Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa opakování
Advertisements

Pohyb tělesa.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
Co je pohyb?.
Posuvný a otáčivý pohyb
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Vytvořil: Robert Kunesch
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
MECHANIKA.
Kinematika 2. DRÁHA Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0202.
Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem?
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
POHYB A KLID.
Eva Voříšková Radek Straka Lucie Klejnová Jiří Huněk
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jak můžeme popsat pohyb?
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Pohyb a klid.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
POHYB TĚLESA I (sekunda) FY – Sekunda Yveta Ančincová F – Sekunda
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tuhé těleso, moment síly
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Rychlost, rozdělení pohybů
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
P O H Y B Y Michal Kahoun Lucie Krtková Filip Balík Linda Rejnová
Při pohybu těleso mění polohu a opisuje čáru...
Trajektorie a dráha Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_54_POHYB TĚLES TEMA: FYZIKA.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Jak můžeme popsat pohyb.
PaedDr. Jozef Beňuška
Ing. Michaela Štainbruchová
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Fyzikální veličiny - opakování
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KLID A POHYB TĚLESA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
Pohyb těles-fyzika hrou
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
MECHANIKA.
Trajektorie a dráha VY_32_INOVACE_FYZ_1_23
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Co je pohyb?.
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková

PřímočarýKřivočarýNerovnoměrnýRovnoměrnýOtáčivýPosuvný

Přímočarý pohyb je pohyb, jehož trajektorií je přímka nebo její část. Přímočarý pohyb je pohyb, jehož trajektorií je přímka nebo její část.

Křivočarý pohyb je pohyb, jehož trajektorií není přímka. Křivočarý pohyb je pohyb, jehož trajektorií není přímka.

Pohyb, kdy těleso urazí za stejné časové intervaly různé dráhy. Pohyb, kdy těleso urazí za stejné časové intervaly různé dráhy.

Pohyb, kdy těleso urazí za stejné časové intervaly stejné dráhy. Pohyb, kdy těleso urazí za stejné časové intervaly stejné dráhy.

Každý bod tělesa opisuje kružnici nebo její část. Každý bod tělesa opisuje kružnici nebo její část.

Všechny body tělesa se pohybují po stejné trajektorii a za stejný čas urazí stejnou dráhu. Všechny body tělesa se pohybují po stejné trajektorii a za stejný čas urazí stejnou dráhu.

Říkáme, že těleso se pohybuje, mění-li svou polohu vzhledem k nějakému jinému tělesu. Říkáme, že těleso se pohybuje, mění-li svou polohu vzhledem k nějakému jinému tělesu. Například autobus se pohybuje vzhledem k silnici, ale nepohybuje se vzhledem k cestujícímu uvnitř. Například autobus se pohybuje vzhledem k silnici, ale nepohybuje se vzhledem k cestujícímu uvnitř. Pohyb je relativní => těleso se může pohybovat vzhledem k jednomu tělesu, ale zároveň může být v klidu k tělesu jinému. Pohyb je relativní => těleso se může pohybovat vzhledem k jednomu tělesu, ale zároveň může být v klidu k tělesu jinému. Cestující v autobusu je v klidu vzhledem k samotnému autobusu a zároveň je v pohybu k silnici nebo lidem čekajícím na zastávce. Cestující v autobusu je v klidu vzhledem k samotnému autobusu a zároveň je v pohybu k silnici nebo lidem čekajícím na zastávce.

Trajektorie je myšlená čára, kterou těleso opisuje při svém pohybu Trajektorie je myšlená čára, kterou těleso opisuje při svém pohybu Dráha je délka trajektorie – měří se v délkových jednotkách (metr, kilometr, …) Dráha je délka trajektorie – měří se v délkových jednotkách (metr, kilometr, …) Podle tvaru trajektorie dělíme pohyb na přímočarý a křivočarý Podle tvaru trajektorie dělíme pohyb na přímočarý a křivočarý Pokud všechny části tělesa opisují při svém pohybu stejné trajektorie, mluvíme o pohybu posuvném (automobil jedoucí po rovné silnici). Pokud všechny části tělesa opisují při svém pohybu stejné trajektorie, mluvíme o pohybu posuvném (automobil jedoucí po rovné silnici). Pokud se otáčí kolem některé osy, mluvíme o pohybu otáčivém (lopatky větráku, ručička hodinek). Pokud se otáčí kolem některé osy, mluvíme o pohybu otáčivém (lopatky větráku, ručička hodinek). Nejčastěji ovšem mluvíme o pohybu složeném (kolo jedoucího automobilu vzhledem k silnici). Nejčastěji ovšem mluvíme o pohybu složeném (kolo jedoucího automobilu vzhledem k silnici).

okamžitá – měřená tachometrem – podíl krátkého úseku dráhy a příslušného času (auto projede vzdálenost jeden metr za 0,06 sekundy, rychlost v = 60 km/h) okamžitá – měřená tachometrem – podíl krátkého úseku dráhy a příslušného času (auto projede vzdálenost jeden metr za 0,06 sekundy, rychlost v = 60 km/h) průměrná – podíl celkové dráhy a příslušného času: Při cestě z Prahy do Brna automobil nejede stále stejnou rychlostí, ale můžu spočítat průměrnou rychlost, když znám celkovou vzdálenost (190 km) a čas (2 h). průměrná – podíl celkové dráhy a příslušného času: Při cestě z Prahy do Brna automobil nejede stále stejnou rychlostí, ale můžu spočítat průměrnou rychlost, když znám celkovou vzdálenost (190 km) a čas (2 h). v=s:t v=s:t s … celková dráha s … celková dráha t … celkový čas t … celkový čas