Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
MARKETING A MANAGEMENT
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Centrová léčba roku několik poznámek
Problematika zdravotnictví
Financování zdravotnictví ČR
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Ing. Stanislava Správková
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Řízená péče a její kvalita Praha, březen 2000 Ivan Malý.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
Kvalita v českém zdravotnictví
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Přínosy inovativní léčby seminář
Kvalita v sociálních službách jako proces
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Standardizace odborné zdravotní péče
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
„Jediný, kdo může hlasovat, je pojištěnec svýma nohama.“
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Ing. Stanislava Správková
Ekonomika českého zdravotnictví
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
10. seminář Zdravotnictví.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky - Tomáš Zima Praha 11. srpna 2011

Reforma Někdy je lépe evoluce než revoluce První krok pro řešení problému Analýza stavu

SWOT analýza- silné stránky relativně dobrá vybavenost zdravotnických zařízení moderní technikou – někdy až moc rozvoj moderních technologií moderní léčebné přípravky jsou na trhu ČR zvyšování střední délky života velmi nízká novorozenecká a kojenecká úmrtnost vysoké proočkování populace proti přenosným nemocem

SWOT analýza- slabé stránky nedostatečné ekonomické řízení nedostatečné finanční ohodnocení zdravotnických pracovníků nedostatečná kontrola kvality a hospodárnosti poskytované zdravotnické péče neregulované zdravotnické prostředky léková politika nerovnost v úhradách zdravotní péče demografický vývoj

SWOT analýza- příležitosti rozvoj úrovně profesionálního potenciálu zdravotnických pracovníků a jejich ohodnocení definování sítě zdravotnických zařízení a jejich povinností zvyšování kvality poskytované péče akreditace zdravotnických zařízení definice nepodkročitelných zejména personálních minim pro poskytování péče rozvoj vědy a výzkumu jednotný systém zdravotnických informací

SWOT analýza- rizika nedostatečný počet zdravotnických pracovníků nedostatečné ohodnocení zdravotnických pracovníků dostupnost zdravotní péče nedostatečné financování a obnova zdravotnických zařízení páteřní sítě prohlubování deficitu ( i skrytého) zaostávání legislativy finanční neefektivita systému

Problémy současného systému I Nedostatečné financování systému a neefektivita systému Nízký podíl HDP do zdravotnictví Nedůsledná kontrola – výstavba a rekonstrukce zařízení nákupů přístrojů (projekty EU, státní rozpočet) Nedostatečné ohodnocení zdravotnických pracovníků Není důsledná kategorizace úhrady zdravotnických prostředků Léková politika v některých oblastech přesun pravomocí do forem vyhlášek Elektronické aukce léků nejsou detailně popsány – riziko, nejsou zohledněny i negativní zkušenosti ze zahraničí

Problémy současného systému II Síť zdravotnických zařízení Definování základní sítě Definování potřeb a dostupnosti Není nutnost v každém okrese mít „kompletní“ nemocnici Nutnost dostupnosti zdravotní péče ambulantní péče pohotovostní služby Zdravotní pojišťovny Úhrada za státní pojištěnce stagnuje Narovnání úhrady za výkony Menší politický vliv Legislativní proces – extrémně rychlý ??!!

Cílový stav Dostupná kvalitní zdravotní péče Zdravotnická zařízení poskytování zdravotní péče jako veřejné služby Nezisková právní forma u základní sítě ZZ při smluvním vztahu se ZP – nutnost zajištění i dalších služeb (např. pohotovostní péče) Stát Definování páteřní sítě ZZ Definice rozsahu poskytování hrazené péče z pojištění Definování personálních a technických parametrů – spolupráce s komorami a odbornými společnostmi Léková politika a politika v oblasti zdravotnických prostředků

Cílový stav II Zdravotní pojišťovny Rovný přístup Regulace trhu kvalitou - vztah k úhradě Kontrola dodržování postupů při poskytování péče Základní pojištění a doplňkové pojištění – nehrazené výkony nadstandardní služby – jednolůžkový pokoj apod. Komplexní posuzování nákladů ve zdravotnictví ve vztahu k sociální problematice (např. HTA) Pro řešení je nutné hledání finančních zdrojů v systému i mimo něj a definování priorit financování v rámci státního rozpočtu.