Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tabulkový procesor – Excel Základní operace s buňkami.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tabulkový procesor – Excel Základní operace s buňkami."— Transkript prezentace:

1 Tabulkový procesor – Excel 2010. Základní operace s buňkami.
Pohyb mezi buňkami (v síti). Oprava, přepis, vymazání textu v buňce.

2 Informační technologie / zpracování a využití informací
Název : Základní operace s buňkami v Excelu 2010 Klíčová slova : tabulkový procesor Excel 2010, buňka, klávesa TAB, F2, kurzorové šipky, CTRL+ kurzorové šipky Věková skupina : 3.ročník Datum ověření : Autor : Mgr. Eva Marková

3 Umí se pohybovat mezi buňkami v síti.
Anotace : Žák používá tabulkový procesore Excel 2010, pracuje se základními operacemi – vložení údajů do buňky; jejich opravu, vymazání či přepis. Umí se pohybovat mezi buňkami v síti. Při práci používá známé klávesové zkratky, seznamuje se s klávesami Tab, F2, CTRL v síti

4 POHYB V BUŇKÁCH - vše vyzkoušej a zhodnoť.
1. Pohyb v buňkách je možný pomocí myšky, kurzorovými šipkami (ve všech směrech vždy o jednu buňku), klávesou Tab (v daném řádku). 2. Klávesovými zkratkami CTRL , CTRL , CTRL , CTRL na daný okraj celé tabulky.

5 VKLÁDÁNÍ ÚDAJŮ DO BUŇKY Do buňky se dá vložit – text , číslo, datum, vzorec…
1.Spusť aplikaci Excel 2010, vyber buňku E8. 2.Otevřená buňka je vždy černě orámována. Její pozice je také vepsána v horním řádku . 3. Vepiš do buňky dnešní datum. Pozoruj, jak se údaj současně vpisuje na řádek vzorců.

6 OPRAVA ÚDAJŮ V BUŇCE - klávesa F2. Vše vyzkoušej, svoji práci zhodnoť.
Zjistíme-li, že se nám při zápisu data vloudila chybička, můžeme ji opravit. Kliknu na buňku, kterou budu opravovat a stisknu klávesu F2. Najdeme ji na klávesnici. Buňka se otevře k provedení opravy. Opravený údaj potvrdíme klávesou ENTER. Vstup do buňky můžeme také provést dvojklikem myší.

7 PŘEPISOVÁNÍ ÚDAJŮ V BUŇCE - klávesa ENTER
PŘEPISOVÁNÍ ÚDAJŮ V BUŇCE - klávesa ENTER. Vše vyzkoušej, svoji práci zhodnoť. Zjistíme-li, že OBSAH buňky potřebujeme změnit a nahradit jiným, nemusíme buňku otvírat. Na danou buňku se přesuneme kurzorovými šipkami či klikneme myší a údaje v buňce pouze přepíšeme. Při prvním úhozu údaje z buňky zmizí. Objevují se údaje nové. Změnu je nutno potvrdit klávesou ENTER.

8 VYMAZÁNÍ ÚDAJŮ V BUŇCE - klávesa DELETE
VYMAZÁNÍ ÚDAJŮ V BUŇCE - klávesa DELETE. Vše vyzkoušej, svoji práci zhodnoť. Zjistíme-li, že NECHCEME v dané buňce zanechat žádný zapsaný údaj, musíme obsah buňky vymazat. Na danou buňku se dostaneme opět kurzorovými šipkami či na ni klikneme myškou. Poté stačí stisknout klávesu DELETE a obsah buňky zmizí- je vymazán. Co nezmizí, je formát buňky. To ale později.

9 Samostatná práce. Procvič si vpisování údajů do buněk včetně přepisování, opravy či mazání údajů. Do buňky G1O napiš svoje jméno, poté ho označ a změn barvu písma. Do buňky D7 napiš tvé datum narození, poté změň velikost číslic. Do buňky C3 napiš jméno tvého kamaráda, poté ho přepiš jménem kamarádky. V závěru hodiny obsahy buněk smaž.

10 Zdroje : psaný text je tvořen a upravován ve Smart Notebooku 10
Zdroje : psaný text je tvořen a upravován ve Smart Notebooku 10.8 „ prostředí tabulkového procesoru“ je tvořeno digitalizací ve Smart Notebooku 10.8 „ikony, obrázky “ jsou tvořeny v aplikaci MALOVÁNÍ


Stáhnout ppt "Tabulkový procesor – Excel Základní operace s buňkami."

Podobné prezentace


Reklamy Google