Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_ Pr.9.We.31_Fyzikalni_vlastnosti_nerostu Datum: Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Název: Fyzikální vlastnosti nerostů Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Prezentace je vhodná k seznámení s novým učivem – fyzikálními vlastnostmi nerostů. Materiál lze využít také k závěrečnému shrnutí učiva.

2 Fyzikální vlastnosti nerostů

3 Obecná charakteristika
Fyzikální vlastnosti minerálů jsou přímým důsledkem jejich chemického složení a krystalové struktury. Část fyzikálních vlastností můžeme určit pouhým okem nebo velmi jednoduchými metodami a zkouškami. Takové vlastnosti jsou velmi důležité při poznávání minerálů. Některé fyzikální vlastnosti minerálů lze stanovit pomocí složitějších zkoušek nebo je zapotřebí speciálních přístrojů. Takové vlastnosti se určují ve specializovaných laboratořích. Minerály se v přírodě vyskytují ve formě jednotlivých krystalů nebo krystalových agregátů. S krystaly minerálů se setkáváme mnohem vzácněji.

4 Mechanické vlastnosti nerostů
1) Tvrdost nerostů: Mohsova stupnice tvrdosti vyjadřuje schopnost jednoho materiálu rýpat do druhého. Byla vytvořena německým mineralogem Friedrichem Mohsem a slouží pro určení tvrdosti látek. Tato stupnice má 10 stupňů tvrdosti. 1. mastek sůl kamenná 3.kalcit fluorit

5 5. apatit živec 7. křemen topaz 9. korund diamant

6 2) Štěpnost: Štěpnost je vektorová fyzikální vlastnost látek (převážně minerálů). Je definována jako krystalograficky orientované minimum soudržnosti krystalů. Za předpokladu, že v krystalu existují různé soudržnosti dochází vlivem mechanické zátěže k štěpnosti podle štěpných ploch. Podle jiné definice je štěpnost, jakým se nerost láme podél přesně vymezených ploch nejmenší odolnosti. Minerály mohou mít různé stupně štěpnosti: velmi dokonalá dokonalá dobrá nedokonalá velmi nedokonalá chybějící – neštěpné minerály ( křemen )

7 3) Lom: V některých krystalech je pevnost vazeb ve všech směrech přibližně stejná. Působíme-li na takové krystaly dostatečně velkou silou tak, abychom překročili mez plastické deformace, vzniknou lomné plochy, které nesledují žádný krystalografický směr. Podle vzhledu lomné plochy můžeme rozlišit např. následující typy: lom lasturnatý – hladký, zahnutý lom ve tvaru lastury lom vláknitý lom hákovitý – rozeklaný lom s ostrými hranami lom nerovný nebo nepravidelný – tvořen je drsnými a nepravidelnými plochami

8 Optické vlastnosti nerostů
1) Barva nerostů: Rozlišujeme nerosty barevné, bezbarvé a zbarvené. U barevných nerostů je barva velmi stálá. Stejnou barvu jako minerál mívá obvykle i jeho vryp. (Výjimku tvoří např. mosazně žlutý chalkopyrit, který má tmavě šedý vryp). Jako bezbarvé nerosty označujeme ty, které jsou čiré a mají bílý vryp. Zbarvené nerosty jsou zbarveny díky různým příměsím, ale jejich vryp zůstává bílý, šedý nebo jen slabě zabarvený. barevný: zbarvený: bezbarvý:

9 2) Propustnost nerostů pro světlo:
průhledné - v optickém prostředí nedochází k rozptylu vlnění - světlá slída průsvitné - vlnění prostředím částečně prochází a částečně se v něm rozptyluje. - fluorit neprůhledné - vlnění je v prostředí pohlcováno nebo se odráží od povrchu prostředí zpět - galenit

10 3) Lesk: Lesk vzniká odrazem světla od krystalových nebo štěpných ploch. U minerálů rozlišujeme například: diamantový lesk - diamant, sfalerit kovový lesk - pyrit, galenit perleťový lesk - slídy, sádrovec skelný lesk - křemen matný lesk - kaolinit mastný lesk - mastek

11 Elektrické a magnetické vlastnosti
Dobrými vodiči elektrického proudu jsou kovy (měď, stříbro, zlato) a grafit. Nevodivé jsou například jílové minerály a karbonáty. Nejhojnějším a nejznámějším ferromagnetickým minerálem je magnetit.

12 Použité odkazy: http://cs.wikipedia.org/wiki/Miner%C3%A1l
NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

13 NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit. 19. 8. 2013]
NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. w [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633"

Podobné prezentace


Reklamy Google