Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Jazyk a jazyková komunikace Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_32 Ročník: 6. Sada: Český jazyk a literatura Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Josef Lada Anotace: Život a dílo malíře Datum vytvoření: Datum ověření:

2 17.2.1887 – 14.12.1957 Nejslavnější český ilustrátor
Josef Lada Nejslavnější český ilustrátor

3 Narodil se ve vesničce Hrusice u Senohrab.
Od r.1901 se učil malířem pokojů a divadelních dekorací v Praze. Roku 1902 přestoupil na obor knihař-zlatič a zároveň navštěvoval kurz kreslení. V r.1904 mu časopis Máj vytiskl čtyři kresby. V roce 1906 se stal studentem Uměleckoprůmyslové školy, ale už po roce odchází.

4 První obrázková kniha: Moje abeceda (1911), kde použil národní říkadla, která doplnil vtipnými obrázky. Dále vydává knížky např.: Veselý přírodopis, Svět zvířat, Halekačky naší Kačky V r.1922 nakreslil obálku pro knihu – Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

5 Roku 1933 vychází pohádková kniha – O Mikešovi, která spolu s třemi dalšími díly patří do zlatého fondu české dětské literatury. Pohádkové knížky: Bubáci a hastrmani či Nezbedné pohádky, kde využívá groteskní nadsázky a parodie, nápaditě porušuje a převrací klasické pohádkové motivy (např. O perníkovém dědkovi).

6 Roku 1936 se vrací do Hrusic, kde staví vilku
Rok nato vydává Vzpomínky z dětství, které byly začleněny do objemné Kroniky mého života. Od 30.let spolupracoval s divadlem a vytvořil víc než tucet jevištních výprav. Charakter jeho kresby má i několik kreslených filmů a první český barevný film Hrátky s čertem (1956). Jedinečné jsou Ladovy obrazy vesnic a krajiny.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: Vyhledej v textu: 1) Kým se J. Lada vyučil?
2) Jak se jmenuje první obrázková kniha s říkadly? 3) Které slavné dílo ilustroval v r.1922? 4) Která jeho dětská kniha patří do zlatého fondu české literatury? 5) Které místo v ČR se s Ladou spojeno?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google