Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích. 1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

P r o s t ě j o v v datech Olomoucký kraj obyvatel
PLNĚNÍ PRIORIT A POSTUPŮ PŘI PROSAZOVÁNÍ ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ ŽEN A MUŽŮ V RESORTU MINISTERSTVA FINANCÍ 16. října 2009.
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Vize, Strategie, Cíle.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Nabídka personálních služeb
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Genderový audit ve společnosti CertiCon a.s.
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Personální informační systém
Význam informací v podnikání
 Stanovení a upřesnění potřeby a to v množství, kvalitě i čase  Profil pracovního místa a profil personálu  Zmapování zdrojů uchazečů  Volba dokumentů.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
20. července 2013VY_32_INOVACE_100308_Marketing_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
POZNATKY Z LOGISTICKÝCH AUDITŮ
Firemní komunikace Obsah 1.Pojem firemní komunikace 2.Tvorba podnikové komunikace 3.Komunikace formou marketingových aktivit 4.Podniková kultura 5.Otázky.
Podnikání na Internetu outsourcing, virtuální firmy Letní semestr 2005 Jana Holá IX.
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Nákupní chování spotřebitele
Vodafone - případová studie „Integrace Společenské odpovědnosti (CR) do firmy“ Přemysl Filip Senior Manager Společenské odpovědnosti Listopad 2007, VŠE.
Strategický marketingový proces: plánovací etapa
Personální plánování.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
Tržní prostředí.
KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.
8. Marketing.
Personální plán pro podnikatelský plán
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
 Vztahy s veřejností můžeme zaznamenat už v dávné historii. V Mezopotámii, Asýrii, Persii a Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě se používalo.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Interní audit a Compliance v České pojišťovně | Praha| Peter Štefánik| 1.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
FIREMNÍ SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST SKUPINY ČEZ 5. prosince 2014 JUDr. Michaela Chaloupková, M B A člen představenstva ČEZ, a. s.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Public Relations v.
Motivace a stimulace pracovníků v podniku Terno České Budějovice
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Nenaplněné cíle a vize majitelů
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Příprava prezentace podnikatelského plánu pro investora
Vysoká škola Technická a Ekonomická v Českých Budějovicích
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ekonomika malých a středních podniků
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Příprava prezentace podnikatelského plánu pro investora
Analýza marketingového mixu ve vybraném podniku
Management a řízení hotelu

Ekonomika malých a středních podniků
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Transkript prezentace:

Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích

1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště tím, že genderové stereotypy a praktiky na ně napojené jsou považovány za urážlivé a diskriminační vůči ženám. Existuje několik důvodů, proč se zaměstnavatelé rozhodují řešit otázku rovnosti žen a mužů na pracovišti a provádět podnikovou politiku rovných příležitostí:  zákon to nařizuje; nebo  existuje tlak zaměstnanců (a možná také ze strany zákazníků a dodavatelů); nebo  je to dobrá podnikatelská praxe.

2. Vyjasnění potřeb Aby společnost (zaměstnavatelská organizace) účinně a komplexně dodržovala rovné příležitosti, je pro ni důležité vědět, jaká je její vnitřní potřeba a jaké jsou vnější požadavky. Nástroj, který obě stránky zkoumá a propojuje, je analýza rovnosti mužů a žen (genderový audit). Toto šetření propojuje tři úhly pohledu:  legislativa, směrnice, vnitřní předpisy, statistiky  objednávka zaměstnaných  postoje managementu

3. Cíle – Akční plán Dalším krokem je vyjasnit si, na základě genderové analýzy, cíle a úkoly v oblasti podpory rovnosti mužů a žen. Je třeba tyto cíle schválit napříč společností. 1.Sestavení pracovní skupiny, která obsahuje angažované zaměstnance/zaměstnankyně napříč společností. 2.Potvrzení vybraných a měřitelných cílů. 3.Rozdělení úkolů. 4.Komunikace napříč společností. 5.Vyhodnocení plnění úkolů.

4. Řekněte o tom svému okolí To, že společnost mění svou firemní kulturu a cíleně podporuje rovnost žen a mužů, je třeba komunikovat. Je vhodné zapojit se do odborných sítí, nastavit informování zaměstnaných, zařadit téma do vzdělávacích plánů a srozumitelně komunikovat postoje jak uvnitř společnosti, tak navenek. Možné nástroje  Interní komunikace  Vzdělávání  Společenská odpovědnost (CSR) a sebeprezentace firmy  Komunikace s obchodními partnery  Komunikace s klientelou  Komunikace s dodavateli

5. Revize a monitoring Je dobrou praxí po určité době celý proces opakovat a své cíle aktualizovat. Je považováno za vhodné celým procesem procházet v minimálně 3 letých etapách. Součástí revize je  Analýza dosažených výsledků  Analýza nákladů a zisků  Analýza změny firemní kultury a postojů  Vypracování nových cílů

APERIO – Společnost pro zdravé rodičovství Zpracovala Petra Kubálková Praha, 2014