Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŠABLONA: 3/II Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura PRO ROČNÍK: NÁZEV MATERIÁLU: Helena Zmatlíková ČÍSLO MATERIÁLU: 11 DATUM: JMÉNO AUTORA: Mgr. Kateřina Novotná

2 19.listopadu 1923, Praha — 4.dubna 2005
Helena Zmatlíková 19.listopadu 1923, Praha — 4.dubna 2005

3

4 Studia a zaměstnání: Studovala nejprve na soukromé Ukrajinské akademii Grigorije Musatova, později přešla na Rotterovu školu kresby a propagační grafiky. Své studium dokončila v roce 1942 ve škole volné a užitné grafiky, knižního a reklamního umění Officina Pragensis. Po studiích nejprve pracovala v ateliéru Melantrich. Později byla několik let na volné noze a nakonec zakotvila jako ilustrátorka v nakladatelství Albatros.

5 Zajímavosti: Už od dětství moc ráda malovala a ve škole často nedávala pozor, protože si celé hodiny pod lavicí kreslila. Tatínek jí jednoho dne řekl: „Musíš se naučit něco, čím se vždycky dokážeš uživit.“ Tak šla nejdříve do učení na švadlenu, což ji nebavilo, a tak jí tatínek zaplatil kurzy kreslení. Helena Zmatlíková se knižní ilustraci nevěnovala hned od počátků. Snažila se prosadit kreslením komiksů, dělala i návrhy kabelek či plakátů. Ilustrace však nakonec zvítězila. Mezi její záliby kromě kreslení patřila literatura, film a divadlo. Ráda plavala, lyžovala a cestovala - během studií viděla prakticky celou Evropu.

6 ILUSTRACE Za svůj život se podílela na ilustrování celkem knih, čímž se zařadila mezi deset nejčastěji vydávaných českých ilustrátorů 20. století. Sama výtvarnice říkala, že svoje knihy ani nespočítá. Knihy s jejími kresbami vycházely po celém světě a sklízely úspěchy na renomovaných veletrzích od Chicaga přes Frankfurtu po Jeruzalém.

7 Ilustrace Heleny Zmatlíkové děti provázejí už od nejútlejšího věku, od prvního leporela (Hrajte si s námi, Paleček, Vařila myšička kašičku).

8 Mezi její nejzdařilejší obrázky patří ty ze Slabikáře, který vytvořila za spolupráce s básníkem Jiřím Žáčkem, nebo ty z učebnice Moje první čítanka.

9 A kdo by neznal knihy jako Z deníku kocoura Modroočka, Děti z Bullerbynu, O letadélku Káněti.

10 Knihy, které ilustrovala, byly překládány do mnoha jazyků a vycházely v zahraničí i s původními ilustracemi. Nejčastěji vycházejí díla Heleny Zmatlíkové v Japonsku, především v tokijském nakladatelství Fukuinkan Shoten, které již třicet let vydává například leporelo E. Petišky O jabloňce, ale třeba i Honzíkovu cestu, Vařila myšička a další tituly. Její dílo je v Japonsku opravdu známé.

11 Přehled všech knih ilustrovaných Helenou Zmatlíkovou naleznete na:
Helena Zamtlíková pracovala i na animovaných filmech, například na večerníčku Domeček u tří koťátek. Klikni na obrázek a vyber si díl, který chceš vidět.

12 Významná ocenění ceny za nejkrásnější knihy: 1957, 2x 1958, 1992
1958 spoluúčast na Světové výstavě Brusel – zlatá medaile 1968 cena Zorničky 1971 cena nakladatelství Albatros 1972 cena za dětskou kulturu Tokio 1975, 1977, 1978 cena Marie Majerové 1979 cena dětského diváka Paví pero – Bezručova Opava 1992 cena Nejlepší učebnice roku

13 Více informací o životě a díle Heleny Zmatlíkové se dozvíte ze stránek nakladatelství Artur.
Představiteli tohoto nakladatelství jsou Ivan Zmatlík a MgA. Helena Zmatlíková, syn a vnučka známé ilustrátorky.

14 Zdroj informací: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < zmatlikova_ >. DVOŘÁČEK, Marek. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < /vytvarne-umeni.aspx?c=A050404_105346_vytvarneum_kot>. AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <

15 Použité obrázky: DVOŘÁČEK, Marek. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < umeni.aspx?c=A050404_105346_vytvarneum_kot>. HUMPÁLOVÁ, Zuzana. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < citanka-9>. BŘEZINOVÁ, Ivona. revue-richard.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov"

Podobné prezentace


Reklamy Google