ministr průmyslu a obchodu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
ENERGETICKÁ A SUROVINOVÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY
Pracovní program předsednictví ČR v Radě EU v oblasti energetiky Martin Říman Ministr průmyslu a obchodu ČR 26. ledna 2009, Senát PČR.
PODZEMNÍ ZÁSOBNÍKY PLYNU RWE GAS STORAGE
Význam infrastruktury pro konkurenceschopnost v kontextu kohezní politiky a budoucí priority ČR Ing. Lukáš Hampl 1. náměstek ministra dopravy.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Surovinová strategie ČR s vazbou na využívání ložisek uranu Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. analytik nerostných surovin Odbor hornictví, Ministerstvo průmyslu.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Obor: Národní hospodářství Autor: Ondřej Vostal Ruská ropa v ČR Ano či Ne ?
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÉ ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI ČR V OBLASTI DODÁVEK ROPY „součást přednáškového cyklu „ENERGETICKÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY“ Dr. Libor.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Aktuální problematika - Energetika
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.
České plynárenství na prahu roku Ing. Jan Zaplatílek 27. ledna 2010 XX. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana, ŽOFÍNSKÉ FÓRUM - Praha,18.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Trhy s plynem v ČR a EU a předpokládaný vývoj české energetické legislativy z odborného hlediska Ing. Jan Zaplatílek © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
RWE Transgas 9/28/2016PAGE 1 Pavel Dočekal Head of Regulatory Affairs RWE Transgas, a.s. Návrh Státní energetické koncepce a její dopad na plynárenství.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Energetická (ne)bezpečnost
Předseda Správy státních hmotných rezerv
Ropné hmotné rezervy očima laika , PETROLsummit, PRAHA
Transkript prezentace:

ministr průmyslu a obchodu Úloha ropy a plynu v energetickém mixu ČR a krize v jejich dodávkách 85.Žofínské fórum Ing.Martin Říman ministr průmyslu a obchodu Praha, 23.února 2009

Primární energetické zdroje ČR

Ložiska a dopravní cesty zásobování ropou a plynem největší ložiska ropy i zemního plynu se nachází v politicky a ekonomicky nestabilních oblastech dlouhé dopravní vzdálenosti - vysoké náklady přepravní linie vedou přes politicky a ekonomicky nestabilní země nedostatečná propojovací struktura v rámci Evropy

Trasy plynovodů v Evropě zdroj IEA

Krize v dodávkách ropy a zemního plynu podstatné snížení dodávek ropy z RF do ČR ve II. polovině roku 2008 úplné zastavení dodávek zemního plynu z RF přes Ukrajinu do ČR a EU od 7.ledna do 19.ledna 2009 ČR zvládla obě situace bez jakýchkoliv dopadů na konečné zákazníky

Přehled dodávek ruské ropy REB ropovodem Družba z RF do ČR v době kritické situace od 1. července 2008. Měsíc Nominace tis. t Dodáno Dodáno z nominace v % červenec 2008 520 270 52 % srpen 2008 501 394 79 % září 2008 555 456 81 % říjen 2008 500 320 64 % listopad 2008 430 341 prosinec 2008 495 502 101 % Celkem červenec – prosinec 2008 3 001 2 283 76 % leden 2009 400 421 105 %

Základní kroky, jimiž byl operativně řešen rozdíl mezi nominací dodávek ropy a realizovanými dodávkami z RF nedostatek ruské ropy byl operativně řešen poskytnutím zápůjčky ropy ze strategických nouzových zásob ropy ČR MERO ČR uzavřela dohodu se společností TAL na využití volné kapacity ropovodu TAL došlo k úplnému nahrazení krácených dodávek ropy ropovodem Družba z RF - tím byla zajištěna ropná bezpečnost ČR potvrdil se zásadní význam diverzifikace dopravních cest pro oblast ropné bezpečnosti ČR

celkové dodávky z RF přes UA Úplné zastavení dodávek plynu z RF přes Ukrajinu od 7. 1. do 19. 1. 2009 1.leden 5.leden 6.leden 7.leden 20.leden průměrná denní teplota [°C] - 5,4 - 4,6 - 9,3 - 7,0 0,0 spotřeba plynu [mil. m3/den] 41,8 47,5 51,2 51,6 46,0 celkové dodávky z RF přes UA [mil. m3/den] 17,7 12,2 3,5 9,2 celkové dodávky z jiných zdrojů [mil. m3/den] 14,4 13,1 13,8 23,9 24,8 čerpání z PZP [mil. m3/den] 9,7 22,2 33,9 27,7 12,0

