Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava OP VVV (věda, výzkum, vzdělávání)
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
OP VVV a OP Z Ing, Jan ŠILD, partner HOPE GROUP s.r.o.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Souhrnná informace o přípravě OP Výzkum, vývoj a vzdělávání 6. 6
OP VVV Ostrava,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
OP VVV.
OP VVV.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OP VVV.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Výzkum, vývoj a vysoké školy Mgr. et Mgr. Tomáš Hruda.
OP VVV.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV ERDF výzva pro vysoké školy Ing. Martin Hajnala Praha, duben 2016.
Rada pro rozvoj lidských zdrojů JMK Operační programy ČR
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Výzvy PO1 Téma výzvySpecifický cíl Žadatel Alokace na výzvu Předpokládaný termín vyhlášení Strategické řízení VaVaI na národní úrovni specifický cíl 4.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byl zveřejněn indikativní harmonogram výzev OP VVV pro rok byla finální verze OP VVV předložena.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
OP VVV.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Polytechnické vzdělávání v praxi
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
OP VVV.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Obsah Klíčové dokumenty pro přípravu OP VVV Hlavní záměry a strategie programu Prioritní osy Harmonogram přípravy

Klíčové dokumenty pro přípravu OP VVV Strategie Evropa 2020 Závěry Rady o strategickém rámci evropské spolupráce v oblasti vzdělávání a odborné přípravy (ET 2020) Specifická doporučení EK pro ČR Nařízení EP a R č. 1303/2013 (obecné nařízení) Nařízení EP a R č. 1304/2013 (ESF) Nařízení EP a R č. 1301/2013 (ERDF) Evropské strategické dokumenty Dohoda o partnerství pro programové období 2014-2020 Národní program reforem Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti Národní politika VaVaI Strategie regionálního rozvoje Strategie rozvoje vzdělávací politiky ČR do 2020 Dlouhodobý záměr rozvoje vzdělávání a vzdělávací soustavy Strategie inteligentní specializace (RIS3) Rámec rozvoje vysokých škol do roku 2020 Národní strategické dokumenty

Hlavní zaměření programu Globálním cílem OP VVV je urychlit přechod ČR k růstu prostřednictvím lidského kapitálu pomocí investic do základů znalostní ekonomiky. Tematický cíl 10 Tematický cíl 1 Investice do vzdělávání, školení a odborné přípravy k získávání dovednosti a do celoživotní učení Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Tematický cíl 9 Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě a diskriminaci OP VVV Zlepšení kvality vzdělávání pro každého žáka/studenta Zlepšení výkonnosti VaV

Strategie programu Krajské akční plány Místní akční plány Strategie RIS3 Strategie VŠ

Prioritní osy OP VVV PO 1 Posilování kapacit pro kvalitní výzkum (ERDF) PO 2 Rozvoj vysokých škol a lidských zdrojů pro výzkum a vývoj (ESF/ERDF) PO 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání (ESF) PO 4 Technická pomoc

Indikativní alokace dle prioritních os

PO 1 – Posilování kapacit pro kvalitní výzkum Obecný cíl intervencí: KVALITA OTEVŘENOST dosažení špičkové úrovně českého výzkumu v mezinárodním měřítku zlepšení spolupráce ve výzkumu zkvalitnění infrastrukturních podmínek pro přípravu budoucích výzkumníků

Struktura prioritní osy 1: SC 1 – Posílit excelenci ve výzkumu Kvalita, internacionalizace, mezioborovost, koncentrace SC 2 – Zvýšit přínosy výzkumu pro společnost Partnerství veřejného a soukromého sektoru, výzkum v průlomových oblastech s potenciálem širokého uplatnění výsledků, mezioborovost

PO1 - Oprávnění žadatelé a cílové skupiny Subjekty splňující definici Výzkumné organizace dle Rámce pro státní podporu Výzkumu, vývoje a inovací Další subjekty provádějící výzkum Orgány státní správy a samosprávy, jim podřízené či jimi zřízené organizace Další subjekty zapojené do řízení a implementace RIS3 strategií na národní a regionální úrovni

Cílové skupiny: Pracovníci výzkumných organizací Akademičtí a ostatní pracovníci VŠ Studenti VŠ Pracovníci veřejné správy v oblasti VaVaI Pracovníci médií Výzkumní pracovníci v soukromém sektoru Pracovníci veřejné správy (státní správy a samosprávy)

PO 2 - Rozvoj vysokých škol a lidských zdrojů pro výzkum a vývoj Obecný cíl intervencí: Zkvalitnění a otevřenost vzdělávání na vysokých školách společně se zkvalitněním strategického řízení vysokých škol Rozvoj lidských zdrojů pro výzkum a vývoj, včetně podpory výuky spojené s výzkumem Zkvalitnění infrastrukturních podmínek pro zkvalitnění a otevřenost vzdělávání na vysokých školách

