Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 3. 1. 2013 Autor: Mgr. Barbora Boudová Určeno pro předmět: Teorie masáží Tematická oblast: Klasická a sportovní masáž Obor vzdělání: Masér sportovní a rekondiční ( 69-41-L/02) 2. ročník Název výukového materiálu: Způsob provedení a délka klasické masáže Popis využití: výukový materiál s využitím dataprojektoru a notebooku k prohlubování a upevňování učiva Čas: 30 minut

2 Úkol Zapřemýšlejte, na čem závisí doba trvání lokální masáže. Jednotlivé návrhy zachycuje pedagogy na tabuli a nakonec stanoví společně s žáky správnou definici. Zapřemýšlejte, na čem závisí doba trvání lokální masáže. Jednotlivé návrhy zachycuje pedagogy na tabuli a nakonec stanoví společně s žáky správnou definici.

3 Řešení úkolu Doba trvání masáže závisí na věku, tělesné konstituci, množství změn nakůži a podkožním vazivu ve svalech klienta Doba trvání masáže závisí na věku, tělesné konstituci, množství změn na kůži a podkožním vazivu ve svalech klienta Celkové rozpětí 10 minut se počítá na: Celkové rozpětí 10 minut se počítá na: Částečnou masáž jednoho kloubu končetiny, Částečnou masáž jednoho kloubu končetiny, Sestavu v oblasti šíje, Sestavu v oblasti šíje, Sestavu pro břicho Sestavu pro břicho Sestavu pro hrudník Sestavu pro hrudník

4 Doba trvání částečné a celkové masáže Časové rozpětí 15 minut se počítá na: Časové rozpětí 15 minut se počítá na: Dorzální sestavu Dorzální sestavu Masáž tváře Masáž tváře Celková masáž trvá 60 minut bez sestavy pro hlavu a hrudník. Citlivé a starší klienty, popř. děti masírujeme kratší dobu a postupně dávkování zvyšujeme Celková masáž trvá 60 minut bez sestavy pro hlavu a hrudník. Citlivé a starší klienty, popř. děti masírujeme kratší dobu a postupně dávkování zvyšujeme

5 Úkol – zamyslete se jak často by se měla provádět celková masáž

6 Řešení úkolu Celková masáž se doporučuje maximálně 2krát týdně Celková masáž se doporučuje maximálně 2krát týdně Částečnou masáž lze provádět denně Částečnou masáž lze provádět denně Nejvhodnější čas je dopoledne a odpoledne Nejvhodnější čas je dopoledne a odpoledne Vždy ale nejméně tři hodiny po jídle. Vždy ale nejméně tři hodiny po jídle.

7 Všeobecné zásady klasické masáže Při klasické masáži dodržujeme směr, pořadí a sled masážních hmatů. Směr masážních hmatů ovlivňuje správný účinek masáže a vykonává se ve směru toku žilní krve a lymfy.Masírujeme směrem k srdci. Při klasické masáži dodržujeme směr, pořadí a sled masážních hmatů. Směr masážních hmatů ovlivňuje správný účinek masáže a vykonává se ve směru toku žilní krve a lymfy.Masírujeme směrem k srdci. Masáž končetin se začíná na prstech a jednotlivé hmaty směřují k pletencům horních a dolních končetin. Masáž končetin se začíná na prstech a jednotlivé hmaty směřují k pletencům horních a dolních končetin. Na hrudníku a zádech žíly směřují pásovitě, proto hmaty provádíme příčně a podélně na osu trupu. Na hrudníku a zádech žíly směřují pásovitě, proto hmaty provádíme příčně a podélně na osu trupu.

8 Všeobecné zásady klasické masáže Na břiše sleduje masáž směr peristaltiky střev. Začíná v oblasti pravého třísla, obloukem nahoru pod pravé podžebří, k levému podžebří a dolů k levému tříslu, tj. ve směru hodinových ručiček Na břiše sleduje masáž směr peristaltiky střev. Začíná v oblasti pravého třísla, obloukem nahoru pod pravé podžebří, k levému podžebří a dolů k levému tříslu, tj. ve směru hodinových ručiček

9 Úkol Zamyslete se nad teoretickým pořadím masáže, své názory pište ve trojicích na papír. Zamyslete se nad teoretickým pořadím masáže, své názory pište ve trojicích na papír.

10 Řešení úkolu Masáž začíná třením, aby se prokrvily tkáně. Současně se nanáší masážní prostředek, kterým se potře celá masírovaná plocha těla Masáž začíná třením, aby se prokrvily tkáně. Současně se nanáší masážní prostředek, kterým se potře celá masírovaná plocha těla Masážní prostředek se dále nanáší podle potřeby, a proto se tření vkládá mezi další hmaty Masážní prostředek se dále nanáší podle potřeby, a proto se tření vkládá mezi další hmaty Hmaty na sebe plynule navazují a pravidelně se střídají namáhavější s lehčími (sedativní nebo stimulační efekt) Hmaty na sebe plynule navazují a pravidelně se střídají namáhavější s lehčími (sedativní nebo stimulační efekt)

11 Odkazy Obrázek č. 1 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/com mons/thumb/9/9c/Massage_Frankfurt.jpg/ 800px-Massage_Frankfurt.jpg Obrázek č. 1 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/com mons/thumb/9/9c/Massage_Frankfurt.jpg/ 800px-Massage_Frankfurt.jpg


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj."

Podobné prezentace


Reklamy Google