Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Integrované územní investice v Pražské metropolitní oblasti
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
PRAHA INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ KARLOVY VARY.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Strategie regionu, obce
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava

Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace v programovém období 2014 – 2020  Nový nástroj programového období 2014 – 2020  Propojuje a koordinuje tematicky různorodé intervence, klade důraz na provázanost projektů, jejich výsledky a efekty  Hlavní cíl: podpořit růst, konkurenceschopnost a prosperitu Jihlavské sídelní aglomerace  IPRÚ - velké integrované projekty s významným dopadem na kvalitu života obyvatel ve vymezeném území  Ve vymezeném území rovněž realizace individuálních projektů v rámci cílených výzev

Dosavadní postup přípravy strategie červen – srpen 2014  Příprava pracovní verze analytické a návrhové části  Výstupy prezentovány na setkání s partnery, s obcemi a pracovními skupinami září 2014 – současnost  Jednání pracovních skupin  Rozpracování první verze strategie průběžně  Vyjednávání města s Řídícími orgány operačních programů

Analytická část IPRÚ  Vymezení území Jihlavské sídelní aglomerace  Socioekonomická analýza a SWOT analýzy  Zmapování strategií relevantní pro dané území  Analýza problémů aglomerace  Analýza rizik  Analýza zainteresovaných stran  Analýza potřeb

Vymezení Jihlavské sídelní aglomerace (JSA)  Území b ylo hodnoceno na základě dojížďkových, migračních, dopravních a dalších dynamických vazeb:  dojížďka za prací  dojížďka do škol  dostupnost IAD  dostupnost hromadnou dopravou  migrační vztahy – proudy stěhování  Vstupní data zahrnují výlučně území Kraje Vysočina

Vymezení území Jihlavské sídelní aglomerace

Základní charakteristika JSA  celkem 75 obcí (včetně Jihlavy)  rozloha JSA 903,68 km ,2 % rozlohy Kraje Vysočina  v JSA žije (SLDB 2011) – 19 % obyvatel Kraje Vysočina  rozdrobená sídelní struktura území – 76 % malé obce do 500 obyvatel  téměř 2/3 obyvatel JSA ve městech

Socioekonomická analýza JSA  Cíl analýzy - pragmatický rozbor hlavních jevů a procesů, které se ve vymezeném území odehrávají.  Analýza má charakter účelového souhrnu klíčových dat, která slouží jako zdroj argumentace pro aktivity a opatření integrované strategie.  Závěry shrnuty do SWOT analýz jednotlivých oblastí.  Podklad pro návrh intervenční logiky integrované strategie a projektových záměrů.

Zmapování strategií relevantních pro dané území:  Evropská úroveň  Národní úroveň  Regionální úroveň Analýza problémů:  Hlavní problémy a bariéry rozvoje  Rámec „příčina – problém – důsledek“ Analýza rizik:  Identifikace konkrétních hrozeb, ohodnocení pravděpodobnosti uskutečnění a dopadu na cíle

Analýza zainteresovaných stran  registr stakeholderů – např. města a obce, Kraj Vysočina, MAS, státní a veřejné instituce, ekonomické subjekty, nevládní neziskové organizace, školská a vzdělávací zařízení Analýza potřeb  aktuální stav (identifikované problémy)  doporučený cílový stav

Návrhová část IPRÚ  Vize a globální cíl  Prioritní oblast 1: Ekonomická síla aglomerace  Prioritní oblast 2: Integrovaná a ekologická mobilita  Prioritní oblast 3: Zdravé životní prostředí  Vazba na horizontální témata  Vazby mezi prioritními oblastmi a opatřeními

Vize a globální cíl  Vize - Jihlavská aglomerace v roce 2023: „Konkurenceschopná aglomerace krajského města Jihlavy jako živý organismus prosperující z klíčových hospodářských odvětví, z místní znalostní ekonomiky a z dobré dostupnosti a nabízející vysokou kvalitu života ve zdravém a bezpečném životním prostředí.“  Globální cíl: „Podpořit a upevnit ekonomickou sílu aglomerace krajského města Jihlavy sladěním nabídky a poptávky na trhu práce, podporou technického vzdělání a podpořením podnikání, podnikavosti a spolupráce aktérů. Zlepšit dostupnost a prostupnost města podporou multimodality, ekologických forem dopravy a zvyšováním bezpečnosti. Zajistit zdravé životní prostředí jako základní prvek pro zajištění udržitelnosti a vhodně využít a rozvíjet potenciál prostoru.“

Prioritní osy IPRÚ Jihlavské sídelní aglomerace Ekonomická síla aglomerace 1.1 Vytvářet podmínky pro efektivní a flexibilní propojení nabídky a poptávky na trhu práce v aglomeraci ve vazbě na specializaci regionu a zatraktivnění technického vzdělání 1.2 Podpořit podnikání a podnikavost v klíčových oborech (spolupráce s výzkumnými pracovišti, školami a dalšími vzdělávacími organizacemi apod.) Integrovaná a ekologická mobilita 2.1 Posílit multimodalitu a provázanost dopravy aglomerace (vč. řešení dopravy v klidu a preference hromadné dopravy) 2.2 Rozvíjet cyklodopravu jako ekologický a bezpečný prostředek pro dojížďku za prací i do školy 2.3 Dobudovat klíčovou regionální silniční infrastrukturu a zavést opatření pro zvýšení prostupnosti a bezpečnosti Zdravé životní prostředí 3.1 Odstraňovat ekologické zátěže a připravit plochy pro jejich další využití 3.2 Energeticky a ekonomicky využívat odpady 3.3 Zlepšit kvalitu a funkčnost městského i příměstského prostředí

Další plánované kroky:  Jednání pracovních skupin  Dopracování návrhové části – předpoklad červen 2015  Vypracování implementační části – předpoklad červen 2015  Hodnocení vlivu na životní prostředí (proces SEA)  Veřejné projednání integrované strategie  Předložení orgánům města ke schválení

Děkuji za pozornost. Tereza Chloupková Odbor rozvoje města Magistrát města Jihlavy Tel.: