Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) "— Transkript prezentace:

1 psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 

2 Základní informace  je chemická látka působící na nervovou soustavu, kde mění mozkové funkce a způsobuje dočasné změny ve vnímání, náladě, vědomí a chování. Pojem droga sám o sobě označuje usušené části rostlin či živočichů používané v lékařství.

3 Pusobení Protože psychotropní drogy působí subjektivní změny v náladě a vědomí, jež mohou být příjemné nebo výhodné, je mnoho z nich návykových Časté užívaní psychotropních látek může vést ke vzniku fyzické či psychické závislosti Léčba závislosti je pak kombinací psychoterapie, skupinových sezení a jiných psychoaktivních látek, jež má vést ke zlomení závislosti.

4 Užívání Psychotropní drogy jsou užívány lidmi z mnoha rozdílných důvodů. K těm patří např. napomáhat náboženským praktikám, prozkoumat své vlastní já, změnit náladu, léčit nemoc, uniknout nudě a beznaději, podpořit a zlepšit sociální interakci, zlepšit smyslovou zkušenost a rozkoš, stimulovat uměleckou kreativitu a výkon, zlepšit fyzický výkon, zařadit se mezi vrstevníky

5 Legalita Držení a užívání některých psychoaktivních látek bez lékařského předpisu je ve většině zemí trestné Míra perzekuce výrobců a distributorů, případně uživatelů drog se však v jednotlivých zemích výrazně liší Zejména v euroamerickém světě probíhají zhruba už od začátku 21. století intenzivní veřejné diskuze na toto téma

6 Nebezpečnost, řazení Do kategorie měkkých drog bývá řazena především marihuana a kofein. Někdy k nim bývají řazeny i psychedelika jako LSD či peyotl, především však psilocybinové houby Alkohol je považován za tvrdou drogu. Vyvolává fyzickou závislost, má smrtelný abstinenční syndrom a přímo poškozuje buňky. Mezi další velmi škodlivé drogy patří heroin, crack a pervitin.


Stáhnout ppt "Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) "

Podobné prezentace


Reklamy Google