Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C12 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C12 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C12 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen 2014 Ročník/věková kategorie 4. ročník Vyučovací předmět Aplikační software Klíčová slova Kodeky Anotace Cíl: studenti zvládají význam kodeků a jednotlivé rozdíly mezi nimi Prezentace k výkladu o kodecích

2 Ing. Jiří Kalousek

3 Kodeky Video kodek je počítačový program nebo hardwarové zařízení, které kóduje a dekóduje video do/z určitého formátu, zpravidla za účelem zmenšení objemu dat. Dělení bez komprese – nedochází ke ztrátě kvality s kompresí ztrátové při kompresi jsou některé informace nenávratně ztraceny. Používá se tak, kde jsou možné ztráty tolerovat a zmenší se velikost souboru. Používá se tam, kde si toho člověk ani nevšimne. MP3,WMA bezztrátové

4 Druhy kodeků MPEG1 MPEG2 MPEG4 DivX XviD

5 MPEG1 (Motion Pictures Experts Group) Vznikl na začátku 90. let Pracuje s nízkým rozlišením (352x288) při rychlosti 25 snímků za sekundu a konstantním datovým tokem (určuje kvalitu převodu obrazu – ovlivňuje počet vzorků za vteřinu (1500bit/s). MPEG používá pro kompresi tří druhy snímků I, B a P.

6 MPEG1 - Princip I snímky (vše co zůstává stejné (krajina)) základním kamenem ostatních snímků. (klíčový-dopočítává se z nich) různé části snímku se mohou komprimovat různým stupněm komprese. I snímek má největší velikost. Po I snímku, většinou následuje P snímek, který se komprimuje pomocí předešlých I nebo P snímků. B snímky se dopočítávají z I nebo P snímků a mají nejmenší velikost na disku.

7 MPEG2 základní formát pro video na DVD - 720x576pixelů (PAL) podporuje proměnný datový tok - komprese není na všech místech stejná vyšší kvalita obrazu vyšší zatížení procesoru při přehrávání se nehodí pro střih ze stejného důvodu jako MPEG1 např. u kamer(HDD,DVD) musíme převádět, abychom mohli stříhat

8 MPEG4 vytvořen pro vysokou kompresi - používal se pro šíření videa po pomalých linkách (kvalita šla trošku stranou), rozlišení taky 720x576 Na principech MPEG4 je postaven i formát ASF umožňuje proměnný datový tok Nejedná se o přesnou definici komprese a komprimačních a logaritmů, ale pouze o množinu parametrů a vlastností, které musí kompresor splňovat, aby byl MPEG-4 kompatibilní. Různé implementace si vždy vybírají z definice MPEG-4 vždy jen to, co se jim hodí jedna se o uzavřený formát (mohli jsme přehrát, ale ne do něj ukládat-jedině za peníze)

9 DivX a XviD DivXu o kodek kompatibilní s MPEG- 4 a implementuje mnoho jeho vlastností. XviD - Open-Source projekt podílí se na jeho vývoji programátoři z celého světa. Odvozen od DivX (potažmo od MPEG4)

10

11 Zdroje informací TRUDEF Intra Frame | TMMI - TRUDEF Better pictures. Smaller files. [online][cit. 2014-4-1]. Dostupný z WWW: http://www.tmmi.us/?q=trudef-intraframehttp://www.tmmi.us/?q=trudef-intraframe Vlastní příklady a materiály

12 Ing. Jiří Kalousek OA Ostrava-Poruba


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C12 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen."

Podobné prezentace


Reklamy Google