Sebeuvědomění a sebekontrola

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikat je když....? Realita Ivan PilnýHradec Králové prosinec 2011.
Advertisements

ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
P OSTOJE Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
„Test“ schopnosti imaginace
Milana Reichlová. 1)co znamená myslet logicky 2)test 3)tipy, jak se zdokonalit 4) použité zdroje.
Pozornost - koncentrace pozornosti
PSYCHICKÉ JEVY.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Vymezení, funkce, zdroje
Psychologie Mgr. Milan Šimek
TRANSAKČNÍ ANALÝZA.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Schopnosti Milana Reichlová.
Aplikovaná psychologie
obecně, prožívání a chování
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Kterou hemisférou myslíte ?
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Hlavní poruchy myšlení
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
(emoční nebo emocionální kvocient)
Emoční inteligence součást sociální inteligence, schopnost a dovednost vnímat, poznávat a diferencovat vlastní i cizí pocity, emoce, afekty a nálady a.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Komunikace a prezentace KOPRD
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Psychologie koučování
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
E MPATIE U ZVÍŘAT Monika Kolářová. E MPATIE = schopnost vcítit se do pocitů, jednání a do situace druhé osoby Pravděpodobně má neurofyziologický základ.
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Pedagogická komunikace
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Rozhodování jako manažerská funkce
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Asertivita.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Motivace. Motivace Podstata motivace Motivace je dána potřebami člověka. Tyto potřeby má každý člověk jiné. O vymezení lidských potřeb se pokusil americký.
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Psychologie koučování
Emoce souvislost s ot.č.2 (emoční deprivace)
Transkript prezentace:

Sebeuvědomění a sebekontrola Milana Reichlová

Obsah 1) sebeuvědomění a sebekontrola jako složka emoční inteligence 2) myšlenka emoce reakce 3) příklad 4) schéma sociálních interakcí 6) cvičení 5) test 6) použité zdroje

Opakování uveďte oblasti ( složky ) emoční inteligence sebeuvědomění ( sebepoznání ) sebeovládání empatie motivace sociální dovednosti

myšlenka – emoce - reakce objevují se na základě vnějších podnětů těžké, ale důležité rozlišit ! myšlenka - poznávací proces emoce - spontánní prožitkový důsledek podnětu reakce - fyzická odpověď ovlivněná emocí schopnost je rozlišit = klíč k efektivnímu sebeuvědomování a následné odpovídající akci k AKCI SE SAMI ROZHODUJEME REAKCE SE NÁM „DĚJE“

příklad „ Křičela na mě, to znamená, že mě nenávidí.“ velmi pravděpodobně chybná dedukce člověk si pak bere určité věci moc osobně soustředí se na to špatné negativní vliv na osobní vztahy ( sociální interakce )

schéma sociálních interakcí reakcí na ně jsou jednání 1.osoby pocity 2.osoby projeví se projeví se pocity 1.osoby jednání 2.osoby reakcí na ně jsou

cvičení ve dvojici si vyzkoušejte situaci podle předloženého schématu námět: 1.osoba pronese na adresu 2.osoby: „ Zase jdeš pozdě“. varianty: a) oprávněná výtka b) neoprávněná kritika - Jak se může vyvíjet další komunikace ? - Může některá z osob změnit její průběh a výsledek ? - Jak například ?

test pomocí pracovního listu si můžete vyzkoušet svoji schopnost rozlišit myšlenku, emoci a reakci

Seznam použitých zdrojů GORDONOVÁ, Claire. Jste výjimeční?: přes 150 testů, které vám pomohou objevit a rozvinout vaši přirozenou inteligenci. 1. vyd. Praha: Fortuna Print, 2003. ISBN 80-732-1094-0.