Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Benzín Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
UHLOVODÍKY.
NÁZVOSLOVÍ UHLOVODÍKŮ TYPY REAKCÍ V ORGANICKÉ CHEMII
Organická chemie.
Uhlovodíky, rozdělení uhlovodíků, alkany
Nasycené uhlovodíky Martina Kubáčková.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Uhlovodíky s dvojnou vazbou
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Alkeny.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH26/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_406.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PÍSEMNÉ OPAKOVÁNÍ ? pondělí pondělí ALKANY.
Alkany.
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_zástupci uhlovodíků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 06.
CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Kvalita benzínu a nafty – oktanové a cetanové číslo
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Písemka lineární uhlovodíky
ALKANY.
ORGANICKÁ CHEMIE.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
NÁZVOSLOVÍ, DĚLENÍ, VZORCE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Alkyny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_109_Uhlovodíky a jejich základní rozdělení AUTOR: Igor Dubovan.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Zdroje organických sloučenin
VY_32_INOVACE_06 - UHLOVODÍKY
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Chemický prvek Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
ORGANICKÁ CHEMIE ÚVOD.
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Alkany.
Otázky na opakování Aromatické uhlovodíky VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_05_Významné alkany II Téma.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ALKYNY. DEFINICE ● Alkyny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu trojnou vazbu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana ZMRHALOVÁ
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.16_PALIVA Název: Paliva.
Organická chemie Chemie 9. r..
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Areny.
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Alkeny Alkadieny Alkyny. Alkeny Alkadieny Alkyny.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Transkript prezentace:

Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Benzín Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová VM byl vytvořen: červen 2013

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie VM určen pro: 9. ročník Tematický okruh: Organické látky Téma: Benzín Anotace: Benzín jako zástupce organických látek je velmi známou a využívanou sloučeninou. Zde je možno se dozvědět něco o jeho vlastnostech, získávání, použití. Klíčoví slova: Benzín, ropa, palivo, rozpouštědlo. Metodika: Možné použití jako seznámení s látkou benzín, jeho vlastnostmi, získáváním a použitím.

BENZÍN

Chemické složení Benzín se skládá především z alifatických uhlovodíků se čtyřmi až dvanácti atomy uhlíku v molekule s přídavkem izooktanu nebo aromatických uhlovodíků, toluenu a benzenu. Alifatické uhlovodíky jsou sloučeniny tvořené pouze atomy uhlíku a vodíku v přímém nebo rozvětveném řetězci, nasycené (alkany s jednoduchými vazbami) i nenasycené (alkeny s dvojnou nebo alkyny s trojnou vazbou).

Vlastnosti kapalný zapáchající hořlavý těkavý – páry jsou výbušné hustotu má nižší než voda bezbarvý (technický), barvený (palivo ) zdraví škodlivý, možný karcinogen

Získávání v rafinériích ropy v ČR Česká rafinérská, a.s., provozuje rafinérie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. 1

Získávání frakční destilací ropy = oddělování chemických látek podle bodu varu zahříváním na teploty, při kterých se jednotlivé frakce vypařují benzín odchází jako druhá složka

Frakční destilace ropy 2

Použití jako rozpouštědlo (ředidlo) tuků, olejů a nátěrových hmot (= čistič skvrn). všechna rozpouštědla mají nebezpečné výpary, vstřebávají se pokožkou a dráždí ji, při práci je doporučeno používat ochranné rukavice a brýle, pracoviště účinně větrat , při styku s otevřeným ohněm je nebezpečí výbuchu a požáru! Vhodné hasivo je pěna nebo prášek.

Použití jako palivo v zážehových spalovacích motorech důležitou charakteristikou benzinu jako paliva je jeho oktanové číslo, vyjadřuje odolnost paliva proti samozápalu (projevuje se jako tzv. „klepání“), je součástí označení paliva, uvádí se např. na stojanech benzínových pump

Oktanové číslo vyjadřuje procentuální obsah izo-oktanu ve směsi izo-oktanu (přesněji 2,2,4-trimethylpentanu) s n-heptanem, která je proti samozápalu stejně odolná jako zkoumané palivo (čistý n-heptan má definicí určeno oktanové číslo 0, čistý izo-oktan má určeno oktanové číslo 100). může mít i hodnotu vyšší než 100, což vyjadřuje fakt, že dané palivo je ještě odolnější proti samozápalu než čistý izo-oktan.

Druhy benzínu jako paliva Označení Oktanové číslo Special 91 91 Natural 91 Natural 95 95 Natural 98 plus  98 do pohonného benzínu se povinně přidává ethanol vyráběný z biomasy, tzv. bioethanol (nejméně 4,1 %)

Druhy benzínu jako paliva 3

Zdroj http://cs.wikipedia.org/wiki/Benz%C3%ADn http://cs.wikipedia.org/wiki/Alifatick%C3%A1_slou%C4%8Denina http://cs.wikipedia.org/wiki/Frak%C4%8Dn%C3%AD_destilace http://www.ceskarafinerska.cz/cz/index.aspx http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/rozpoustedla-tuku http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98edidlo http://cs.wikipedia.org/wiki/Oktanov%C3%A9_%C4%8D%C3%ADslo http://www.autoznalosti.cz/index.php/palivo-olej-tekutiny/20-kvalita-a-znaceni-paliva.html 1 http://www.vyukovematerialy.cz/chemie/rocnik9/foto/frakcni%20destilace.jpg 2 http://www.ceskarafinerska.cz/system/invest_5b.jpg 3 http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQr-B84Hv0sXRYdOMOXpQjYu0KO51t_VRUvhDY8c7g_CmK_2pSs