Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová)"— Transkript prezentace:

1 U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová)
Olbram Zoubek sochař U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová)

2 Olbram Zoubek se narodil 21. dubna 1926 v Praze
Olbram Zoubek se narodil 21. dubna 1926 v Praze. Křestní jméno Olbram mu vybrali rodiče podle novely o biskupovi z pražského rodu Olbramů Vystudoval reálku na Žižkově. V letech 1944 až 1945 byl totálně nasazen v továrně na Letné. V květnových dnech se zúčastnil Pražského povstání. Po válce absolvoval roční kamenosochařskou praxi u Otakara Velínského. V letech studoval na VŠUP v Praze v ateliéru Josefa Wagnera. Specializoval se na renesanční  sgrafito a kamennou plastiku. V roce 1946 měl spolu se spolužáky VŠUP první výstavu.

3 V padesátých letech restauroval sochy ve Vrtbovské zahradě, sgrafita míčovny Pražského hradu a Matyášovu bránu. Pracoval také na restaurování soch a sgrafit v Opavě, Kuníně, Valašském Meziříčí, Opavě, Fulneku, Třebíči, Ratajích a mnoha dalších českých městech. Stává se členem Ústředního svazu československých výtvarných umělců a v roce 1958 spolu se svou manželkou Evou i členem sdružení Trasa až do jejího zániku v roce 1970.

4 Do povědomí veřejnosti se Olbram Zoubek dostal posmrtnou maskou Jana Palacha v roce Sochař je také autorem Palachova náhrobku na Olšanském hřbitově. Vytvořil také sochu k uctění Jana Palacha nebo bustu Jana Zajíce.

5 Od začátku sedmdesátých let mu komunistický režim zakázal vystavovat
Od začátku sedmdesátých let mu komunistický režim zakázal vystavovat. Proto opět pracoval jako restaurátor.

6 U kostela Českobratrské církve evangelické na Smíchově byl v roce 2010 odhalen památník a pamětní deska k 60. výročí popravy JUDr. Milady Horákové.

7 Na Vyšehradském hřbitově jsou čtyři díla Olbrama Zoubka
Na Vyšehradském hřbitově jsou čtyři díla Olbrama Zoubka. První je dívčí socha na hrobě herce Vlastimila Fišara. Na hrobě technika a ekologa Josefa Vavrouška je umístěno bronzové ženské torzo.

8 Pro herce Realistického a Národního divadlo Jiřího Adamíru vytvořil Olbram Zoubek stélu Smutek.
Variace na téma Smutek je použita i na náhrobku Františka Záruby

9 V roce 2002 byl na úpatí Petřína nainstalován pomník Pomník obětem komunismu, který autor vytvořil ve spolupráci s architekty Janem Kerelem a Zdeňkem Hölzelem.

10 Po sametové revoluci se Olbram Zoubek prosadil jako žádný jiný český sochař a typické vzezření jeho soch vstoupilo do široké známosti. Zoubkovo dílo je zastoupeno v Alšově jihočeské galerii v Hluboké na Vltavou, Muzeu umění Olomouc, Národní galerii v Praze, Museu Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových, Moravské galerii v Brně, v řadě regionálních a soukromých sbírkách v České republice i v zahraničí (např. v Ribble Valley v Anglii je kolekce třiceti převážně bronzových soch).

11 Největší soubor jeho prací je v majetku Města Litomyšle a je vystaven ve stálé expozici ve sklepení litomyšlského zámku. Nejnovější výstava se bude konat v Městském muzeu a galerii v Lomnici nad Popelkou od do Autor bude své výstavy sám instalovat a zúčastní se jejich zahájení.


Stáhnout ppt "U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová)"

Podobné prezentace


Reklamy Google