Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JAK NA DATABÁZOVÉ FUNKCE Linda Lahodná 4. B POKRAČUJ KLIKNUTÍM>>>

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JAK NA DATABÁZOVÉ FUNKCE Linda Lahodná 4. B POKRAČUJ KLIKNUTÍM>>>"— Transkript prezentace:

1 JAK NA DATABÁZOVÉ FUNKCE Linda Lahodná 4. B POKRAČUJ KLIKNUTÍM>>>

2 1. Údaje v následující databázové tabulce seřaď podle: a) jmen zaměstnanců b) podle data narození c) podle výše platu 2. Vytřiď údaje do skupin tak aby: a) jsi vybral všechny ženy b) jsi vybral všechny narozené před rokem 1971 zároveň však s platem vyšším, než Kč 15000,-- Tvůj úkol:

3 Výchozí tabulka

4 Jak na to: Nejdříve si ujasníme o jaké funkce se vlastně jedná.

5 1. Na první úkol budeme potřebovat funkci zvanou ŘAZENÍ

6 2. Na druhý úkol použijeme složitější funkci. Budeme třídit záznamy pomocí tzv. FILTRŮ Nyní si ukážeme přesný postup:

7 Úkol 1a: 1. Označíme tabulku 2. V Menu-Data najdeme ikonu pro seřazení

8 3. Objeví se okno k zadávání příkazů. Zadáme seřazení podle sloupce „Jména“ a stiskneme OK. Dále si můžeme navolit, zda je chceme seřadit vzestupně či sestupně. Pokud klikneme na ikonu Možnosti, dokonce můžeme rozlišit řazení řádků a sloupců. 4. Takto by měla vypadat výsledná tabulka: Ano, určitě jste si všimli, že vypadá naprosto stejně jako tabulka původní. Ta byla také seřazena podle jména, jak bylo i přednastaveno.

9 Úkol 1b: Je obdobný jako úkol 1a) zadáme však, aby se záznamy třídili podle atributu „ Datum nar.“ Výsledná tabulka bude mít tuto podobu: Úkol 1c: Výslednou tabulkou bude takováto tabulka:

10 Úkol 2a: 1. Opět označíme tabulku a v Menu-Data najdeme funkci „Filtr“ - „Automatický filtr“ 2. V každé atributu tabulky přibilo tlačítko pro rozbalení možností. Možnosti zobrazíme klepnutím na šipku.

11 3. Tímto způsobem teď klikni na šipku ve sloupci „Pohlaví“ a vyber položku „žena“. Výsledná tabulka by měla vypadat takto: Úkol 2b: 1. Tentokrát tu existují dvě podmínky, a tak bude úkol složitější. Ale žádný strach. Prostě vyřešíme jedno po druhém. A) Plat: v nabídce sloupce „Měs. Plat“ si vybereme položku „vlastní“. Objeví se nám okno, do kterého zadáme potřebné podmínky a potvrdíme OK.

12 V tabulce se vyberou všechny záznamy s odpovídající zadané podmínce a my můžeme pokračovat. B) Rok narození: Tentokrát zvolíme položku „vlastní“ jinde, a to ve sloupci „Datum nar.“ Opět se nám zobrazí okno, které vyplníme následovně a potvrdíme. Konečný výsledek je následující:

13 Tak to by bylo všechno, jen ještě malou poznámku. Určitě vás zajímá kam se ztratili řádky tabulku, nebo jestli je možné získat zpět z upravené tabulky, tabulku původní. Samozřejmě. Jen ve sloupcích, se kterými jste pracovali musíte navolit položku „vše“. T A K T E D Y H O D N Ě Ú S P Ě C H Ů !!!!!!!


Stáhnout ppt "JAK NA DATABÁZOVÉ FUNKCE Linda Lahodná 4. B POKRAČUJ KLIKNUTÍM>>>"

Podobné prezentace


Reklamy Google