Mikoláš Aleš 18.11.1852- - 10.7.1913.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Název Národní divadlo; Generace Národního divadla Předmět, ročník
Anna Kostenko se narodila v roce 1975 v Kyjevě na Ukrajině, od roku 1991 žila
 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
O GALERII CHODBA ● na Katolické gymnázium Třebíč působí od roku 2000 ● založena s cílem vzdělávat a kultivovat studenty školy ● výstavy českých i zahraničních.
Josef Lada ( – ) autor: Kateřina Marková.
NOVÁ FIGURACE SOUČASNÉHO UMĚNÍ
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Bratři Čapkové.
Adam Kučera, Jan Starý Vincent van Gogh.
Karel Čapek.
VY_III/2_INOVACE_85_Ondřej Sekora
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Tomáš Garrigue Masaryk
Antonín Dvořák a jeho život
Bedřich Smetana ( ).
Karel Čapek a Josef Čapek
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
Vojtěch Hynais.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
Český hudební romantismus
Česká kultura.
Reálie - bankovky.
Karel Čapek.
Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn )
Adolf Born (nar ) autor: Kateřina Marková.
BEDŘICH SMETANA.
Karel a Josef Čapkovi.
Alfons Mucha Narozen:24.července v Ivančicích Zemřel:1939 v Praze.
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Wolfgang Amadeus Mozart v Salzburgu
Národní divadlo 8. ročník.
Spisovatelé dětské literatury
U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová)
Giotto di Bondone MgA. Lukáš Psík wikipedia
Nela Sováková, Johana Černá
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_33.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
ČESKÁ KULTURA A SPOLEČNOST V 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Vypracoval: Jakub Kuchta.
Josef Lada.  Narozen: v Hrusicích u Mnichovic  Zemřel: v Praze, pochován na Olšanských hřbitovech  vyrůstal v tvrdém prostředí.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_32.
Národní divadlo Mgr. Hana Šenková Počátky vlastenci uvažovali už v roce 1844 navrhl Palacký národní sbírka – přispívali chudí lidé i šlechta.
VY_32_INOVACE_I-A-19. Narozen 2. března 1824 v Litomyšli Zemřel 12. května 1884 v Praze.
William Blake (1757 – 1827) Jeho životní příběh Vám přiblíží Jindřich Holman.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorMgr. Jiřina Holešovská Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_06.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Druh učebního materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŠABLONA III/2 REALISMUS V 19. STOLETÍ Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŠABLONA III/2 MIKOLÁŠ ALEŠ
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Český jazyk 9. ročník Alois Jirásek.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Mikoláš Aleš Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_17_Mikoláš.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Mikoláš Aleš 18.11.1852- - 10.7.1913

se narodil 18. listopadu 1852 v Miroticích v rodině městského písaře se narodil 18. listopadu 1852 v Miroticích v rodině městského písaře. Brzy se rodina přestěhovala do Písku, potom do Prahy a pak zpět do Mirotic. V roce1862 začal studovat v Písku, v roce 1865 na gymnáziu, to však opustil pro neshody s učitelem. Poté se učil u mistra malířského v Písku . V roce 1869 začal studovat na akademii umění v Praze. V tu dobu mu zemřela matka a Mikoláš začal trpět hmotným nedostatkem. Proto se snažil přivydělat si vyučováním kreslení a ilustrováním časopisu Paleček. V roce 1878 se Aleš zúčastnil spolu s Františkem Ženíškem konkurzu na výzdobu národního divadla. V konkurzu se jim podařilo zvítězit.

-V roce 1879 se Mikoláš Aleš oženil -V roce 1879 se Mikoláš Aleš oženil. Brzy potom ale odjel na studijní cestu do Itálie a po návratu vytvořil cyklus Vlast. V roce 1881 ilustroval Šotka od Jakuba Arbese. V roce 1884 však skončilo jeho přátelství se Ženíškem kvůli autorství výzdoby Národního divadla. Roku 1889 vyšel Alšův cyklus ilustrací národních písní Osiřelo dítě. Největšího uznání se mu dostalo na Národopisné výstavě v roce 1895 za jeho sgrafita                                              

Alšovo dílo převážně čerpá z národních a slovanských dějin a ze života lidu své doby. Vytvořil celkem na 8000 nejrůznějších kreseb, náčrtů, kartonů, ilustrací a asi 65 olejomaleb. Byl malířem, kreslířem, ilustrátorem i jevištním a kostýmním výtvarníkem. Patřil ke generaci výtvarníků Národního divadla.

Malby: Husitský tábor                                                       

U hrobu božího bojovníka

Národní tanec

Jan Žiška