Struktura prioritní osy 2: SC1 IP1 – Zvýšení kvality vzdělávání na vysokých školách a jeho relevance pro potřeby trhu práce a společnosti (ESF) SC2 IP1 – Zvýšení účasti studentů se specifickými potřebami a ze socio-ekonomicky znevýhodněných skupin na vysokoškolském vzdělávání, snížení studijní neúspěšnosti (ESF) SC3 IP1 – Zatraktivnit celoživotní vzdělávání na vysokých školách a zvýšit účast, zejména v rámci dospělé populace (ESF) SC4 IP1 – Nastavení a rozvoj systému hodnocení a zabezpečení kvality a strategického řízení vysokých škol (ESF) SC5 IP1 – Zlepšit podmínky pro výuku spojenou s výzkumem a pro rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu a vývoje (ESF) SC6 IP2 – Zkvalitnění vzdělávací infrastruktury na vysokých školách za účelem zlepšení kvality vzdělávání, zvýšení jeho relevance pro společnost, zlepšení přístupu znevýhodněných skupin a zvýšení otevřenosti vysokých škol (ERDF)

PO2 – Oprávnění žadatelé a cílové skupiny Vysoké školy podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů. Partnerem: I další subjekty podílející se na realizaci cílů SC 1-5

Cílové skupiny: Studenti VŠ Účastníci celoživotního vzdělávání Žáci MŠ, ZŠ a SŠ, zájemci o studium na VŠ Akademičtí a ostatní pracovníci VŠ Pracovníci veřejné správy v oblasti strategického řízení vysokého školství Pracovníci výzkumných organizací Pracovníci zabývající se výzkumem v soukromém sektoru Pracovníci veřejné správy v oblasti řízení a implementace VaVaI Pracovníci center neformálního vzdělávání zaměřených na popularizaci vědy

Prioritní osa 3 - Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Obecný cíl intervencí: posílení rovného přístupu ke vzdělávání na všech jeho stupních s cílem zvýšení potenciálu jednotlivců rozvíjet své kompetence během celého života rozvoj klíčových kompetencí: komunikace v mateřském jazyce, komunikace v cizích jazycích, matematická gramotnost a základní schopnosti v oblasti vědy a technologií, schopnost práce s digitálními technologiemi, schopnost učit se, sociální a občanské schopnosti, smysl pro iniciativu a podnikavost, kulturní povědomí a vyjádření, zlepšení kvality a efektivity vzdělávání a odborné přípravy s důrazem zvýšení jejich relevance k dlouhodobým potřebám absolventů, trhu práce a společnosti.

Struktura prioritní osy SC1 IP1 – Vzdělávání k sociální integraci dětí a žáků se SVP SC1 IP2 – Zvýšení kvality předškolního vzdělávání včetně usnadnění přechodu dětí na ZŠ SC2 IP2 – Zlepšení kvality vzdělávání a výsledků v klíčových kompetencích SC3 IP2 – Rozvoj strategického řízení a hodnocení kvality ve vzdělávání SC4 IP2 – Zkvalitnění přípravy budoucích a začínajících pedagogických pracovníků SC5 IP2 – Zvyšování kvality vzdělávání a odborné přípravy včetně posílení jejich relevance pro trh práce

Prioritní osa 3 - Oprávnění žadatelé a cílové skupiny Školy a školská zařízení v oblasti předškolního, základního a středního vzdělávání, zájmového, základního a středního uměleckého vzdělávání a vyšší odborné školy. Další subjekty podílející se na realizaci vzdělávacích aktivit. Orgány státní správy a samosprávy, včetně jejich svazků nebo sdružení a jimi zřízené a podřízené organizace. Vysoké školy podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, které připravují budoucí pedagogické pracovníky.

Hlavní principy OP VVV v PO 3 Naplnění potřeb vzdělávací politiky Návaznost na předchozí programové období Důkladná příprava výzev a zaměření intervencí, včetně přípravy projektů Zjednodušení administrativní náročnosti v průběhu realizace projektů

Harmonogram 16. 7. OP VVV odeslán Evropské komisi Ukončení formálního dialogu a schválení programu – konec roku 2014 Vyhlášení prvních výzev 1. pol. 2015

Kde najdete informace o OP VVV www.msmt.cz v sekci Strukturální fondy – záložka OP Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014-2020 Odkaz: http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/op-vvv Dotazy: opvvv@msmt.cz Děkuji za pozornost.