Řešení krize v dodávkách plynu zvýšená těžba plynu z podzemních zásobníků zvýšení dodávek norského plynu obrácení přepravy plynu ze západu na východ včetně pomoci Slovensku dodávky zemního plynu z RF „severní cestou“ přes Bělorusko, Polsko a SRN-přes předávací stanici Hora Sv.Kateřiny

Podzemní zásobníky plynu, umístění

Co obě krize ukázaly nezastupitelnost diverzifikace dodávek a dopravních cest nezastupitelnost dostatečných zásob ropy a plynu umístěných na území daného státu existenci solidarity mezi státy či podniky (MERO-TAL, RWE Transgas-SPP) nutnost přímých obchodních kontaktů (existence prostředníků byly výraznými příčinami obou krizí)

Návrhy a opatření EU Krátkodobá Dlouhodobá Legislativní reverzní tok plynu ze západu na východ využívat mechanizmus včasného varování nejen pro dodávky, ale i pro tranzit vytvořit funkční mechanizmus vzájemné solidarity mezi členskými státy , který bude pilířem budoucího konceptu energetické bezpečnosti EU Dlouhodobá propojení evropských energetických sítí a zlepšení energetické infrastruktury zvýšení zásob plynu v podzemních zásobnících pro nejvíce „citlivé“ oblasti diverzifikace dodávek pomocí vybudování LNG terminálů (i přes značnou nákladnost) zahájení věcné diskuse o dalších zdrojích energie (jaderná, obnovitelné zdroje, fosilní paliva) Legislativní návrh nové směrnice Rady, která ukládá povinnost udržovat minimální zásoby ropy a ropných produktů – dosažení politické dohody nad textem je jednou z priorit našeho předsednictví v oblasti energetiky revize směrnice 2004/67/ES o bezpečnosti a spolehlivosti dodávek plynu – urychlení procesů o rok tak, aby byl návrh připraven ještě v roce 2009 návrh nařízení ES o poskytnutí finanční pomoci na projekty v energetice (pro ČR na posílení kapacity zásobníků plynu a projekty související s reverzním tokem plynu)

Návrhy a opatření ČR Krátkodobá Dlouhodobá Legislativní a koncepční zapojení podnikatelské sféry do udržování povinných zásob ropy a ropných produktů tlak na zkrácení obchodního řetězce u dodávek ropy eliminací prostředníků podpora realizace diverzifikované přepravní trasy ruského plynu ve formě plynovodu GAZELA podpora realizace přeshraničních propojení (např. plynovod Třanovice CZ – Skoczov PL) Dlouhodobá podpora rozvoje podzemních zásobníků plynu posílení zásob plynu ve formě státních rezerv nebo zvýšením bezpečnostního standardu dodávky obchodníků s plynem stimulace podnikatelských subjektů k využívání záložních zdrojů energie v době krize způsobené nedostatkem plynu zajištění přepravní kapacity na ropovodu TAL tak, aby bylo možné zabezpečit plné zásobování ČR i při případném zastavení dodávek ropovodem DRUŽBA Legislativní a koncepční zvýšený akcent nové SEK na využití tuzemských zdrojů a na bezpečnost dodávek novelizace Energetického zákona a jeho prováděcích předpisů (např. vyhláška o stavech nouze v plynárenství) případné změny zákona krizového a horního

Energetická bezpečnost téma energetické a nově i surovinové bezpečnosti se vrátilo do povědomí a je čím dál tím aktuálnější nejbezpečnější jsou ty suroviny, které mají jednotlivé země doma v případě ČR, která nemá („a nikdy mít nebude“) vlastní významné zdroje ropy či zemního plynu to je především uhlí a uranová ruda ČR má vlastní jaderné elektrárny a je věcí strategického významu mít pro ně dostatek uranu je potřeba racionálně přehodnotit územně ekologické limity hnědého uhlí

Děkuji Vám za pozornost