Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový."— Transkript prezentace:

1

2 Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový nebo rastrový (bitmapový) typ.  Digitální zvuk používá digitální signál na zvukovou reprodukci, což zahrnuje analogový - digitální a digitální - analogový převod, uskladnění a přenos informací

3 Komprese multimediálních souborů  zmenšení datového toku nebo zmenšení potřeby zdrojů při ukládání informací.Obecně se jedná o snahu zmenšit velikost datových souborů, což je výhodné např. pro jejich archivaci nebo při přenosu přes síť s omezenou rychlostí (snížení doby nutné pro přenos).Dělí se na ztrátovou a bezeztrátovou.

4 Kodek  zařízení nebo počítačový program, který dokáže transformovat datový proud (stream) nebo signál. Kodeky ukládají data do zakódované formy (většinou za účelem přenosu, uchovávání nebo šifrování), ale častěji se používají naopak pro obnovení přesně nebo přibližně původní formy dat vhodné pro zobrazování, případně jinou manipulaci. Nejznámějšími kodeky jsou DivX a Xvid.  Pojem kodek je obyčejně nesprávně zaměňován za formáty audia a videa (MPEG-3,MPEG-4,...) kodéry a dekodéry (x 264 – kodér pro formát H.264) nebo kontejnery (AVI,MOV, Matroska,...)  Kodeky lze stáhnout nejčastěji ve formě balíků (např. Kodek CZ 0.16) a jejich instalace umožňuje spouštět nejrůznější formáty audia a videa prakticky v libovolném přehrávači.

5 Základní formáty zvukových souborů  Audio CD - je nejstarším formátem CD. Pro záznam zvuku na audio CD se používá vzorkovací frekvence 44,1 kHz a 16bitový stereofonní záznam bez komprese  WAV - přestože je možné ukládat do WAV souboru zvuk komprimovaně, většinou se používá nekomprimovaný zvuk v lineární pulzně kódové modulaci (PCM). Stejným způsobem je uložen zvuk na Audio CD, což umožňuje snadný převod mezi těmito formáty. Protože PCM je bezeztrátový formát, používá se nejčastěji WAV právě při zpracování zvuku.Velikost WAV souboru je omezena na 4 GB.

6  MP3 - (MPEG-1 nebo MPEG-2 Audio Layer III) je formát ztrátové komprese zvukových souborů, založený na kompresním algoritmu MPEG (Motion Picture Experts Group). Při zachování poměrně vysoké kvality umožňuje zmenšit velikost hudebních souborů v CD kvalitě přibližně na desetinu, u mluveného slova však dává výrazně horší výsledky.  WMA - je komprimovaný zvukový formát vyvinutý jako součást Windows Media a byl původně určen jako náhrada za MP3.Dnes je kvalita zvuku WMA velmi slušná, dosahuje téměř ke špičce. Známým problémem je příliš časté ořezávání vyšších frekvencí při nižších datových tocích. Zato však WMA neobsahuje ani při nižších datových tocích tolik artefaktů jako konkurence.  MIDI - je mezinárodní standard používaný v hudebním průmyslu jako elektronický komunikační protokol, který dovoluje hudebním nástrojům, počítačům i dalším přístrojům komunikovat v reálném čase prostřednictvím definovaného sériového rozhraní.

7 Základní formáty videosouborů  AVI - je multimediální kontejner, uvedený firmou Microsoft. Funguje jako multimediální kontejner, který obsahuje jednu nebo více datových stop. Každá stopa ukládá jeden typ dat: zvuk, video, efekty či text (pro zobrazení titulků) a také obsahuje digitálně zakódovaný mediální tok (zakódován pomocí specifického kodeku). Je považován za zastaralý formát se značnými nedostatky, které zvětšují velikost souboru víc, než je nezbytné. Navzdory limitujícím faktorům a dostupnosti nových, modernějších multimediálních kontejnerů zůstává AVI populární mezi komunitou sdílející data díky vysoké kompatibilitě s existujícími programy pro přehrávání videa a jeho editaci.

8  Mp4 - Je to moderní a otevřená alternativa k zastaralému AVI kontejneru. Oproti AVI může MP4 obsahovat menu, více titulků i zvukových stop a dokonce i 3D objekty. Umožňuje také bezproblémové streamování videa.  DivX - je značka produktů vytvořených společností DivX, Inc. včetně obrazového kodeku kompatibilního se standardem MPEG- 4. Tento kodek se díky své schopnosti kvalitní komprese filmů na výrazně menší velikost velice často používá pro nelegální šíření filmů chráněných autorskými právy. Typický celovečerní film zabírá na DVD asi 4,7 GB. DivX umožnil takový film zkomprimovat na cca 700 megabytů při relativně akceptovatelné ztrátě kvality.  DV - je formát pro nahrávání a přehrávání digitálního videa s nekomprimovaným zvukem.Používá se u videokamer,především pak ve filmovém průmyslu díky levnému a vysoce kvalitnímu obrazu.

9 Přehrávání multimediálních souborů  Internet: Např. youtube.com, stream,cz On-line přehrávání na internetu bez stažení do počítače; legální Nutné stažení ovladačů  Počítač Windows Media Player, Media Player Classic, atd. Programy nainstalované v PC

10 Získávání multimediálních souborů  Legálně: Koupí, nezpoplatněným půjčením, zapůjčením v autorizované půjčovně, stažení za poplatek Dnes příliš nepoužívané  Nelegálně: Nejrozšířenější Stahování na internetu

11 Převod  Pomocí různých programů Např. Windows Media Player, FileFormat, Converter


Stáhnout ppt "Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový."

Podobné prezentace


Reklamy Google