Úpravy v tabulce 4 Je velice užitečné a rozumné předem detailně rozmyslet a navrhnout strukturu tabulek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak na hromadnou korespondenci
Advertisements

MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Záznamy dodavatelů v modulu Akvizice. Dodavatelé • Před iniciováním objednávky se nejprve ujistěte, zda seznam dodavatelů zahrnuje dodavatele, od kterého.
Práce s okny.
Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.
Zakázkově vytvořená aplikace Technologický software HTH8 s.r.o, Eimova 880, Polička, tel.: , fax: ,
X EXEL.
Na panelu zpráv klikněte na Povolit úpravy,
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Rezervační systém AK Kladno Pokročilé používání. Vytvoření opakování rezervace.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
VYHLEDÁVÁNÍ V DIGITÁLNÍ KNIHOVNĚ VYSOKOŠKOLSKÝCH KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ DSPACE.
Tutoriál EBSCOhost - Historie vyhledávání
Databáze Sestavy.
Grafická úprava seminární práce
Co takhle DOTAZY? OBSAH: Y 1) Co jsou to dotazy ve WinBase Y 2) Vytvoření jednoduchého dotazu Y 3) Použití dotazu.
Tabulkový procesor – Excel Základní operace s buňkami.
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Nová prezentace, snímek, průvodce prezentací,
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto.
Tabulkový procesor.
Tutoriál DynaMed ~ Jednoduché prohledávání
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Co je to multiatribut a jak se využívá? Zuzana Illková.
MICROSOFT EXCEL 2..
Relační databáze.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
MS ACCESS parametrický dotaz
JAK NA DATABÁZOVÉ FUNKCE Linda Lahodná 4. B POKRAČUJ KLIKNUTÍM>>>
Hana Tesařová Co jsou to multiatributy a jak se využívají?
Relační propojování tabulek. Úvod Tato prezentace má sloužit běžným uživatelům, jak začátníkům, tak i zkušeným uživatelům. Když budete postupovat podle.
Využití subpohledů. Obsah n 1) Co je to pohled? n 2) Co je to subpohled? n 3) Jak vytvořit subpohled? n 4) Příklad.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Práce se šablonami v MS Word 2007
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Použití dotazu jako zdroje dat pro pohled Iva Kraicigerová, 4Y2.
Tutoriál Nastavení alertů pro časopisy
Propojování tabulek pomocí ukazatelů Andrea Vlasáková, 4. Y Klikni!
PRÁCE S DOTAZY Eva Karmazínová, 4. Y. Postup při vytváření dotazů: 1) Vytvoříte vlastní aplikaci 2) Vytvoříte tabulku v aplikaci 3) Vytvoříte strukturu.
Vyhledávání dat podle určitých kritérií Lenka Havránková, 4.Y.
Výpočty tiskových sestav Průvodce problematikou tiskových sestav.
EXCEL FILTROVÁNÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Jak vyhledávat informace na Internetu?
TISKOVÉ SESTAVY Michaela Žítková, 4. Y. Úkol: Vytvoření seznamu studentů pro hromadný výlet Úvod Program WinBase Postup při vytváření Závěr.
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
POHLEDY n Vaše nejčastější činnost. Práce s pohledy nNávrhář pohledů nObsluha návrháře pohledů nVýběr návrhu pohledu nPřednastavené pohledy nGrafická.
Databázové systémy Přednáška č. 5 Datové typy a Fyzická organizace dat.
Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.
Úpravy dat v tabulce WinBase Upravování a přidávání dat do tabulky.
Alexandra Sekničková Tvorba comba v pohledech. Úkol: n Vytvořte pro firmu Hurá, a. s. databázi všech jejich pracovníků.
Použití dotazu jako zdroje dat pro sestavu Win Base 602 Lenka Šmardová, 4. Y2.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Menu Vytváření menu.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
Od návrhu k hotové kartě
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Databáze MS ACCESS 2010.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Jak na aktuality.
Přehled pro vytvoření šablony
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
DynaMed ~ Jednoduché prohledávání
Jak vytvořit výstupní bezpečnostní předpis k řízení rizik
Transkript prezentace:

Úpravy v tabulce 4 Je velice užitečné a rozumné předem detailně rozmyslet a navrhnout strukturu tabulek.

Úpravy dat v tabulce 4 vyhledávání 4 Seřazení Změny náležitostí atributů 4 Jednoduché záznamů

Úpravy dat v tabulce Nejčastějším druhem operací, které budete s databázovou tabulkou provádět je upravování a přidávání dat. Přepisování, mazání a přidávání záznamů nebo jejich částí. Předtím však musíte tabulku otevřít. Proveďte to takto: v okně aplikace klikněte na tlačítko Tabulky, v prostřední kolonce nastavte ukazatel na jméno tabulky, se kterou chcete pracovat, a klikněte na tlačítko Otevřít. Zobrazí se okno, ve kterém uvidíte tabulku i se všemi záznamy. Nyní můžete v tabulce libovolně přepisovat údaje. Můžete přitom používat obvyklé klávesnice Del a Backspace. Některé kolonky v tabulce mohou zůstat prázdné tzn. není v nich nic. Uvědomte si co to přesně znamená. Máte-li např. atribut číselného typu, který necháte v nějakém záznamu nevyplněný, neznamená to, že je v něm nula. Není v něm nic. Kdyby obsahovaly nulu, byly by počty atributů zahrnuty a výpočet by dopadl jinak.

