Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OKNa/ práce s oknem ve windows

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OKNa/ práce s oknem ve windows"— Transkript prezentace:

1 OKNa/ práce s oknem ve windows
Nikola Kodetová/ 1.L

2 Základní práce s oknem - Chceme-li pracovat s Windows, je nutné naučit se pracovat s oknem. - Abychom s oknem mohli pracovat musíme ho mít otevřené. -Otevřeme ho tak, že dvakrát za sebou klepneme levým tlačítkem myši na ikonu složky nebo programu.

3 Základní popis okna - Každé okno má pruh v horní části okna s názvem a tři tlačítka v pravém horním rohu (minimalizace, maximalizace, zavření okna).

4 Minimalizace, Maximalizace a Zavření okna
  Zavření okna (složky, programu) Každé otevřené okno nebo spuštěný program je třeba jednou ukončit. K tomu slouží tzv. zavírací tlačítko ve tvaru x, umístěné v pravém horním rohu okna. Zavření okna neznamená jeho smazání. Zavřené okno pouze přestane být aktivní a kdykoliv později ho můžete standartním způsobem otevřít. Minimalizace okna Minimalizací se rozumí odsunutí programu „do pozadí “. Okno programu zmizí z obrazovky (minimalizuje se), ale program je stále aktivní a pracuje. Návrat z minimalizace lze provést například klepnutím na tlačítko programu na hlavním panelu.   Maximalizace okna Prostřední tlačítko je určeno k maximalizaci – po klepnutí na ně se okno zvětší na maximální možný rozměr na obrazovce, respektive přes celou obrazovku. Pokud klepnete na toto tlačítko v maximalizovaném stavu okna, okno se vrátí do původního stavu.

5 Přemístění okna na jinou pozici na ploše
Každé okno můžete přesunout na jinou pozici obrazovky. Nastavte myš na pruh v horní částí okna, stiskněte levé tlačítko myši a táhněte požadovaným směrem. Spolu s myší bude tažen okraj okna. Jakmile vám bude pozice okna vyhovovat, uvolněte levé tlačítko myši.

6 Změna velikosti okna Velikost každého okna je měnitelná podle přání uživatele. Pokud najedete na některou hranici okna, změní se tvar myši na oboustrannou šipku. V tomto okamžiku stiskněte a držte levé tlačítko myši a táhněte požadovaným směrem. Spolu s myší bude tažen i okraj okna. Jakmile vám bude pozice vyhovovat, uvolněte levé tlačítko myši a okno změní svou velikost.

7 Posuvníky v okně U mnoha oken je jejich obsah tak rozsáhlý (např. složka obsahuje příliš mnoho objektů) , že není možné vše, co okno obsahuje, zobrazit pouze do výřezu na obrazovce. Proto existují takzvané posuvníky. Posuvník je možné ovládat dvěma způsoby: Klepnutím na šipku posuvníku. Po každém klepnutí myší na šipku posuvníku se obsah v okně posune o malý kousek tím směrem, kterým šipka ukazuje. Pokud šipku držíte stisknutou, obsah okna se pohybuje plynule. Stisknutím a tažením posuvné lišty. Pokud podržíte stisknuté levé tlačítko myši na posuvníku a táhnete vpravo/vlevo (vodorovný posuvník) nebo nahoru/dolů (svislý posuvník), odpovídajícím způsobem se posouvá i obsah okna.

8 Typy oken Přestože všechna okna mají prakticky stejné ovládání, tlačítka a vlastnosti, nejsou všechna úplně stejná. Některá obsahují nabídky, tlačítka a spoustu dalších voleb, jiná sdělují konkrétní informaci. Zcela jiná okna jsou ta, ve kterých běží konkrétní program – aplikace. Informační okno Informuje o určitém stavu, případně se dotazuje na další postup. Okno aplikace Okno klasické složky Konfigurační okno Průzkumník Windows Okno, ve kterém je spuštěn konkrétní program. Obsahuje několik záložek, každá má řadu ovládací prvků.

9 Zobrazení a konfigurace – složky
Každá složka ve Windows může po otevření vypadat jinak. Jedno a totéž okno může být také pokaždé jinak nakonfigurováno. Jinak tedy může vypadat stejné okno po instalaci Windows a jinak podle toho, jaké zobrazení prvků si u něj uživatel sám nastaví. Způsob zobrazení objektů ve složce: Pohled na ikony v každé složce může být nastaven několika způsoby – Největší ikony, Velké ikony, Střední ikony, Malé ikony, Seznam, Podrobnosti, Dlaždice a Obsah. Přitom vzhled ikon nemá absolutně žádný vliv na jejich obsah či obsah složky. K nastavení způsobu zobrazení slouží ikona v Hlavní nabídce okna, při jejím pravém okraji. Je rozdělena na dvě části – Změní zobrazení / Další možnosti.

10 Zobrazení a konfigurace – složky
Nastavení můžete provést dvojím způsobem: A) Postupným klepnutím myši na část tlačítka Změní zobrazení. Tímto způsobem budete postupně přepínat volby zobrazení tak, jak po sobě následují. B) Klepnutím na šipku tlačítka, tedy Další možnosti. Z rozevřené nabídky si můžete klepnutím myši přímo vybrat preferovaný způsob zobrazení.

11

12 Další možnosti nastavení okna
Konfigurace= Uspořádání, seskupení. Velké množství konfigurace okna nabízí okno Možnosti složky. Dostanete se do něj klepnutím na tlačítko Uspořádat v Hlavní nabíce a poté klepnutím na položku Možnosti složky a hledání. Okno obsahuje tři záložky, z nichž podstatné jsou zejména první dvě (Obecné a Zobrazení).

13 Záložka obecné Obsahuje zejména tato podstatná nastavení:
Otevírání složek okna buď ve stejném, nebo novém okně. Možnost otevřít složku jedním klepnutím myši či poklepáním a další volby.

14 Záložka zobrazení Tato záložka je určena ke konfiguraci zobrazení objektů ve složce. V horní části je důležité tlačítko Použít pro složky. Klepnutí na ně budou všechna ostatní okna a složky nastaveny stejně jako právě aktuální složka. V dolní polovině okna můžete nastavit různé hodnoty týkající se zobrazení objektů ve složce. Je zde mimo jiné i volba Skrýt chráněné soubory operačního systému. Je-li tato volba aktivní, zobrazí se ve složce i soubory systémové. Dále se doporučuje nemít zatrženou volbu Skrýt příponu souborů známých typů, která způsobí, že bude možné vidět koncovky u všech typů souborů, a naopak volbu Zobrazovat skryté soubory a složky.

15

16 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "OKNa/ práce s oknem ve windows"

Podobné prezentace


Reklamy Google