* Sopky v České republice * Typy a druhy vrás * Zvětrávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Endogenní (vnitřní) pochody
Advertisements

Půdy:.
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Hydrosféra.
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
Živelné pohromy Patrik Šmerda, 5 B.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
PEDOSFÉRA.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Půdy jsou všude kolem nás.
Litosféra II..
Krajina a životní prostředí
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
Sopky Sopky jsou nejviditelnějším projevem energetických procesů uvnitř planety Země a jsou také klíčem k poznání jejího vývoje, neboť vulkanická.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
STAVBA ZEMĚ.
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Dělení hornin Podle vzniku.
Sopečné jevy.
Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské.
Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
HYDROSFÉRA.
Složky krajiny a životní prostředí
Abiotické faktory prostředí
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Pedosféra 1 Igor Dostal.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Vnitřní geologické děje
Zpracoval: ing. Pavel Králík
PŮDY.
PEDOSFÉRA Jan Stávek 8.J.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Globální půdy
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
PŮDOZNALSTVÍ.
Půdy, pedologie, pedogeografie
PŮDA 10 cm půdy se vytváří 100 let.
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
Zemská kůra a horniny. Zemská kůra Nejsvrchnější slupka pevného zemského tělesa Proměnlivá mocnost – Ø 30 – 40km Spodní souvislá vrstva – bazaltová (čedičová)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 19 TEMA: Pedosféra – půdní obal Země.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Půda (pedologie) Půda tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry, je prostoupená vodou,vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Přírodní činitelé.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
PEDOSFÉRA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Pedosféra.
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
Součásti neživé přírody
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Globální půdy
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
PLANETA ZEMĚ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Vulkanické a tektonické tvary
VODA.
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Mineralogie.
VY_52_INOVACE_44_Pedosféra – učební text
Pedosféra = půda na Zemi
Půdy.
Hydrosféra – vodní obal země.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Půdy.
Transkript prezentace:

* Sopky v České republice * Typy a druhy vrás * Zvětrávání * Vulkanismus * Sopky v České republice * Typy a druhy vrás * Zvětrávání * Půda a půdní typy * Typy a druhy vod

Vulkanismus - souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností, zemětřesením, tepelnou přeměnou či případně dalšími projevy, a to jak na povrchu tak i na mořském dně. - stoupání teplejšího magmatu od spodních do svrchních částí až na povrch, kde se magma vyvalí a začne ve formě lávy vytvářet nová tělesa jako například štítové sopky, lávové proudy. - Vulkanismus je vždy spojen se vznikem magmatických hornin. hlubinný vulkanismus - plutonický (procesy probíhající ve větších hloubkách pod povrchem) povrchový vulkanismus - neptunický

NAUČTE SE TEXT K OBRÁZKU!

SOPKY V ČECHÁCH Železná Hůrka stáří cca 170 – 519 tisíc let

TĚŽBA PYROPŮ = + Fyzikální vlastnosti: Tvrdost 7–7,5, křehký, hustota 3,65 – 3,84 g/cm³, štěpnost velmi nedokonalá podle (110), lom lasturnatý. Optické vlastnosti: Barva: tmavé odstíny červené (fialovočervená, purpurová, černočervená). Lesk skelný až hedvábný, průhlednost: průhledný až průsvitný, vryp bílý. Chemické vlastnosti: Složení: Mg 18,09 %, Al 13,39 %, Si 20,90 %, O 47,63 %, příměsi Fe, Mn, Ca..

TYPY VRÁS, JEJICH ROZDĚLENÍ A VÝZNAM Vrása  deformace vyvolaná ohybem hornin a způsobující změnu úklonu vrstev a někdy i jejich směru. Je-li znám stratigrafický sled, mluví se: (A) - Antiklinále jejíž vnitřní jednotky (vrstvy) ležely původně níže, tj. jsou starší (S) Synklinály vnitřní jednotky (vrstvy) ležely původně nahoře, tj. jsou mladší S A 1 - vrása přímá, 2 - šikmá, 3 - překocená (střední rameno je překocené), 4 - ležatá, 5 - ponořená. – NAUČTE SE ALESPOŇ 3 TYPY!

Fyzikální (mechanické) zvětrávání - dochází k rozpadu hornin, bez výraznějších změn v jejich chemickém složení. - příčinou jsou změny v intenzitě slunečního záření, což vede k tepelným i objemovým změnám v povrchové vrstvě hornin. - veškeré horniny jsou složeny z různé kombinace minerálů, mají všechny horniny určitou teplotně-tlakovou mez, při které přestávají být stálé a při které dochází k poruše jejich celistvosti vlivem praskání

Půda je nejsvrchnější vrstvou zemské kůry, je prostoupená vodou, vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších faktorů a času a je produktem přeměn minerálních a organických látek. Půda je předmětem studia PEDOLOGIE….neplést s jiným názvem

VZNIK PŮDY A JEJÍ VLASTNOSTI Pevná složka půdy vzniká rozpadem a rozkladem hornin. Půda obsahuje primární a sekundární (jílové) minerály. Do pevné složky půdy se zpravidla zahrnuje organická neživá (humus) a živá složka Fyzikální vlastnosti Pevná minerální složka půdy je charakterizována různou velikostí částic (zrn). Soubor zrn určité velikosti tvoří frakci – zrnitostní kategorii. Poměrné zastoupení frakcí = půdní druhy. Půdní zrnitost je základní fyzikální vlastnost půdy. Chemické vlastnosti Základní chemickou vlastností půdy je reakce půdního roztoku.

POVRCHOVÉ VODY Rozdělení Podle salinity Stojatá voda (lentická) Tekoucí voda (lotická) V umělých nádržích (rybníky, nádrže, kanály) V přírodních nádržích (jezera, potoky) Podle salinity Slaná voda (moře, oceány) Sladká voda (jezera, řeky, rybníky) Brakická voda

Podzemní voda Voda, která se nachází pod zemským povrchem, zejména v porech mezi částicemi půdy a v místech, kde je narušena kontinuita hornin. Výzkumem podzemní vody se zabývá hydrogeologie. Podzemní voda tvoří okolo 20 % světových zásob sladké vody. Voda pod zemským povrchem může být přítomna ve formách: Adsorpční – voda, kterou pomocí slabých vazebných interakcí adsorbují („nabalují“ na sebe) částice horniny. Kapilární – voda, jejíž pohyb určují převážně kapilární jevy. Nachází se v kapilárním pásmu mezi hladinou podzemní vody a zemským povrchem. Gravitační – voda, jejíž pohyb určují hlavně účinky gravitační síly. Pokud se jednotlivé kapky vody spojují a tvoří dlouhodobé nebo trvalé těleso, nazývá se toto těleso zvodeň.