Vítejte při prezentaci některých zajímavých vlastností slovníků Lingea Lexicon. Mezi stránkami můžete přecházet pomocí kláves, myší nebo počkat na automatické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PowerPoint - hudba na pozadí prezentace
Advertisements

Čísla stran v Microsoft Office Word
MALUJEME ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ
Prezentační manažer Kapitola 8.0 (Rozšířené efekty)
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
VY_32_INOVACE_59_Zoner_Callisto4_I. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Modul 2 AutoCAD. Vytvoření zaobleného obdélníka  do příkazového řádku napíšete příkaz obdélník a stiskněte ENTER  dále zadejte do volbu A pro zaoblení.
DSC Monitor DSC Monitor Obsah Tato PowerPointová prezentace je rozdělena do několika různých sekcí. Stisknutím názvu sekce.
X EXEL.
Microsoft 4. Windows Live Messenger. Co je to Messenger ? Nástroj pro komunikaci s přáteli Textová komunikace formou chatu Videokomunikace přes.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Prezentační manažer Kapitola 3.0 (Úvodní práce v programu)
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)
Excel – editace ( formát ) buněk
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Textový procesor Open Office, Writer OKRAJE STRÁNKY
Tutoriál DynaMed ~ Jednoduché prohledávání
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Tutoriál Vyhledávání v obchodních databázích Business Source
RoBla Makra MS OFFICE.
Vkládání kreslených útvarů
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
WWW – hypertextový informační systém
Základy práce s programem
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Vlastnosti stránky a tisk
Pro vytvoření textového pole je k dispozici speciální nástroj, který najdeme na kartě Vložit - Textové pole. Je to tlačítko Textové pole : když je stiskneme,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Podmíněné příkazy jednoduché bVbVbVbVytvořené jednoduché tabulky bJbJbJbJednoduché opravy údajů bPbPbPbPodmíněné zadávání údajů.
Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
GIMP : úpravy fotografií
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
Stručný přehled © 2012 Microsoft Corporation. Všechna práva vyhrazena. Lync Web Appu Připojení ke schůzce v Lyncu pomocí zvuku počítače Pokud nemáte Lync.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Téma: Využití ICT pro psaní novinových článků Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
CorelDRAW – prostředí programu (12). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Otterwave – nácvik výslovnosti Výuková prezentace.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Řešení inventarizace hmotného majetku
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Vyhledávání v Internetu
Přepínání mezi programy
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Zdroj napájení a klávesnice
OKNa/ práce s oknem ve windows
Základy práce s programem
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Základy práce s programem
DynaMed ~ Jednoduché prohledávání
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
téma vyjádření Obrázek SmartArts obrázky na červeném pozadí
Transkript prezentace:

Vítejte při prezentaci některých zajímavých vlastností slovníků Lingea Lexicon. Mezi stránkami můžete přecházet pomocí kláves, myší nebo počkat na automatické přestránkování.

Ve velkém slovníku byla většina frekventovaných hesel značně rozšířena o další významy, příklady a fráze. Povšimněte si velikosti posuvníku na pravém okraji překladového okna. Vidíte prvních 14 významů z celkového počtu 40 významů a 12 frází.

Rozšiřováním slovní zásoby se do slovníku dostává i spousta odborných termínů a kolokací. Na obrázku si povšimněte záložky Kolokace a rozsah termínů, které obsahuje.

Levé dolní okno je členěno až do až čtyř záložek. Záložka Významy obsahuje synonyma, antonyma a tématické okruhy. Záložka Tvary obsahuje skupiny slov, které se k původnímu slovo pojí přes morfologii – jsou to předpony, odvozená slova, kmeny slova či v angličtině frázová slovesa. Třetí záložka obsahuje slovní spojení, které jako svou část obsahují původní slovo. Poslední záložka obsahuje nejbližší abecední okolí slova.

Pokud však dáváte přednost dřívějšímu zobrazení ve tvaru jednoho stromu, můžete je v příkazu menu Možnosti snadno změnit. Pak se vám hesla objevují v podobě jakou vidíte na obrázku.

Novinkou je zobrazení všech slov, která se liší od vyhledaného hesla svou předponou. Tato skupina je zobrazena v záložce Tvary spolu s Odvozenými slovy, Frázovými slovesy apod.

Při zapnutém tvaroslovném hledání nemusíte nutně vkládat slova jen v základním tvaru. Ať už přenášíte text přes schránku nebo metodou drag&drop, Lexicon dokáže po vložení slova určit jeho správný základní tvar a vyhledat příslušné heslo. Na obrázku můžete posoudit výsledek vložení slova šla.

Při povoleném hledání v obou směrech nemusíte ručně přepínat směr překladu, Lexicon tuto činnost provádí automaticky. Na obrázku vidíte, jak se slovník vyrovnal se situací, kdy slovo existuje v obou jazycích: anglické police je zobrazeno jako první, české police je na konci seznamu odlišené vlnkou.

Při zapnutém fonetickém hledání se vám vyhledají slova i podle výslovnosti. Na obrázku vidíte, co se stane, pokud napíšete slovo jú.

Významnou novinkou velkých slovníků je možnost fulltextového hledání. Stačí zadat výraz, v tomto případě muž + žena a zobrazí se přehled všech hesel, ve kterých se tyto dvě slova vyskytují současně v rámci jedno překladu, příkladu nebo výkladu. Podle tohoto umístění jsou také hesla roztříděna do několika skupin a výsledek je prezentován ve formě stromu. Hledaná slova jsou vždy prosvícena kontrastní barvou.

Mnohem podrobnější a propracovanější je nabídka témat pro učení a zkoušení slovíček. V každém slovníku a v každém směru je pro vás nachystáno více jak 250 tématických okruhů z různých konverzačních oblastí. Můžete se nechat vyzkoušet i z více okruhů současně. Na obrázku jsou právě vybrána témata Den a noc, Měření času a Hodiny.

Pro lepší zdokonalení výslovnosti podle rodilého mluvčího je doplněna jednoduchá funkce pro zvukové i grafické porovnání vaší výslovnosti se vzorovou výslovností na CD.

Ovládání slovníku se ještě zjednodušilo. Většina funkcí lze volat přímo z klávesnice. Např. jedinou kombinací kláves Ctrl+M si nastavíte minimální podobu aplikace, tj. s vypnutou nástrojovou lištou, navigačním oknem i stavovým řádkem. Lexicon je navíc umístěn do pravého horního rohu obrazovky a nastaven tak, aby byl vždy nad ostatními aplikacemi. Zpět na velikost se dostanete klávesou Ctrl+S.

Oproti minulé verzi máte možnost si zvolit, jaké informace chcete zobrazovat v levém dolním okně. Tím můžete potlačit hesla, která vás v danou chvíli nezajímají nebo je opět povolit.

V nové verzi si také můžete jednoduše zvolit jazyk, ve kterém chcete Lexicon provozovat. Na výběr máte mezi češtinou, slovenštinou, angličtinou a němčinou.