GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014. Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Enviro-i-forum Evropská environmentální informatika, historie a vývoj Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D.
Advertisements

Enviro-i-forum, Zvolen, Rozhodující kroky k eENVIRONMENTu: SEIS a SISE Prof. Jiří Hřebíček Masarykova universita Brno.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
Celostátní síť pro venkov
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Vypracovala: Anna Kovářová.  soubor postupů, institucionálních opatření, technologií, dat a lidských kapacit, který umožní sdílet a efektivně využívat.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Školní informační systémy
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Realizace Národní strategie informační bezpečnosti ČR Mgr. Marie Svobodová Ministerstvo informatiky ČR Hradec Králové, ISSS 2006.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
1 / 7 Standardizace kartových center © HAGUESS, a.s – 2007 Standardizace kartových center Standardizace v oblasti kartových center a projekt opencard.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
© 2010 IBM Corporation Chytré řešení pro úspory při poskytování veřejných služeb Ivo Kramoliš – ředitel IBM Global Business Services Česká republika 03/12/2010.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Informační kulturní portál
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o ministerské konferenci „Sdílení nejlepších.
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
EU a ČSÚ, Informační politika EU Jan GELETIČ 2. ročník GIN Lutín 2010.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Jednotné evropské nebe Zapojení ŘLP ČR, s. p. do projektu SESAR Doprava – Investice do dopravní infrastruktury Ing. Jan Klas Generální ředitel.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Integrační a migrační projekty KIVS. 2 Definice: KIVS v ČR je prostředím pro efektivní, bezpečné, garantované a auditovatelné sdílení dat mezi Informačními.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Charakteristika a nástroje
Spolek pro budování a implementaci softwarových open-source nástrojů
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014

Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního prostředí a bezpečnosti)  Dnes přejmenováno na Copernicus  Evropský program pro monitorování životního prostředí a bezpečnosti  Cílem je poskytování včasných a přesných informací pro podporu rozhodování  Řízený uživateli, kterým je garantován plný a otevřený přístup k datům a informacím programu Copernicus

Historie programu Copernicus  1998 – Bavenský manifest - výzva k dlouhodobému závazku na vývoj služeb monitorování životního prostředí  2001 – Summit Evropské Rady v Göteborgu – požadavek na vlastní evropské kapacity pro pozorování Země  2005 – stanoveny základní služby GMES  2006 – vznik GMES Bureau, později Copernicus Unit – koordinace aktivit  2011 – nastavení rámce pro provoz po roce 2014

Uživatelé programu Copernicus  Hlavními uživateli tvůrci politik a orgány veřejné správy  Lepší rozhodování o otázkách ŽP  Pružné reagování v případě přírodních katastrof a humanitárních krizí  Akademická a výzkumná sféra  Soukromé firmy  Široká veřejnost

Struktura Copernicus  Tři základní komponenty  Kosmická (Evr. kosmická agentura, ESA) Družice Sentinel 1 – 5 + tzv. přispívající mise různých kosmických agentur  Pozemní (in-situ) (Evr. agentura pro ŽP, EEA) Pozemní systémy v členských státech EU  Služby 6 tematických oblastí: území, mořské prostředí, atmosféra, bezpečnost, krizové řízení a změna klimatu

Copernicus v ČR  Usnesení vlády ČR č. 229  Schvaluje zapojení do budování Globálního pozorovacího systému Země (GEOSS)  Schvaluje účast ČR na programu GMES  2010 – vznik národního sekretariátu, v listopadu zahájil svoji činnost  – Usnesení vlády ČR č. 863  Schvaluje zprávu o stavu zajištění přístupu ČR ke GEOSS a GMES

SEIS  = Shared enviromental information system  = Evropský sdílený systém informací o ŽP  1972 – první zmínka na konferenci OSN ve Stockholmu  Jaro 2006 – čtyřčlenná pracovní skupina – definice technických parametrů, doporučení pro propojení center, prověření interoperability

Cíle SEIS  Vytvoření celoevropské sítě vzájemně propojených kompatibilních databází  Veřejné subjekty by sdílely svá data přes Internet v ucelené a sjednocené formě  => důležité informace v reálném čase

Zásady SEIS  Informace mají být  Spravovány co nejblíže ke svému zdroji  Shromážděny jednou a poté sdíleny  Snadno dostupné veřejným orgánům na všech úrovních za účelem sledování stavu ŽP  Mají umožnit koncovým uživatelům jejich účast na procesu tvorby a realizace politiky ŽP  Dostupné široké veřejnosti na vhodně zvolené úrovni agregace a na národní úrovni v příslušném národním jazyce  Open source software tools

SEIS, INSPIRE a Copernicus  Všechny tři iniciativy zaměřují aktivity na stejné oblasti, ale s různou mírou důležitosti INSPIRECopernicusSEIS Obsah Infrastruktura Služby Povinnosti Povinnosti? Business

Seznam zdrojů:   Děkuji za pozornost