Úpravy dat v tabulce

ZMĚNY NÁLEŽITOSTÍ Kromě změn a doplňování dat lze provádět i změny samotné struktury tabulky, tedy např. přidání dalších atributů, změna typu atributu nebo odstranění atributu. V okně aplikace nastavte ukazatel na tabulku, jejíž strukturu chcete měnit a klikněte na tlačítko Modifikovat. K zajištění operací (mazání, přidávání) slouží kolonky Stav atributu a Hodnota v pravé horní části okna. Stav atributu Může se nacházet v několika stavech: Nový - každý atribut, který jste právě přidali do tabulky Změněny - atributy, v jejichž charakteristice jste cokoli změnili, např. jméno, typ, délku, apod.

Úpravy dat v tabulce

Nezměněný - otevře-li okno Atributy tabulky, nacházejí se všechny atributy nejprve v tomto stavu. U a- tributů, u kterých cokoliv změníte, se stav nastaví na Změněný. Zrušený - v tomto atributu se nachází atributy, které jste vy- mazali. Vymazané atributy, totiž nemizí okamžitě z obrazovky, ale jsou tam dále uvedeny ve světlej- ší nevýrazné barvě a nemůžete s nimi už nic pro- vádět.

Úpravy dat v tabulce JEDNODUCHÉ VYHLEDÁVÁNÍ Teď už víte, jak vytvořit tabulku, naplnit ji daty a uplavit si ji podle potřeby, je čas začít ji seriózně využívat. 1. Nejdříve musíte otevřít tabulku, ve které chcete vyhledá- vat. To už umíte: v okně aplikace na tuto tabulku nastavte ukazatel a klikněte na tlačítko Otevřít. 2. Klikněte na tlačítko na listě pod menu, na kterém je trych- týř s otazníkem. 3. Vzhled tabulky na obrazovce se poněkud změní: zmizí z ní všechny záznamy. Do uvolněných nyní zapište pod- mínky, které musí splňovat každý záznam, který má Winbase zobrazit jako nalezený.

Úpravy dat v tabulce Chcete-li, aby nalezené záznamy splňovaly jednu nebo druhou podmínku, napište tyto podmínky na různé řádky. 4. Při zapisování podmínek můžete použít i relační operátory jako apod. Sdělíte tím WinBase, že si přejete, aby daný atribut měl hodnotu větší, menší, nebo jinak omezenou. Používáme tyto operátory: < musí být menší než... > musí být větší než... =< musí být rovno nebo menší než.... => musí být rovno nebo větší než.... <> nesmí se rovnat.= musí začínat rímto textem.=. musí obsahovat tento text

Úpravy dat v tabulce 5. Když máte podmínky zadané, klikněte na tlačítko kterým od- startujete hledání. 6. WinBase nyní prohledá tabulku podle zadaných podminek a nalezené záznamy zobrazí ve stejné tabulce. Může tuto tabul- ku znovu nechat prohledat podle jiných podmínek. 7. Zpátky do původní tabulky (tedy tabulky obsahující všechny záznamy) se vrátíte kliknutím na tlačítko ukončení hledání. Upozorňuji vás, že tento způsob vyhledávání v tabulce není tím kladením dotazů, o kterém jsme mluvili v úvodu. Má i své nevýhody: Můžete prohledávat pouze jednu tabulku, nemůžete si podmínky hledání uložit a použít později znovu.

Úpravy dat v tabulce SE´RAZENÍ ZÁZNAMŮ Kromě prohledávání tabulky si můžete nechat záznamy zobrazit v určitém pořadí, např. podle abecedy nebo podle data. Při tom se skutečné pořadí záznamů v tabulce nemění, to zůstane takové, jak jste ho vytvořili při zapisování a přidávání záznamů. Chcete-li třídit tabulku podle několika atributů, nedosáhnete toho klikáním na záhlaví. Musíte postupovat jinak: 1. Na liště pod menu klikněte na tlačítko znázorňující trychtýř a seřazené lístky 2. Zobrazí se okno, ve kterém zadáte kritéria řazení. 3. Máte-li zadána kritéria řazení, klikněte na tlačítko znázorňující ukončení zadávání kritérií. 4. Tabulka se nyní seřadí podle zadaných kritérií. Můžete v ní po- hybovat ukazatelem podle libosti, měnit v ní data, provést hle- dání. 5. Zpět do původní tabulky se vrátíte tlačítkem pro návrat.