Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Průběh husitské revoluce
Husitství v kostce.
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
Husitská revoluce konec.
DOBA HUSITSKÁ 1.
Jan Ulrych 7. B 31. základní škola
Václav Horek 31. Základní škola 7. B
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Náboženské nebo sociální hnutí?
Poslední fáze husitské revoluce.
Vývoj veřejné správy v českých zemích Přednáška č. 3 Správní experimenty husitské revoluce JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011.
Kristýna Cejnková Tereza Bencová
Husitství v obrazech a v otázkách
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Husitství – úvod Dějepis 2. stupeň
Husité a husitské války
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
Vlastivěda 4. ročník ZŠ „Významné osobnosti českého národa“
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/55 Anotace Husité a husitské války – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
DOBA HUSITSKÁ.
7. ročník Pozdní středověk
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Husitské války Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o husitských válkách.
Husitství Jméno
Opakování Doba husitská
Od Karla IV. k husitským válkám
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Počátky husitské.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma: Husitské války Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
HUSITSTVÍ.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_DĚJEPIS
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
DOBA HUSITSKÁ.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Husitství VY_32_Inovace_04SJ - 4
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY PROTI HUSITŮM
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
HUSITSTVÍ.
Jan Hus, husitství.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti) Lubomír Berka

Co už znáte…? Anglický kazatel John Wycliff a později také čeští učenci shromáždění kolem Jana Husa kritizují církevní poměry. Snahou je reformovat církev a navrátit ji k původním hodnotám. Král Václav IV. s reformátory zprvu sympatizuje, rozchází se až kvůli rozdílnému názoru na odpustky. Ve snaze očistit pověst Českého království a především ve snaze obhájit své názory odjíždí Jan Hus do Kostnice. Jan Hus je dne 6. července 1415 upálen pro kacířství.

Reakce na Husovu smrt Husova smrt vyvolala v Čechách bouři odporu, 450 pánů a rytířů zaslalo do Kostnice protestní list. Dochází k nepokojům. lidé se scházeli na „horách“ poslouchali kázání nejprve hanlivě označováni jako husité ve znaku měli kalich (kališníci) přijímali podobojí Společnost se rozdělila na dva nesmiřitelné tábory (husité a katolíci).

Začátek husitské revoluce je spojen s 30. červencem 1419. Zrodila se svatá válka. Začátek husitské revoluce je spojen s 30. červencem 1419. Po kázání Jana Želivského v kostele Panny Marie Sněžné došlo k první pražské defenestraci. Ozbrojený dav vyhodil z oken Novoměstské radnice konšele a jejich pomocníky a pak je ubil. Kostel Panny Marie Sněžné Defenestrace

V srpnu téhož roku umírá král Václav IV. (16.8.1419). Zikmund Lucemburský, nástupce na českém trůnu a římský král, se rozhodl vyřešit neklidné poměry v Čechách. Po dohodě s papežem je na jaře roku1420 vyhlášena křížová výprava proti husitským kacířům (kruciata). Husité Zikmunda coby nástupce odmítli a vyhlásili svůj husitský program.

Čtyři artikuly pražské: Přijímání z kalicha Svobodné kázání slova božího Trestání smrtelných hříchů Zákaz světského panování církve V červenci roku 1420 se v Praze schylovalo k bitvě. Na straně husitů stálo 10.000 mužů. Proti nim stálo 30.000 Zikmundových křižáků. Zikmund chtěl Prahu vyhladovět. Proto zaútočil na pevnost na Vítkově hoře (zásobovací uzel). Bitva skončila neúspěchem Zikmundových vojsk. V čele husitů stál hejtman Jan Žižka z Trocnova.

Bitva na Vítkově Schéma bitvy na Vítkově

Tábor, jeho vznik je datován na počátek roku 1420. Odpor pražských husitů na Vítkově podpořili vojensky husité z Tábora a ze západních a východních Čech. Tábor, jeho vznik je datován na počátek roku 1420. Snaha o vytvoření vzorné husitské obce. Obec hory Tábor . Nedobytná pevnost, včele stáli hejtmani. Největší proslulosti nabyl hejtman Jan Žižka z Trocnova, velitel husitů v bitvě na Vítkově.

Zapamatujte si… Co se stalo se společností po smrti Jana Husa? Kdo stál v čele husitského povstání? Co to byla první pražská defenestrace? Kdo převzal vládu v Čechách po smrti Václava IV.? Co to byla kruciata? Kde došlo k první bitvě mezi husity a křižáky? Kdo stál v čele husitů v této bitvě? Jak vzniklo město Tábor?