Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám   Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883   Název projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám   Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883   Název projektu:"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám   Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883   Název projektu: Rozvoj vzdělanosti   Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 6.9. 2012 Autor: Mgr. Barbora Boudová Určeno pro předmět: Teorie masáží Tematická oblast: Úvod do problematiky masáží   Obor vzdělání: Masér sportovní a rekondiční ( 69-41-L/02) 2. ročník Název výukového materiálu: Historie masáží ve starověku   Popis využití: výukový materiál s využitím dataprojektoru a notebooku k prohlubování a upevňování učiva   Čas: 30 minut

2 Původ slova masáž  Název pravděpodobně pochází z řeckého slova massé, což znamená mačkati, hnísti. Slovní kmen ovšem nacházíme i v jiných jazycích např. ve francouzském masser, hebrejském mašeš, v arabském mas, v latinském massa a v sanskrtu makch. Význam tohoto slova zůstává ve všech jazycích podobný – tříti, mazati.

3 Úkol  S pomocí internetu zjistěte, kde byly zaznamenány ve starověku první písemné zmínky o léčebné masáži

4 Řešení úkolu  První písemné zmínky pochází ze starověkého Egypta.  Masáž, jako léčebný prostředek, je zaznamenána např. v Ebersově papyru, který je mnohými badateli datován až do doby 5000 let před n. l.

5 Úkol  Najděte, jak aplikovali principy masáže ve starověké Číně

6 Řešení úkolu - Čína  V Číně je popsána metodika tepání hrudníku ve spojení s velmi propracovanou dechovou gymnastikou, vzniká zde první vysoká škola lékařská na světě, kde byla masáž dokonce jedním z předmětů. V mnoha rodinách přetrvává ranní zdravotní masáž našlapáváním. Častým jevem jsou také pouliční maséři zvaní anmas a lékaři taosse, kteří uplatňují tyto techniky při léčbě různých onemocnění.

7 Masáž ve starověkém Řecku  První zemí, kde byla masáž zahrnuta do tělesné výchovy a sportu bylo Řecko  Byla velmi hojně používána před sportovními zápasy, což naznačuje jakýsi prvotní druh masáže přípravné, nebo masáže před sportovním výkonem, tzv. pohotovostní.  Tato civilizace již znala vliv těchto technik na krevní oběh, nespavost, hojení následků poranění atd.

8 Úkol  S pomocí internetu a odborné literatury zjistěte, jakým způsobem se na rozvoji masáže podíleli řečtí a římští lékaři.  Uveďte nejznámější z nich a popište jejich přínos pro Pro rozvoj masérství.

9 Řešení úkolu  Asklepiades - doporučoval masáž jako jeden ze základních zdravotních prostředků, rozdělil ji na suchou a s tukem (olejem), dále pak podle druhu trvání na krátkodobou a dlouhodobou. Zavedl také zcela nový hmat – chvění  Claudius Galenus – zařadil masáž jako součást tréninkové přípravy gladiátorů, rozeznával masáž přípravnou (frictio), která obsahovala tření a hnětení. Dbal také na intenzitu hmatů – ze začátku lehké, později se přidávalo na síle. Po zápasech následovala masáž k odstranění únavy (tzv. apoterapeutická).

10 Odkazy  Obrázek ke snímku č.3  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Yin_yang.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Yin_yang.svg  Staženo z internetu dne 3. 9. 2012,4, 00 hod.  Obrázek ke snímku č.5  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chinaimg.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chinaimg.png  Staženo z internetu dne 3. 9. 2012, 4, 10 hod.  Obrázek ke snímku č.8  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Galen_detail.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Galen_detail.jpg  Staženo z internetu dne 3. 9. 2012, 4, 15 hod.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám   Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883   Název projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google