Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:"— Transkript prezentace:

1 VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Název Husitské války 2. část Anotace Výklad nové látky Autor Mgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstup Žák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova, pojmy Bitva u Lipan, Jan Žižka Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Druh učebního materiálu DUM Cílová skupina Žáci Stupeň a typ vzdělávání I. stupeň, základní vzdělávání Ověřeno dne Třída 4. ročník Předmět Vlastivěda Učitel

2 Husitské války – 2.část Husité založili město Tábor.
Každý, kdo do něho přicházel, odevzdal vše, co měl. Chtěli zde žít prostě a v lásce. Husité v čele s Janem Žižkou z Trocnova vybojovali mnoho bitev, poráželi jak své odpůrce v Čechách, tak i silné armády křižáků, které přitáhly z ciziny. Husitská píseň Ktož sú boží bojovníci zahnala křižácké vojsko i bez boje.

3 Po smrti Jana Žižky si říkali sirotci.
J. Žižka neprohrál ani jednu bitvu. Husité vítězili i po jeho smrti, vedl je Prokop Holý. Podnikali i výpravy do sousedních zemí. Nakonec začala církev i Zikmund s husity vyjednávat. Část husitů ale chtěla pokračovat v boji. Byli poraženi v bitvě u Lipan, Prokop Holý padl. Husitské války Čechy zpustošily, bylo zničeno mnoho měst, kostelů a památek.

4 1. Husité proti všem : 2. Zničená země :

5 Použité zdroje :


Stáhnout ppt "VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:"

Podobné prezentace


Reklamy Google