Procvičujeme větné členy 1 Český jazyk 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_11_Procvičujeme větné členy 1 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věty vedlejší příslovečné úvod
Advertisements

Druhy přísudku Skladba věty.
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Shoda přísudku s podmětem 1
Procvičujeme větné členy 2
Podmět (Po) - opakování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Věty vedlejší podmětné a předmětné
Shoda přísudku s podmětem 2
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Přísudek (Př) - druhy Přísudek, jehož základem je sloveso s plným významem, je přísudek slovesný – Přs. Přísudek může být vyjádřen také jménem (podstatným.
Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková
Opakujeme Slovesa Přísudek.
Větné členy, základní větné členy
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Větné členy Opakujeme.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_36_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_PŘÍSUDEK – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k zopakování vyvození učiva o podmětu.
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Základní větné členy, shoda podmětu s přísudkem Cvičení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Větné členy PŘÍSUDEK.
Slovesa modální a fázová
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Přísudek.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
holé, rozvité, několikanásobné
Základní větné členy Shoda přísudku s podmětem 6. ročník.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková PŘEDMĚT Pt Chlapec = viděl stromek hvězdu dárky ozdoby světlo sníh.
S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Opakujeme vedlejší věty 1
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
PŘÍSUDEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
PŘÍSUDEK (Př) Základní větný člen Co dělá podmět? slovesný
Druhy přísudku Skladba věty.
Základní větné členy – přísudek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Procvičujeme větné členy 1 Český jazyk 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_11_Procvičujeme větné členy 1 1

Základní větné členy podmět a přísudek

podmět slovesný jmenný se sponou jmenný Základní větné členy ptáme se kdo - co přísudek najdeme sloveso když není sponové, máme přísudek když je to sponové sloveso, řešíme dále

Hledáme podmět a)Mojmír byl zakladatelem Velké Moravy. b)Počasí bude opět chladnější. c)Sníh bude padat i zítra. d)Maminka nebyla doma. e)Jeho dcera je opět zdravá. f)Moje sestra nejraději čte knihy. g)Ty se staneš nejlepším klavíristou brzy. h)Někdo by odpověděl lépe. i)Někteří kamarádi mi hodně pomohli. a)Mojmír byl zakladatelem Velké Moravy. b)Počasí bude opět chladnější. c)Sníh bude padat i zítra. d)Maminka nebyla doma. e)Jeho dcera je opět zdravá. f)Moje sestra nejraději čte knihy. g)Ty se staneš nejlepším klavíristou brzy. h)Někdo by odpověděl lépe. i)Někteří kamarádi mi hodně pomohli.

Hledáme podmět a)Na stole byla láhev. b)Bude to číst každý. c)První družstvo vedl Karel. d)Otce nejvíce potěšily moje pohlednice. e)Za mnou se ozvalo tiché pípnutí. a)Na stole byla láhev. b)Bude to číst každý. c)První družstvo vedl Karel. d)Otce nejvíce potěšily moje pohlednice. e)Za mnou se ozvalo tiché pípnutí.

Hledáme přísudek 1.První družstvo vedl Karel. 2.Otce nejvíce potěšily moje pohlednice. 3.Za mnou se ozvalo tiché pípnutí. 4.Moje sestra nejraději čte knihy. 1.První družstvo vedl Karel. 2.Otce nejvíce potěšily moje pohlednice. 3.Za mnou se ozvalo tiché pípnutí. 4.Moje sestra nejraději čte knihy. najdeme sloveso když není sponové, máme přísudek když je to sponové sloveso, řešíme dále

Hledáme přísudek 1.Někteří kamarádi mi hodně pomohli. 2.Někdo by odpověděl lépe. 3.Bude to číst každý. 4.Sníh bude padat i zítra. 1.Někteří kamarádi mi hodně pomohli. 2.Někdo by odpověděl lépe. 3.Bude to číst každý. 4.Sníh bude padat i zítra. najdeme sloveso když není sponové, máme přísudek když je to sponové sloveso, řešíme dále

Hledáme přísudek Počasí bude opět chladnější. najdeme sloveso když není sponové, máme přísudek když je to sponové sloveso, řešíme dále

Hledáme přísudek Ty se staneš nejlepším klavíristou brzy. najdeme sloveso když není sponové, máme přísudek když je to sponové sloveso, řešíme dále

Jeho dcera je opět zdravá.

Mojmír byl zakladatelem Velké Moravy.

Někdy sloveso být, bývat, stát se, stávat se není spona Na stole byla láhev. Na stole stála (ležela, existovala…) láhev. Na stole byla láhev. přísudek slovesný

Někdy sloveso být, bývat, stát se, stávat se není spona Maminka nebyla doma. přísudek slovesný

Změň druh přísudku, zachovej význam věty přísudek slovesný a)Dítě má hlad. b)Všichni dobře zpívají. c)Uzdravili už se oba. d)Tonda neřídí dobře. přísudek jm. se sponou a)Dítě je hladové. b)Všichni jsou dobří zpěváci. c)Zdraví jsou už oba. d)Tonda není dobrý řidič. Vymysli podobné věty