Doping Michael Vojtášek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám   Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/   Název projektu:
Advertisements

Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Německo Jarmila Kovářová. Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357.
NEUTRALIZACE.
Svět techniky a já Lucie Šamárková. Obrázky nejrůznější techniky.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jan Kvapil a Michal Bureš
VY_ 32_INOVACE_PC.17 Vzdělávací oblast-obor-tém. okruh Informační a komunikační technologie Informatika - teorie Název materiáluTest PC teorie AnotaceOrientace.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Potravinové doplňky v současném sportu
Znaky demokracie. Pod zkratkou Do - Dočasnost Do - Dočasnost Ko – Kontrola Ko – Kontrola Ro - Rovnost Ro - Rovnost Vo - Volby Vo - Volby Vě - Většina.
VY_32_INOVACE_TMM24360ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Přírodní látky - systematizace a opakování
Voda Kocmichová, Lukášová.
Doping.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
William Golding Pán much
SMĚRNICE pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR PhDr. Jaroslav Nekola Antidopingový výbor České republiky.
Doba bronzová a železná
Metodický list Se sportem je pojem fair play nerozlučně spjat. Patří k základním kamenům výchovy sportovců všech výkonnostních úrovní a každého věku.
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Elefantiáza (sloní noha)
Doping ve sportu David Keňa 9.A 2011/12.
UMĚNÍ A VZDĚLANOST starověkého ŘECKA – zápis do obrysu chrámu
Průběh dopingové zkoušky Nejčastější využívané dopingové látky
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Doping- látky zakázané
Sociální deviace a patologie
Dopingová kontrola Mgr. Jan Zimmer 15. března 2005, FSpS MU.
VY_32_INOVACE_12 - Závislosti
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Rychlost měření a výpočty 7. třída Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: 12. září 2012 EU – peníze školám CZ.1.07/1.4.00/
DOPING Něco málo na úvod
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
VY_32_INOVACE_PSYPS10360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jaroslav Hašek
Rychlost měření a výpočty Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: září 2012 EU – peníze školám CZ.1.07/1.4.00/
Počítač a příslušenství
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
CHEMIE ATOM.
Antidopingová politika 15. Března 2005 FSpS MU, Brno PhDr
DOPING.
Houby – opakování 8. třída
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Bugatti Veyron Valérie Grodová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Doping ve sportu Mirka Kozáková.
Doping ve sportu Jindřiška Jelínková Lucie Coufalová.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Autodestruktivní závislosti - doping
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Jan Petržela 2017 Antidoping Co je potřeba vědět.
Antidopingová politika 15. Března 2005 FSpS MU, Brno PhDr
Mgr. Jan Zimmer 15. března 2005, FSpS MU
Zakázané látky Fyziologie sportu Doplňky stravy Dopingové metody 1000
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Doping Michael Vojtášek

Doping Jako doping se ve sportu označuje používání pravidly zakázaných podpůrných látek a prostředků. Jejich efektem je zlepšení výkonu, snížení únavy nebo pocitu únavy a povzbuzování k dalším výkonům.

Doping Doping se vyskytoval již od starověku (např. gladiátoři používali směs medu a alkoholu). Ve vrcholných sportovních soutěžích je intenzívně sledován od poslední čtvrtiny 20. století a bývá pravidelně příčinou řady skandálů.

Doping Kvůli možnému dopingu jsou vrcholoví sportovci povinni ihned po skončení soutěží odevzdávat vzorky moči k analýze, případný pozitivní výsledek testu vede zpravidla k diskvalifikaci sportovce ze soutěže a k odebrání medaile a jiných ocenění.

Zákazy Mezinárodní olympijský výbor a lékařská komise zakazují: podávání látek, které patří do zakázaných skupin: stimulancia narkotika anabolické steroidy diuretika peptidy a glykoproteinové hormony užití dalších dopingových metod: krevní doping farmakologické, chemické a fyzikální manipulace

Doping Dále jsou definovány látky a skupiny látek, které podléhají jistým omezením (alkohol, cannabinoidy, lokální anestetika, kortikosteroidy a beta-blokátory). Při nemoci je možno léčit léky, které obsahují dopingové látky, ale sportovec nesmí začít trénovat nebo dokonce nesmí nastoupit na závod, dokud látka z těla nezmizí. U anabolických steroidů, hormonů a diuretik může jejich užívání dopingový komisař kontrolovat po celý rok.

Obrázky

Zdroj Text : http://cs.wikipedia.org/wiki/Doping Obrázky : http://im.sport.cz/396/13966-article-tqpcf.jpg http://cbogh.files.wordpress.com/2007/07/doping.jpg http://www.peterkuper.com/health/steroid.JPG http://www.bicycle.net/wp-content/uploads/2007/04/no-doping.jpg http://www.maksimalno.com/slike/sport/doping.jpg http://bp2.blogger.com/_DimeX-nxhCI/RyLyKU89hZI/AAAAAAAAA1Q/iXu0UciAlOQ/s400/doping.jpg http://www.wissenschaft-online.de/sixcms/media.php/591/04dopingJensgoetzke_0214.jpg http://www.sf.tv/webtool/data/pics/sporteventstdf06artikel/rad_doping_samstag_szq.jpg

Můj názor… Myslím jsi, že braní dopingu kvůli vitězství v dnešní době nemá smysl.Dnes již existuje mnoho metod jak doping v těle osoby nalézt, a tak braním dopingu je jasné, že budete diskvalifikování z disciplíny, nebo hůř ze světa sportu.

Autor: Michael Vojtášek Použité programy: MS PowerPoint, IE Informace: viz. Zdroj Konec