Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:"— Transkript prezentace:

1 Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník: 3. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Mgr. René Brauner Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: červen 2013

2 Metodický list -Popsat, jak komprimace funguje -Vysvětlit pojmy mp3, mp4, avi, jpg -Seznámit se s historií formátu mp3 -Doložit rozdíl mezi ztrátovou a bezeztrátovou kompresí -Zadané úkoly splnit teoreticky (odpovědět na otázky) i prakticky (hledat na internetu)

3 Komprimace dat (též komprese dat) zmenšování objemu počítačových dat podmínkou je zachování informací, které jsou v datech obsažené výhody:potřeba menšího místa k uložení menší datový tok při přenosu * Víte, že mobilní telefon komprimuje Váš hovor při přenosu v síti GSM? obr. 1

4 Otázky a úkoly 1.zjistěte, jak se komprimace provádí 2.dají se komprimované soubory ještě dále komprimovat? 3.co znamená zkratka ZIP, RAR?

5 Komprimace ztrátová komprimovaný soubor je daleko menší než původní některé informace se ztrácejí – při dekompresi nelze ztracené informace obnovit např. u zvuku se některé frenkvence mohou vypustit, protože lidský sluch je stejně nevnímá užívá se hlavně pro:obraz (mpg, avi, mp4, jpg) zvuk (mp3, flac, wmv)

6 Otázky a úkoly 1.zjistěte, co znamená pojem KODEK a jak vznikl 2.je současné digitální tv vysílání komprimované? 3.jaká je historie empétrojek (mp3)? 4.jak je možné, že se původní CD o velikosti 700 MB vejde po kompresi do mp3 do souboru o velikosti 70 MB

7 Komprimace bezeztrátová komprimovaný soubor je daleko menší než původní žádné informace se při kompresi neztrácejí při dekompresi přesně zrekonstruujeme původní data ztráta informací by byla nežádoucí např. u textu často se užívá tzv. ZAZIPOVÁNÍ (užití formátu zip, navrženého P. Katzem)

8 Otázky a úkoly 1.lze soubor ve windows „zazipovat“, i když jste neinstalovali žádný software pro kompresi? 2.jaké kompresní formáty a software znáš? 3.lze rozbalit soubor zip i v OS linux? 4.u kterých typů souborů je nutné užívat bezeztrátovou kompresi?

9 Citace zdrojů WIKIPEDIA. komprimace [online]. [cit. 20.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Komprese_dat Obrázky: obr.1 - BRAUNER, René. ironpaper [online]. [cit. 20.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ironpaper.com/current/wp- content/uploads/2012/10/How-To-Zip-A-File.gif


Stáhnout ppt "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:"

Podobné prezentace


Reklamy Google