Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JOSEF LADA Jedna z nejznámějších osobností české literatury

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JOSEF LADA Jedna z nejznámějších osobností české literatury"— Transkript prezentace:

1 JOSEF LADA Jedna z nejznámějších osobností české literatury Knihy s jeho ilustracemi prosluly nejen v Česku, ale také v zahraničí

2 Byl jednou jeden Josífek
a ten byl čím dál větší, ten rozuměl všem zvířatům a mluvil jejich řečí. * Měl kamaráda Mikeše, znal vodníky a víly, měl oči, uši dokořán a neznal dlouhou chvíli. A když pak časem vyrostl však víte, jak čas letí – stal se z něj strýček pohádkář, stal se z něj přítel dětí. Maloval pro ně obrázky, psal pro ně prima knížky, i když mu vlasy zbělely a přibývaly křížky. Zestárnul, ale neumřel – jenom se vrátil zpátky. Stal se z něj zase Jozífek, zabloudil do pohádky. Však ho tam sami potkáte – prohání se tam s kluky, děvčatům zpívá písničky a zvěř mu žere z ruky.

3 NEJZNÁMĚJŠÍ DÍLA, KTERÁ NAPSAL NEBO ILUSTROVAL
Mikeš Osudy dobrého vojáka Švejka Ladovy veselé učebnice O chytré kmotře lišce Bubáci a hastrmani Dobrodružství Tondy Čutala sám sebe přiblížil v knize Kronika mého života

4 ŽIVOT JOSEFA LADY Narodil se v Hrusicích u Prahy 17. 12. 1887.
Pochází z ševcovské rodiny. Je nejmladším ze čtyř sourozenců. Nejvíce jej ovlivňoval jeho o 17 let starší bratr František. Se sestrou Marií zase rád zpíval lidové písničky. Ladovi neměli moc peněz, proto musela jít sestra Antonie pracovat jako služka do města. Když byl malý, spadl na ostrý ševcovský nůž tak nešťastně, že na jedno oko oslepl. Již jako malý chlapec projevoval výtvarné nadání a maloval na kdejaký kus papíru, který našel. Josef Lada nerad chodil do školy, nebavilo ho učení, až na přírodopis a kreslení. Kreslil jen to, co znal – tzn. obrázky z Hrusic a okolí, české vesničky, domácí zvířata nebo tradiční české pohádkové bytosti. I když pocházel z chudé rodiny, užil si krásné dětství. Ve všech ročních obdobích zažíval různá dobrodružství s kamarády.

5 Když mu bylo 14 let, šel do Prahy do učení
Když mu bylo 14 let, šel do Prahy do učení. Měl se stát malířem pokojů a divadelních dekorací. Jenže to pro něj bylo příliš namáhavé, celou dobu jen tahal těžký vozík s barvami. To ho příliš vyčerpávalo a ubíralo mu sil, proto se začal učit knihařem. Navštěvoval večerní malířské kursy a byl přijat ke studiu na Uměleckoprůmyslové škole. I tady zjistil, že to není nic pro něj, nebavilo ho učit se, navštěvovat přednášky, raději kreslil, proto po půl roce ze školy odešel. Začal ilustrovat knížky pro děti, jeho kresbičky se objevují v časopisech. Poté, co vytvořil obálku ke knize Osudy dobrého vojáka Švejka, začal být slavným a uznávaným umělcem. Vytvořil záhlaví dětského časopisu Mateřídouška, pohlednice s jeho kresbami se neustále prodávají a jsou velice oblíbené. Josef Lada se oženil a narodily se mu dvě dcery Eva a Alena. Jako všechny děti, měly i ony rády pohádky. Josef Lada jim každý večer pohádky vyprávěl, a jen ty, které měly šťastný konec, aby se holčičky v noci nebály. Začal jim vyprávět i historky ze svého dětství, které se dívenkám moc líbily. Musel tak vymýšlet další a další pokračování. Vzniko tak povídání o kocouru Mikešovi.

6 Mezi další knihy Josefa Lady patří: O chytré kmotře lišce: vyprávění o lišce, která chodila vzpřímeně, nosila klobouk s perem a mysliveckou kazajku, hůl a flintu přes rameno. Žila ve staré hájovně „U tří dubů“. Byla velmi mazaná a chytrá, ale na druhou stranu pomáhala zvířátkům. Měla moc ráda rodinu hajného Vobinušky, hlavně jejich děti Růženku a Jeníka. Bubáci a hastrmani: kouzelné vyprávění o hastrmanu Brčálovi a strašidlu Mulisákovi a o jejich dětech Pulci a Bubáčkovi. Humorné příběhy se odehrávají v okolí Hrusic. Pulec a Bubáček zažívají různá dobrodružství s dětmi z vesnice, která byla u Syslovského lesa, ve kterém žili. Bubáček se měl učit strašit, jenže se hrozně bál, ale nakonec se stal nejlepším bubákem. A Pulec? Ten se učil šít boty. Mikeš: nejznámější kniha Josefa Lady vůbec. Vypráví o černém kocourku Mikešovi, který uměl mluvit. Žil v Hrusicích, v domku s babičkou, Pepíkem a zvířecími kamarády kozlem Bobešem a čuníkem Pašíkem, které taky naučil mluvit. Josef Lada zde popisuje své dětství. Ladův veselý přírodopis, Ladovy veselé učebnice (Ptáci, Brouci a hmyz), Říkadla našeho Kadla patří mezi další oblíbené knížky dětí. Hravou formou přibližují – říkadly přibližují dětem zvířata a jejich svět.

7 TEST NA ZÁVĚR… Josef Lada pochází: ze sedmi dětí ze čtyř dětí
z pěti dětí

8 2. Jak se jmenuje vesnice, kde Josef Lada vyrůstal?
Malenice Kraslice Hrusice

9 3. Josef Lada NENAPSAL knihu o:
kocourkovi Mikešovi chytré kmotře lišce dětech z Bullerbynu

10 4. Kocourek, kterého měli babička s Pepíkem místo Mikeše byl:
Nácíček Klacíček Kulíšek

11 5. Mikešovi kamarádi byli:
pes Filipes a kocour Mourek prasátko Pašík a kozel Bobeš Tom a Jerry

12 6. Josef Lada napsal „strašidláckou“ knihu:
Vodníci a uličníci Hastrmani a strašidláci Bubáci a hastrmani

13 7. Tatínek Josefa Lady byl:
švec pekař malíř

14 8. Josef Lada vytvořil záhlaví dětského časopisu:
Sluníčko Méďa Pusík Mateřídouška

15 Zpracovala: Barbora Javorková, Dětské oddělení, Karviná – Mizerov
Použité zdroje: cs.wikipedia.org, Kronika mého života / Josef Lada ; Ilustr. J.Lady. - 5.vyd., v Československý spisovatel 3.vyd. - Praha : Československý spisovatel , s., obr.příl Lada, Josef Mikeš : [díl první a druhý] / [napsal a nakreslil] Josef Lada vyd. (v Albatrosu 9. přeprac. s barev. il.). - Praha : Albatros, s.


Stáhnout ppt "JOSEF LADA Jedna z nejznámějších osobností české literatury"

Podobné prezentace


Reklamy Google