Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sopky Sopky jsou nejviditelnějším projevem energetických procesů uvnitř planety Země a jsou také klíčem k poznání jejího vývoje, neboť vulkanická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sopky Sopky jsou nejviditelnějším projevem energetických procesů uvnitř planety Země a jsou také klíčem k poznání jejího vývoje, neboť vulkanická."— Transkript prezentace:

1 Sopky Sopky jsou nejviditelnějším projevem energetických procesů uvnitř planety Země a jsou také klíčem k poznání jejího vývoje, neboť vulkanická činnost provází Zemi v průběhu celé existence.

2 V současné době existují činné sopky na pevnině, ale mnohem více se jich ukrývá v mořích a oceánech. Sopečná činnost úzce souvisí s pohybem tektonických desek.

3 Většina sopek se nachází na hranicích desek zemské kůry, tam, kde se zemské desky vůči sobě pohybují. Tektonické síly utvářely a utvářejí naši planetu i v současnosti.

4

5 Island Island, největší sopečný ostrov, je dodnes velmi aktivní lokalitou a celý jeho povrch je tvořen vrstvami lávy. Ostrov pokrývají tuny ledu. Přitom zde nalézáme obrovská horká zřídla, kilometrové jeskyně

6 Struktura sopky Při výbuchu sopky se magma vylévá nebo je vyvrhováno na zemský povrch jako láva. O typu erupce rozhoduje původní chemické složení, teplota a obsah plynů magmatu. Láva se může pomalu rozlévat po zemském povrchu a vytvářet tak potoky žhavé lávy.

7 vulkánské (peléiské) erupce
Vulcano je ostrov v blízkosti Liparských ostrovů severně od Sicílie. Erupce tohoto typu jsou charakterizovány prudšími výbuchy, nad sopkami se vytvoří tmavý rozpínající se mrak.

8 Řez sopkou:

9

10 Popiš řez sopkou:

11 Popiš strukturu sopky:


Stáhnout ppt "Sopky Sopky jsou nejviditelnějším projevem energetických procesů uvnitř planety Země a jsou také klíčem k poznání jejího vývoje, neboť vulkanická."

Podobné prezentace


Reklamy Google