáze žáci si tříbí myšlenky

Kompoziční fáze Nadpis – hledání souvislostí – s tématem, s vlastním obsahem textu. Uspořádání tématických prvků ve výstavbě projevu – kompoziční plán – osnova. Odstavce – souvisí s osnovou – vede k přehlednosti textu. Nadvětná syntax – koheze textu.

Stylizační fáze Té si budeme všímat zejména při hodnocení (hodnocení stylových záležitostí se budeme věnovat později, takže jen krátce); kontrolujeme vhodné jazykové prostředky – máme-li popis, neměla by se vyskytovat dějová slovesa apod., gramatická složka apod.

OSNOVA Ve škole se tradičně chápe jako důležitý prostředek slohové výchovy žáka – otázka přípravy mluveného nebo psaného projevu. Nese v sobě negativní stigmata.

Typy osnov: Obrázková osnova: soubor obrázků, nebo jeden obrázek – popisujeme jevy na obrázku, vypravujeme o logicky vedle sebe položených obrázcích. Využití např. u komiksu.

Typy osnov: Heslová osnova – strukturní – (úvod, stať, závěr) – text lze sice strukturovat, avšak každý text musí přece někde skončit a někde začít. Žákovi tedy taková osnova moc nepomůže, spíše jen zaplní požadované tři řádky v sešitě. Důkaz toho je, že se taková osnova většinou píše až na konec.

Typy osnov: Otázková osnova – soubor otázek. Odpovědi na otázky vytvoří souvislý projev.

Typy osnov: Citátová osnova – vhodná pro reprodukci textu a posléze je možné ji použít k vlastní produkci; osnova, která využívá citací z reprodukovaného textu. Výběr hesel z textu je však velmi náročný, neboť žáci mají vybrat nejdůležitější myšlenky, tak aby se z výsledné osnov dalo poznat, o co v textu šlo. Žáci si tedy při tvorbě takové osnovy tříbí i své racionální myšlení. Citáty mohou být pouhá slova¨, oslovení, zvolání, slovní spojení, věty. Tato záležitost je v současné škole na místě, neboť se učíme komunikovat a vnímat text – četba s porozuměním.